You are here

Τύπος: Διπλό άλμα στα επιτόκια

03/02/2023 06:43

Η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης που αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και το χάσμα που παραμένει μεταξύ των συντεχνιών και του υπουργού εργασίας Κυριάκου Κούσιου για την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Χάσμα συντεχνιών - Κούσιου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το χάσμα που παραμένει μεταξύ των συντεχνιών και του υπουργού εργασίας Κυριάκου Κούσιου για την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Όπως αναφέρεται, οι συντεχνίες διατηρούν και εντείνουν τις ενστάσεις τους σχετικά με την πρόθεση του υπουργού να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ως μέτρο αντίδρασης στα όσα πρότεινε ο υπουργός Εργασίας αλλά και για το χρόνο ανακίνησης του ζητήματος υπήρξε προβληματισμός χθες και κατά πόσο οι ηγεσίες των συντεχνιών, οι οποίες απουσίασαν προχθές από την παρουσίαση των πεπραγμένων του υπουργείου Εργασίας, θα παρευρεθούν και στη σύσκεψη που συγκάλεσε για την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός για το συνταξιοδοτικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως η απόφαση που λήφθηκε τελικά είναι πως θα δώσουν το παρών τους την Τρίτη αλλά δεν αποκλείεται να μην εκπροσωπηθούν από τους επικεφαλής τους, τουλάχιστον όχι όλες οι συντεχνίες. Στόχος των ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ είναι, παρά την πρόθεση του κ. Κούσιου να περάσει από το Υπουργικό νέα στρατηγική, να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, επιμένοντας πως για το θέμα δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος αλλά και πως οι θέσεις που παρουσίασε το υπουργείο ταυτίζονται με αυτές των εργοδοτών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση στο 0,35%, σε σύγκριση με 0,12% το Νοέμβριο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ασύλληπτα κέρδη από τους ενεργειακούς κολοσσούς
  • Τρόμος διαρκείας για δανειολήπτες

Πολίτης

 «Διπλό άλμα στα επιτόκια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,50%.  Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει και νέα αύξηση κατά 0,50% το Μάρτιο, χωρίς να προσδιορίζεται το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, η οποία έχει εκτοξεύσει το κόστος του δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πορεία προς μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τα όμως κάθε φορά με σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 1.9.2022 μέχρι 31.1.2023, ανήλθε στα €58,4 εκατ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης
  • Νέο μοντέλο εξυπηρέτησης στην ψηφιακή εποχή

Χαραυγή

 «Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 0,5%»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, στην οποία προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022, οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων. Μετά τη νέα αύξηση το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες διαμορφώνεται στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα €3,23 δισ. διαμορφώθηκε ο καθαρός νέος δανεισμός στην Κύπρο το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το προηγούμενος έτος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η λύση για τις εκποιήσεις μπορεί να βρεθεί στην κάλπη
  • Προτεραιότητα της απερχόμενης κυβέρνησης η ικανοποίηση των θέσεων των εργοδοτών

Αλήθεια

 «Νέα αύξηση επιτοκίων σε δύο δόσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης που αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Η ΕΚΤ αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα, στην επόμενη συνεδρία για την νομισματική πολιτική, το Μάρτιο. Στη συνέχεια θα επαναξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ουδεμία διαδικασία εκποίησης θα κινηθεί είτε από τραπεζικό ίδρυμα, είτε από εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων, το οποίο καλύπτεται είτε από το σχέδιο Εστία, είτε από το σχέδιο Δόση Έναντι Ενοικίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εκπληρώσαμε 5% των υποχρεώσεων, πήραμε 20% της βοήθειας από το ΣΑΑ
  • Επιδότηση €58,4 εκατ. για ρεύμα
  • Μικρή ανάσα για καταθέσεις νοικοκυριών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΒΕΡΩΦ – Νίκος Αναστασιάδης προς Χριστοδουλίδη

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΨΗΦΟ – Οι «τρεις» τα δίνουν όλα, δύο εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΟ 28% ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ – Ύστατη πίεση προς το εκλογικό σώμα για συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – «Το τρένο της αλλαγής έχει ξεκινήσει με πρωταγωνιστή την ίδια την κοινωνία»