You are here

Τύπος: ΔΗΣΥ και υπόλοιποι έκοψαν τους ελέγχους

12/12/2019 06:56

Η χθεσινή ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, οι σκέψεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που καταγράφονται στην έκθεση του ΔΝΤ και η ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων που προχωρούν οι κυπριακές αρχές, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «ΔΗΣΥ και υπόλοιποι έκοψαν τους ελέγχους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.  Όπως αναφέρεται, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης και τον καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ ανέλαβε χθες ρόλο αντιπολίτευσης αφού συμμάχησε με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στις τροπολογίες, βάζοντας ψαλίδι και σταυρώνοντας σημαντικά κονδύλια. Μάλιστα, με τη συμβολή του, εξουδετέρωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων εργασίας, η οποία θα είχε υπό την ομπρέλα της 28 νομοθεσίες που αφορούν στο υπουργείο εργασίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική έδωσαν νέα δάνεια €2,7 δισ. το 9μηνο του 2019 σε μια περίοδο που τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλό ιστορικό σημείο και διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται και το 2020
  • Τα θέλω ξενοδόχων για Airbnb
  • Καθιέρωση ως προορισμός για funds
  • Οι έκτακτοι ανεβάζουν τους αριθμούς του δημοσίου

Πολίτης

 «Πλαίσιο για ημικρατικούς»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που καταγράφονται στην έκθεση του ΔΝΤ. Στο δημοσιονομικό μέτωπο ξεχωρίζει η πρόθεση να γίνει αυστηρότερη και πιο τεχνοκρατική η διοίκηση των ημικρατικών οργανισμών. Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων ή εισόδου στρατηγικού επενδυτή με ταυτόχρονη παραχώρηση της διοίκησης παραμένει ένα απομακρυσμένο σενάριο, καθώς δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων. Το εναλλακτικό σενάριο είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο έντονος προβληματισμός και οι ανησυχίες σε θέματα που σχετίζονται με τη μισθοδοσία και τα επιμέρους στοιχεία της, οδήγησαν στη σύσταση του Παγκύπριου Συνδέσμου Διεύθυνσης Μισθοδοσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έσπασε το φράγμα των 3 εκατομμυρίων επιβατών – Ρεκόρ επιβατικής κίνησης όλων των εποχών καταγράφηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου το 2019
  • Η Ελλάδα διέψευσε τα προγνωστικά – Ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος για την ελληνική οικονομία
  • Ευκαιρίες για συνεργασίες – Επιχειρηματικό φόρουμ στην Αθήνα με συμμετοχή 30 εταιρειών
  • Άνοδος σε ποσοστό 0,54% - ΧΑ

Χαραυγή

 «Ιδιωτικοποίησαν την υπηρεσία σκυβάλων στον δήμο Πάφου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας σκυβάλων στον δήμο Πάφου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δημοτικές ομάδες δηλώνουν ότι έχουν διαφωνήσει και έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιο πάνω δυσμενής εξέλιξη για το δήμο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τρία εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Πάφου το 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κόκκινα δάνεια εκτός των τραπεζών
  • Σταδιακή αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων με έκτακτους
  • Αεροπορικές συμφωνίες Κύπρου με οκτώ χώρες
  • Δόθηκε αναβολή στην απόφαση για τα απαγορευτικά στις συγκοινωνίες

Αλήθεια

 «Νέο εποπτικό πλαίσιο για εταιρείες που εξαγοράζουν ΜΕΔ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων που προχωρούν οι κυπριακές αρχές. Το ΔΝΤ αναφέρει οτι, η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει νέο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για τις ΕΕΠ, αναγνωρίζονται πως οι ΕΕΠ κατέχουν ένα αυξανόμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ΜΕΔ που έχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ανέρχονται σε περίπου 50% του ΑΕΠ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στα 52.504 άτομα έφθασε η απασχόληση στην κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 0,9% σε ετήσια βάση, με την απασχόληση στο έκτακτο προσωπικό να αντισταθμίζει κατά πολύ τη μείωση στο μόνιμο προσωπικό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ακίνητα πολλών ταχυτήτων στην Κύπρο – ΔΝΤ
  • Προσοχή στο ψηφιακό χάσμα - ΣΕΚ
  • Ανοδική πορεία των επενδυτικών ταμείων – Πρόεδρος CIFA
  • Αδικαιολόγητη η επίθεση του προέδρου του ΚΕΒΕ – ΠΟΑΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ –Στήριξη Ελλάδας και Κύπρου από τη Σύνοδο Κορυφής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΕΣΥ – Πλειοψηφική τάση για αλλαγές – τομές με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΑΝΑ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – Γιατροί, νοσηλευτές σε απεργίες και κόμματα ανεβάζουν τους τόνους για το ΓεΣΥ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΚΑΝΑΝ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ