You are here

Τύπος: Δημοσιονομικό αγκάθι το ΥΠΕΣ

20/08/2003 08:23
Η ετοιμασία των προϋπολογισμών 2004, οι χθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Λιλλήκα για τον τουρισμό, και οι ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των πρωινών εφημερίδων την Τετάρτη.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Ασκήσεις περιορισμού κρατικών δαπανών» και αναφέρεται στην ετοιμασία των προϋπολογισμών 2004 από το Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του Υπουργείου είναι να τεθεί υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα και να περιοριστεί το 2004 στο 3.5%. «Αγκάθι στην όλη διαδικασία», σύμφωνα με την εφημερίδα, «αποτέλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών του οποίου ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος παρουσίαζε αύξηση σε σχέση με αυτόν του 2003, μέχρι και £100 εκατ.». ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ φαίνεται να κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση.

Αλλού η εφημερίδα γράφει για την πορεία της Κυπριακής κεφαλαιαγοράς. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της σχετικής είδησης «Θετικότερα μηνύματα της κυπριακής αγοράς» που αναφέρει ότι το χρηματιστήριο «δείχνει επιτέλους σημεία ζωής».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Σημερινή» προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού, Γιώργου Λιλλήκα, για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος με την έλκυση τουριστών με σχετικά ψηλό εισοδηματικό προφίλ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει για τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και για το «Οριακό Σημείο» στο οποίο βρίσκεται το ταμείο ασφαλίσεως. Για ενίσχυση του Ταμείου πιθανόν να υπάρξει αύξηση στο ποσοστό που καταβάλλεται από το κάθε ασφάλιστρο στο ταμείο, ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών δήλωσε ότι παρά τις αυξήσεις 20-25% που έχουν ήδη επιβληθεί στα ασφάλιστρα τους, δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες αυξήσεις αφού η αύξηση δεν είναι αρκετή.

Το ένθετο «Οικονομική Αλήθεια» φιλοξενεί ως κύριο θέμα το διαχωρισμό της Κύπρου στους ιντερνετικούς χάρτες του οργανισμού «Lonely Planet» σε Βόρεια και Νότια Κύπρο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το νησί προσφέρει «δύο χώρες στη τιμή της μιας».

Στο πάνω μέρος της σελίδας η εφημερίδα προβάλλει την ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό για το στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής βιομηχανίας, στη βάση του Στρατηγικού Σχεδίου που θα συζητηθεί τις προσεχείς βδομάδες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το Υπουργείο.