You are here

Τύπος: Δίνουν νέα κίνητρα για φτηνή στέγη

30/01/2020 06:39

Το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για αξιοποίηση των γενναιόδωρων πολεοδομικών κινήτρων για οικιστικές αναπτύξεις σε αστικά κέντρα, το ζήτημα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας που θα ανοίξει τη Δευτέρα η επιτροπή οικονομικών της βουλής και η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου για την οικονομία και την απασχόληση 2019, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Η ώρα της κρίσης για μεταρρύθμιση δημοσίου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ζήτημα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας που θα ανοίξει τη Δευτέρα η επιτροπή οικονομικών της βουλής. Όπως αναφέρεται, ενώπιον της επιτροπής θα τεθεί το νέο νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση, αυτή τη φορά είναι πιο αισιόδοξη πως τα νομοσχέδια θα λάβουν τη θετική ψήφο της βουλής, καθώς σε αυτά περιλήφθηκαν οι θέσεις και εισηγήσεις του έθεσαν στο παρελθόν τα κόμματα. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα επιχειρήσει να πείσει τα κόμματα πως τα νομοσχέδια θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας. Επίσης, θα τους παρουσιάσει τον νέο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις επιχειρηματιών κατοίκου εσωτερικού είναι στα €9,19 δισ. από €8,75 δισ. τέλος Δεκεμβρίου 2018 παρουσιάζοντας άνοδο €437 εκ. σε ένα χρόνο. Η αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών κατοίκου εσωτερικού τέλος του 2019 ήταν €23,83 δισ. από €23,26 δισ. το 2013, παρουσιάζοντας άνοδο €568 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προσπάθεια να μονιμοποιήσουν αορίστου χρόνου
  • Οι τραπεζικές χρεώσεις ξανά στη βουλή
  • Έπιασαν τόπο οι αντιδράσεις συντεχνιών – Εκτός νομοσχεδίου ΑΤΑ και πειθαρχικές
  • Μπλόκο στην πλαστική καρέκλα

Πολίτης

 «Δίνουν νέα κίνητρα για πιο φτηνή στέγη»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για αξιοποίηση των γενναιόδωρων πολεοδομικών κινήτρων για οικιστικές αναπτύξεις σε αστικά κέντρα. Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση θα μελετήσει το ενδεχόμενο να μειώσει με δύο τρόπους τα κριτήρια για παροχή του δωρεάν συντελεστή δόμησης, ώστε να καλύπτονται και άλλοι ντιβέλοπερς και να αυξηθεί η προσφορά στέγης σε προσιτές τιμές.

«Χαμηλές πτήσεις για μισθούς»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ. Η έκθεση καταγράφει παγίωση του περιβάλλοντος χαμηλών απολαβών στην πραγματική οικονομία και κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής της κυπριακής οικονομίας λόγω εξάντλησης των δυνατοτήτων επέκτασης του τουρισμού και της οικοδομικής βιομηχανίας. Με βάση την έκθεση, κατά τα τελευταία έτη, παρά τη μεγάλη μείωση του ποσοστού ανεργίας, οι μισθοί εμφανίζουν μικρές μόνον αυξήσεις και το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ παραμένει πρακτικά αμετάβλητο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέος κύκλος αιτήσεων για Κέντρο Καινοτομίας IDEA
  • Σε τροχιά εκκαθάρισης – Οι ενέργειες της ΚΤ για πρώην Λαϊκή
  • Στη κορυφή το iPhone
  • Απώλειες 0,28% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Κάτω οι μισθοί πάνω τα κέρδη των ολίγων»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου για την οικονομία και την απασχόληση 2019.  Σύμφωνα με την έκθεση, το εισοδηματικό μερίδιο του κεφαλαίο έφθασε στο 51% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 43% την περίοδο 2010-2013.  Δηλαδή αυξήθηκε κατά 8% επί του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο των μισθωτών μειώθηκε κατά 7,5% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2013, αφού υποχώρησαν στο 48% περίπου.

«’Σοβαρές εγγενείς αδυναμίες στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι σοβαρές εγγενείς αδυναμίες στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης που εντοπίζει η Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για όλους».  Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κοινωνική Συμμαχία τονίζει ότι απαιτείται αλλαγή στη φιλοσοφία και τον προσανατολισμό των σχεδίων του κράτους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Αποζημιώσεις» μετά από εφτά χρόνια για καταθέτες της πρώην Λαϊκής
  • Στο μικροσκόπιο της επιτροπής θεσμών οι χρεώσεις των τραπεζών
  • Μείωση €5 δισ. στα δάνεια κατά το 2019
  • «Καμπανάκι» για την επιβράδυνση του ρυθμού της οικονομίας

Αλήθεια

 «Μέχρι €7000 οι χορηγίες για τα δύο σχέδια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η επίσημη ανακοίνωση του τμήματος μεταφορών για την έναρξη του σχεδίου απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος. Ως ημερομηνία έναρξης αποδοχής αιτήσεων καθορίστηκε η Τρίτη 4.2.20 και θα γίνονται αποδεκτές μέχρι την Πέμπτη 5.3.20. Σημειώνεται πως κάποιος ο οποίος θα λάβει έγκριση και για τις δύο αιτήσεις που μπορούν να υποβληθούν, μπορεί να εξασφαλίσει χορηγία μέχρι €7000.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στα στοιχεία του ΚΟΕ για το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο. Το οικονομικό κλίμα κινήθηκε ανοδικά τον Ιανουάριο με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας να ενισχύεται από όλους τους τομείς, κυρίως στις υπηρεσίες, πλην των κατασκευών, στις οποίες τον οικονομικό κλίμα υποχώρησε για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε 3 μήνες ο εκκαθαριστής στην πρώην Λαϊκή
  • Στήριξη δανειοληπτών και προστασία πρώτης κατοικίας – Θεοχάρους – Περδίκης
  • Ετήσια μείωση €5,5 δισ. στα δάνεια τον Δεκέμβριο
  • Διαρθρωτική ανακατανομή του εισοδήματος σε βάρος των μισθωτών – ΙΝΕΚ – ΠΕΟ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ!.... – Ποδόσφαιρο – Διαφθορά

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ ΣΤΕΓΗ – Στόχος να προσελκύσουν και άλλους ντιβέλοπερς για συμμετοχή στα στεγαστικά σχέδια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΚΗΝΙΚΟ 2004 ΣΤΟ Σ.Α. ΟΗΕ – Αποτράπηκε η προσπάθεια για «ομαλοποίηση της κατάστασης» με το ψευδοκράτος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΤΩ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΑΝΩ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ