You are here

Τύπος: Διπλωματία Δείπνων

31/12/2001 07:41
Ο απόηχος του δεύτερου δείπνου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μονοπωλεί τη σημερινή επικαιρότητα. Οι οικονομικές ειδήσεις των εφημερίδων ασχολούνται με τις μετοχές που προσφέρει στο προσωπικό της η Λαϊκή, με τον πόλεμο των τιμών και με τη Διερευνητική.

Διπλωματία δείπνων

Σε πληροφορίες και εκτιμήσεις για τα διαμειφθέντα στο δείπνο Κληρίδη – Ντενκτάς αναφέρονται στα πρωτοσέλιδα τους ο Φιλελεύθερος, η Αλήθεια και η Σημερινή. Σύμφωνα με το Φιλελεύθερο, ο Ντενκτάς συναίνεσε να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων ενώ δεν αποκλείει «να πραγματοποιηθεί πριν από τις 16 Ιανουαρίου συνεδρίαση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στην παρουσία εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές των Ηνωμένων Εθνών». Η Αλήθεια παραθέτει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά και Ελληνοκυπρίων πολιτικών και Κυβερνητικών αξιωματούχων για τα θέματα που συζητήθηκαν στο δείπνο. Ο Ντενκτάς δήλωσε στα κατεχόμενα ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη να συνεργαστούν για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Έδωσε επίσης διαβεβαίωση ότι θα μεριμνήσει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Για τη «σιγή ιχθύος» που τηρεί ο Πρόεδρος γράφει το πρωτοσέλιδο της Σημερινής. «Δεν έχει ενημερώσει ούτε την πολιτική ηγεσία, ούτε και την Επιτροπή των Συγγενών Αγνοούμενων. Ο Πρόεδρος προτίμησε να περάσει τη χθεσινή του μέρα στο σκάφος του, στη μαρίνα Λάρνακας», γράφει ο Πάμπος Βάσιλας.

Μποναμάς Λαϊκής

Στην προσφορά δύο εκατομμυρίων μετοχών στο προσωπικό αναφέρεται είδηση του οικονομικού ενθέτου του Φιλελευθέρου. Σύμφωνα με την είδηση, το σχέδιο προνοεί την προσφορά μετοχών «στη βάση ειδικής φόρμουλας που συνδέεται με τις μεικτές απολαβές των εργαζομένων, και συγκεκριμένα έχει σταθερό συντελεστή 0,66 με ημερομηνία αναφοράς τις 30 Νοεμβρίου 2001». Ο Χάρης Χριστοφόρου αναφέρει επίσης ότι ο όμιλος θα παρέχει πιστωτικές διευκολύνσεις στο προσωπικό για του δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια αξιοποίησης της προσφοράς.

Πόλεμος Τιμών

Νόμιμος είναι ο πόλεμος των τιμών μεταξύ υπεραγορών γράφει ο Πάμπος Βάσιλας της Σημερινής. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στον «πόλεμο» λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας που θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη 2002. «Τυχόν επέμβαση της Κυβέρνησης θα καθιστούσε την Κύπρο υπόλογη και κατηγορούμενη, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Σκελετός έκθεσης Διερευνητικής

Στην ετοιμασία του σκελετού της τελικής έκθεσης που θα καταλήξει σε συμπεράσματα και πορίσματα για παρατυπίες θα επικεντρωθούν «από τούδε και στο εξής» οι προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ, γράφει η Στάλω Γρηγορίου στη Σημερινή. Παράλληλα, η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συλλογή πληροφοριών για δοσοληψίες εντός του ΧΑΚ και για τις αγοραπωλησίες μεγάλων πακέτων.