You are here

Τύπος: Διαξιφισμοί με φόντο τα διαβατήρια

18/10/2019 06:56

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το προχθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για παροχή κυπριακού διαβατηρίου στην ελίτ της Καμπότζης, ο σεβασμός προς τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων που ζητεί η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και οι τράπεζες που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Διαξιφισμοί με φόντο τα διαβατήρια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε το προχθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για παροχή κυπριακού διαβατηρίου στην ελίτ της Καμπότζης και σε άτομα που διασυνδέονται με τον αμφιβόλου κύρους πρωθυπουργό της χώρας. Ο υπουργός εσωτερικών σχολίασε την εφημερίδα πως αυτό που ανέφερε ο ίδιος στο διεθνές πρακτορείο, είναι πως όσες αιτήσεις πάνε στο υπουργικό συμβούλιο εγκρίνονται, πολύ απλά επειδή οι έλεγχοι γίνονται προηγουμένως από το υπουργείο και σε εκείνο το στάδιο είναι που γίνονται απορρίψεις. ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, σημειώνεται, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση και στη βουλή.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σήμερα στις τρεις το μεσημέρι, κρίνεται αν η Τράπεζα Κύπρου έχει πετύχει τον στόχο για την έξοδο 400 υπαλλήλων με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό δύο οκέλες €1,71 εκ.
  • Προς δανεισμό €1,2 δισ. από τις αγορές
  • Τα ΚΕΠ πρόσφεραν 9 εκ. υπηρεσίες
  • Πυρά για Airbnb

Πολίτης

 «Το μήνυμα της Ζέτας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο σεβασμός προς τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων που ζητεί η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Στο έκτακτο συνέδριο της ΔΕΟΚ η κ. Αιμιλιανίδου προχώρησε σε μια ηχηρή παρέμβαση δείχνοντας τον δρόμο του θεσμικού διαλόγου για την επίλυση των εργατικών διαφορών, με βάση τα όσα ορίζει ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους του κλάδους της οικονομίας, αξιοποιώντας την τριμερή συνεργασία και των κοινωνικό διάλογο, αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο εργασίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τα στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών δείχνουν ότι το 2019 θα αποτελέσει μια χρονιά σταθεροποίησης για τον κυπριακό τουρισμό. Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3.260.546, επίδοση που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανακωχή στα λιμάνια
  • Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Jumpstart
  • 100.000 θέσεις προς Γερμανία – Condor
  • Στις αγορές για €1,25 δισ.

Χαραυγή

 «Διαπλοκή που φθάνει μέχρι την Καμπότζη»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι απάντηση του υπουργείου εσωτερικών στο δημοσίευμα του Reuters για τα διαβατήρια είναι πως δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την παραχώρηση χρυσών διαβατηρίων όχι μεμονωμένα, αλλά σε πρόσωπα της ελίτ και του οικογενειακού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού της Καμπότζης.

«Οι τράπεζες πίσω από το 70% που αγοράζεται στους πλειστηριασμούς»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας που κατατέθηκε στη βουλή και δείχνει ότι οι τράπεζες είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά ακινήτων από τους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο άλλαξαν χέρια μέσα από τη διαδικασία των εκποιήσεων συνολικά 555 ακίνητα, εκ των οποίων τα 390 αγοράστηκαν από τράπεζες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών το πρώτο εννεάμηνο
  • Κυβέρνηση και εργοδότες επαναφέρουν θέμα για ποινικοποίηση των απεργιών
  • Συμφωνία με Condor για 8 νέες πτήσεις προς Πάφο το 2020
  • Η βουλή θα τηρήσει τον κανονισμό για τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών

Αλήθεια

 «Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο »

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο που κατέγραψαν νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο 2019 και ανήλθαν σε 524.707 σε σύγκριση με 520.138 τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 0,9% και ήταν οι ψηλότερες που καταγράφηκαν στην Κύπρο μέχρι σήμερα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στο €1,25 δισ. υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα καλυφθούν από τις διεθνείς αγορές το 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα απεργιακά μέτρα δεν παραβιάζουν τον Κώδικα – Συντεχνίες ΑΗΚ
  • Ο Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές των καλυμμένων ομολόγων – Τράπεζα Κύπρου
  • Επιτυχής ενσωμάτωση των λειτουργιών της USB Bank - AstroBank
  • «Αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις για όλους» - ΔΕΟΚ

ΑΛΗΘΕΙΑ

BREXIT DEAL, ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ – Μετά από ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ – Συμφωνία με παρέμβαση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη ΒΑ Συρία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ – Την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες αρχίζουν οι συζητήσεις για τις νομικές πράξεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ