You are here

Τύπος: Δύο στα τρία προβληματικά

08/06/2021 06:31

Το τελικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις και η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ημερομηνίας 4 Ιουνίου για τις εκροές καταθέσεων του 2013, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δύο στα τρία προβληματικά»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το τελικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, το οποίο παρέδωσε χθες στον γενικό εισαγγελέα. Η επιτροπή στο πόρισμα σημειώνει ότι υπάρχουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, αλλά αυτές εντοπίστηκαν μόνο σε αλλοδαπούς αιτητές – επενδυτές και κάποιους ντόπιους συνεργάτες τους και όχι σε πολιτικά πρόσωπα-αξιωματούχους ή μέλη των υπουργικών συμβουλίων από το 2007 έως σήμερα, ούτε σε στελέχη της κρατικής μηχανής. Από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου συνεπάγεται ότι 2 στις 3 πολιτογραφήσεις έγιναν κατά παράβαση του νόμου ή χωρίς να ικανοποιούνται τα κριτήρια του υπουργικού.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με την εαρινή έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου, το ΑΕΠ της Κύπρου θα επιστρέψει στα προ της υγειονομικής κρίσης επίπεδα μέχρι το 2023 και το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 60% το 2038.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανάγκη επανασχεδιασμού του φορολογικού συστήματος
  • Τέλος καλοκαιριού το ΟΚ της Κομισιόν
  • Κάτι κινείται στα αεροδρόμια
  • Κυπριακά SafePass για ταξίδια, μέχρι το πιστοποιητικό της ΕΕ

Πολίτης

 «Προληπτική αμφισβήτηση ερευνών από τον Οδυσσέα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι ο γενικός ελεγκτής ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ευθύνες του ίδιου και της υπηρεσίας του, στις υποθέσεις των «χρυσών» διαβατηρίων και του σφαγείου Cypra. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Οδυσσέα Μιχαηλίδης επιχείρησε να προκαταλάβει και να αμφισβητήσει τα πορίσματα των δύο ανεξάρτητων ερευνητικών επιτροπών. Για τις ευθύνες που φαίνεται να του επιρρίπτει η επιτροπή Νικολάτου, σε σχέση με την έρευνα που είχε κάνει το 2016, χωρίς να βρει οτιδήποτε μεμπτό, ο κ. Μιχαηλίδης έδωσε χθες στη δημοσιότητα δύο επιστολές του.

«Έβαλε φρένο σε στοιχεία για τις εκροές του 2013»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ημερομηνίας 4 Ιουνίου για τις εκροές καταθέσεων του 2013. Από την απόφαση του ανωτάτου  προκύπτει το συμπέρασμα ότι καμία υποχρέωση δεν έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα να δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία όσον αφορά τις εκροές που έγιναν στην κλειστή περίοδο του 2013 κατά την οποία οι τράπεζες είχαν αναστείλει τις εργασίες τους και επομένως οποιεσδήποτε συναλλαγές εντός και εκτός Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κρατικό μισθολόγιο στα ύψη
  • Ευκαιρία να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις

Χαραυγή

 «Αντίς 600 χιλ. ευρώ, το κράτος πληρώνει 1,3 εκ. ευρώ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι αιχμές για την ερευνητική επιτροπή στην υπόθεση Cypra που άφησαν χθες σε καταθέσεις τους ο γενικός ελεγκτής και ο τέως διευθυντής τεχνικού ελέγχου της ελεγκτικής υπηρεσίας. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να υπάρχει ασυμβίβαστο λόγω της συμμετοχής στην ερευνητική του τέως αρχηγού της αστυνομίας, αφού θεωρητικά πρέπει να ελεγχθεί και η αστυνομία για τη διενέργεια των ελέγχων αναφορικά με την παρουσία παράνομων εργατών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση και επιτάχυνση της μετάβασης των επιχειρήσεων στην κυκλική οικονομία, υπέγραψαν χθες τα υπουργεία ενέργειας, γεωργίας και έρευνας με την ΟΕΒ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναβρασμός για τον φορολογικό συντελεστή των εταιρειών
  • Νέα αύξηση στα επιτόκια δανείων

Αλήθεια

 «Ενδεχόμενα μελλοντικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το μήνυμα που δίνεται από το υπουργείο οικονομικών σε σχέση με την απόφαση των G7 για ενιαίο εταιρικό φόρο 15%. Σύμφωνα με το υπουργείο, στο παρόν στάδιο η απόφαση των G7 δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την Κύπρο, ενώ μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως η εν λόγω απόφαση να αποβεί προς όφελος της οικονομίας μας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι μείωση παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2021 τα συνολικά νέα δάνεια, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω κυρίως της μείωσης των νέων δανείων προς επιχειρήσεις, τη στιγμή που αυξήθηκαν τα καταναλωτικά δάνεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σταδιακή επιστροφή οικονομίας στην ομαλότητα
  • Ταξίδια και χωρίς ψηφιακό πιστοποιητικό – Σάββας Περδίος
  • Επιτάχυνση μετάβασης στην κυκλική οικονομία – Μνημόνιο συνεργασίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ –Οδικός χάρτης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ – Στριμωγμένος για όψιμο ενδιαφέρον σχετικά με ΚΕΠ και για πλάτες σε Ρέα και Cypra

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΥΟ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ – Εντοπίζει «μαζική παρανομία» η ερευνητική για τα διαβατήρια, αλλά αθωώνει πολιτικούς και αξιωματούχους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ – Επιθέσεις εναντίον της απεργίας των νοσηλευτών από υπουργείο υγείας, ΔΗΣΥ και ΚΕΒΕ