You are here

Τύπος: «Δήμητρα» και μηδενικός ΦΠΑ

20/03/2002 08:52
Οι επενδύσεις της εισηγμένης εταιρίας «Δήμητρα» και η παράταση της μη υποχρεωτικής επιβολής του ελάχιστου συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι το 2009, κυριαρχούν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» επέλεξε στο κύριο του θέμα, τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργου Βασιλείου, ύστερα από κλειστή συνεδρία της επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής. Υπό τον υπέρτιτλο «παράταση στο μηδενικό συντελεστή» γράφει ότι η ΕΕ συμφώνησε σε παράταση της μη υποχρεωτικής επιβολής του ελάχιστου συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι το 2009 και συγκεκριμένα στα τρόφιμα, ορισμένα φάρμακα και ιατρικά εργαλεία. Όλα όμως, θα εξαρτηθούν από τη στάση Βρετανίας και Ιρλανδίας, των μοναδικών χωρών στην ΕΕ, που διατηρούν μηδενικό συντελεστή στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Αλλού, γράφει ότι προωθούνται κανόνες συμπεριφοράς των εισηγμένων εταιριών, από το Συμβούλιο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσω της εταιρικής διακυβέρνησης.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ναί στο μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ» αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Γιώργου Βασιλείου, για την εξασφάλιση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η έναρξη της παράτασης του μηδενικού συντελεστή, θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την ένταξη στην ΕΕ, η οποία τοποθετείται γύρω στο 2004.

Αλλού, γράφει ότι παραλείφθηκαν από την Διερευνητική Επιτροπή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τους οποίους ανέμενε εδώ και καιρό, ούτως ώστε, να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το έργο της για τα όσα έγιναν την περίοδο 1999-2000.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται στο βασικό της θέμα, με τις επικρίσεις που ακούστηκαν τελευταία για τις επενδύσεις της επενδυτικής εταιρίας «Δήμητρα» και της χρηματιστηριακής εταιρίας «Λευκόνοικο». Υπό τον τίτλο «Με ζημιές εταιρία παροχής ασφάλειας που αγόρασε η Δήμητρα, τα προβλήματα όμως θα ξεπερασθούν δηλώνουν οι διευθυντές της», γράφει ότι «Λευκόνοικο» και «Δήμητρα» πλήρωσαν ένα εκατομμύριο λίρες για την εξαγορά της «Action Security Services Co Ltd», αλλά τώρα συζητούν με στρατηγικούς επενδυτές για συμμετοχή τους στην εν λόγω εταιρία.

Αλλού, προβάλλει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι η κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει αποσπασματικές δηλώσεις (σ.σ. του Χρίστου Πουργουρίδη) για το πόρισμα της Βουλής για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000.