You are here

Τύπος: Δώδεκα ασφαλιστικές δικλίδες

14/02/2019 07:26

Τα νέα κριτήρια για την παραχώρηση κυπριακού διαβατήριου που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, η χθεσινή 24ωρη απεργία των οικοδόμων σε όλη την Κύπρο και τα στοιχεία για τις εξώδικες διευθετήσεις που έχει ζητήσει ο SSM από την Τρ. Κύπρου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Δώδεκα ασφαλιστικές δικλίδες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα νέα κριτήρια για την παραχώρηση κυπριακού διαβατήριου που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση απαντά στις κατηγορίες της Κομισιόν για πώληση χρυσών διαβατηρίων με δώδεκα αλλαγές-ασφαλιστικές δικλίδες στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, για να αφαιρέσει τα γκρίζα σημεία που εντοπίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, επιστρατεύει τις δωρεές και τη βίζα Schengen. Μάλιστα, εάν οι αιτητές δεν έχουν τη συγκεκριμένη θεώρηση και εάν έχουν υποβάλει αίτηση σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για να λάβουν υπηκοότητα, δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται πλέον σημαντικά μετά τη μεγάλη έξοδο πριν έξι χρόνια. Το 2017 ο αριθμός των αφυπηρετήσεων από το δημόσιο ήταν 230 υπάλληλοι και το 2016 ήταν 222.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι υπηκοότητες ενίσχυσαν το ΑΕΠ 1,2% την τριετία
  • Πρώτοι με διαφορά ρώσοι και κινέζοι
  • Κλιμάκωση μέτρων από τους οικοδόμους
  • Ερωτήματα για ΓεΣΥ

Πολίτης

 «’Χρυσάφι’ τα διαβατήρια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αλλαγές που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα. Όπως αναφέρεται, είναι σαφής η βούληση το πρόγραμμα να διατηρηθεί, αλλά γίνεται πιο απαιτητικό για τους υποψήφιους λήπτες κυπριακής υπηκοότητας. Ταυτόχρονα, σε μια επίσης σαφή προσπάθεια ενίσχυσης της διαφάνειας, η κυβέρνηση μέσω της μελέτης οικονομικής επίπτωσης του προγράμματος έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των πολιτογραφήσεων και τις συναλλαγές που έγιναν. Από την 1η Ιουνίου του 2013 μέχρι τις 15 Αυγούστου του 2018 εγκρίθηκε η πολιτογράφηση 1.864 επενδυτών και έγιναν συναλλαγές συνολικού ύψους €6,6 δισ., από τις οποίες €3,664 δισ. αφορούν ακίνητα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου 2017-Δεκεμβρίου 2018, η EBRD επιχορήγησε 56 έργα αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών από ντόπιους επαγγελματίες, εκ των οποίων τα 19 έχουν ολοκληρωθεί.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ετοιμοπόλεμοι οι οικοδόμοι
  • Ανάγκη η ρύθμιση – Εργασιακές σχέσεις
  • Μεγαλώνει η Astrobank
  • Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,08% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Αγώνας όλων οι διεκδικήσεις των οικοδόμων»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή 24ωρη απεργία των οικοδόμων σε όλη την Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι οικοδόμοι κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς και έστειλαν μήνυμα ότι συνεχίζουν τον αγώνα για μια συλλογική σύμβαση που να εφαρμόζεται. Οι απεργιακές συνελεύσεις των εργαζομένων εξουσιοδότησαν τις συντεχνίες τους να προβούν στα επόμενα βήματα και εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη, τότε θα κλιμακώσουν τα μέτρα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έρευνα για τις πιθανές χαριστικές αποζημιώσεις από την Τρ. Κύπρου σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ξεκίνησε η εποπτική αρχή στη Φρανκφούρτη μετά τις καταγγελίες εναντίον του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Λίφτινγκ στα «χρυσά» διαβατήρια για τα μάτια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Αγορά νέου εφεδρικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
  • 1.864 πολιτογραφήσεις, οι μισές μέσω της αγοράς ακινήτων
  • Επιτυχημένη η απεργία

Αλήθεια

 «Σφίγγουν τα λουριά»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι οι αλλαγές που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο στο σχέδιο πολιτογραφήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ άλλων οι αιτητές θα πρέπει να είναι πλέον κάτοχοι θεώρησης Σένγκεν, η οποία να είναι σε ισχύ ενώ όσοι είχαν υποβάλει αιτήσεις σε άλλα κράτη της ΕΕ και απορρίφθηκαν θα αποκλείονται αυτόματα.

«Ζήτησε στοιχεία ο εποπτικός μηχανισμός»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία για τις εξώδικες διευθετήσεις που έχει ζητήσει ο SSM από την Τρ. Κύπρου. Στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής θεσμών, ο εκπρόσωπος της ΚΤ Στέλιος Γιωργάκης, ανέφερε συγκεκριμένα πως πριν να υπάρξει αυτή η δημοσιότητα, ο SSM είχε ζητήσει από την τράπεζα να ξαναδεί τον κίνδυνο που έχει από όλες τις νομικές υποθέσεις που έχει σε εκκρεμότητα. Τώρα, πρόσθεσε, συμπληρωματικά γνωρίζει ότι εξετάζουν αυτές τις περιπτώσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρώτος απολογισμός του προγράμματος – Συμβουλευτικές υπηρεσίες για μικρές επιχειρήσεις
  • Αποφάσισαν κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση… - Απεργία οικοδόμων
  • Απειλή η Γερμανία και η Γαλλία και Brexit
  • Στην Astrobank η Εθνική Τράπεζα Κύπρου

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ – Δραστικές αλλαγές στο κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ – Δεν κρύβονται πλέον οι δύο σχολές σκέψης εντός ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ – Χωρίς το πρακτικό της 4ης Ιουλίου οι παράμετροι του γγ θα βρεθούν εκτός όρων αναφοράς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ