You are here

Τύπος: Δημόσιο χρέος, φορολογικό, μαύρη λίστα...

21/05/2002 09:07
Οι διαφορές για τον φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του δημόσιου χρέους μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, αποτελεί τη βασική είδηση σε όλα τα έντυπα του οικονομικού τύπου σήμερα. Προβάλλονται επίσης, η «άδοξη» κατάληξη που είχε χθες η συνάντηση μεταξύ υπουργού Οικονομικών και επιτροπής Οικονομικής της Βουλής για τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και η είδηση της «SW» για τις εξελίξεις στη μαύρη λίστα επενδυτών μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στην κύρια είδηση του, με το θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους και τη σχετική συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή. Υπό τον υπέρτιτλο «Παραμένουν οι διαφωνίες» το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι το θέμα του δημοσίου χρέους διχάζει Κεντρική Τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν γίνεται αναφορά στη «συμβιβαστική» πρόταση του Διοικητή της ΚΤ, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος αποδέχθηκε μεν τη κυβερνητική πρόταση για ανάληψη της διαχείρισης του χρέους από ειδική κρατική υπηρεσία, υπό τον όρο όμως, ότι η ανάληψη θα γίνει σε μεταβατική περίοδο 3-5 χρόνων.

Αλλού, γράφει ότι «δεν βγαίνουν» οι αριθμοί στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης αφού κόμματα και κυβέρνηση φέρονται να διαφωνούν στο ύψος της κοστολόγησης των οικονομικών προτάσεων.

Σε αντίθεση με τον «Φ» το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» προβάλλει το θέμα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, υπό τον υπέρτιτλο «Ο Χριστοδούλου αλλάζει γνώμη». Προβάλλεται μάλιστα στους υπότιτλους του ρεπορτάζ, η δήλωση «μεταστροφής» του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι εναντίον της διαχείρισης από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θέτει ως όρο για την αποδοχή, ότι η ανάληψη να γίνει ύστερα από μεταβατική περίοδο 3-5 χρόνων.

Αλλού, γράφει ότι υπάρχει μεν ενδιαφέρον, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για συμμετοχή της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellas Sat.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» στο τίτλο του βασικού του θέματος γράφει «Διαφορές στη διαχείριση του δημοσίου χρέους μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας». Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, στην κατ’ άρθρον συζήτηση της νομοθεσίας εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο η οποία συνεχίστηκε χθες στη βουλή, δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε σύγκλιση απόψεων στη γνωστή διαφορά που χωρίζει υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με το φορέα διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Αλλού, γράφει ότι μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό το Κανονισμό 20 του ΧΑΚ περί της μαύρης λίστας επενδυτών, οι χρηματιστές έχουν ζητήσει Νομική συμβουλή.