You are here

Τύπος: Δυσαρέσκεια επιχειρήσεων για οικονομικό κλίμα

10/12/2019 06:52

Οι αλλαγές στον κλάδο των διεθνών υπηρεσιών και τα σοβαρά παράπονα που εκφράζουν οι επιχειρήσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Το international business μεταμορφώνεται»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο κλάδος των υπηρεσιών που αποτελεί μια μεταβατική χρονιά το 2019.  Όπως αναφέρεται, το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου αλλάζει, πάντοτε με έμφαση τις επαγγελματικές υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθεί στις διεθνείς τάσεις, αλλά και στο κυνήγι της συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα. Με βάση τα στοιχεία του εφόρου εταιρειών, οι νέες εγγραφές εταιρειών την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου καταγράφουν πτώση 20,6%.  Το 2020, σημειώνεται, θα επιχειρηθεί η ενίσχυση της προσπάθειας προσέλκυσης νέων παικτών στον κλάδο των επενδυτικών ταμείων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι νέες υποθήκες €2,5 δισ. έγιναν το εντεκάμηνο του 2019, δείχνοντας την κινητικότητα που υπάρχει στον τομέα των ακινήτων, παρόλο που καταγράφεται μια μείωση σε σχέση με πέρσι, όταν για την αντίστοιχη περίοδο η αξία των υποθηκών ανήλθε σε €2,8 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν έγκριση ΚΦΙΚΒ
  • Πάνω από 3% ο ρυθμός ανάπτυξης
  • Κακό το κλίμα που δημιουργείται – Έντονα επικριτικός ο Χ. Αγκαστινιώτης κατά την 29η ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ
  • Μείωση 5,2% στις εγγραφές οχημάτων

Πολίτης

 «Δυσαρέσκεια επιχειρήσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η 92η ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε χθες. Από το βήμα της συνέλευσης ο πρόεδρος του επιμελητήριου Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, άσκησε κριτική υψηλών τόνων για τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Ανέφερε ότι μετά το σοκ της κρίσης οι επιχειρήσεις βρίσκουν σιγά-σιγά τον βηματισμό τους, αλλά αυτή τη στιγμή πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις χρεώσεις των λιμανιών, με την έλλειψη ειδικευμένου και ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, με την έλλειψη χρηματοδότησης και με φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ανάπτυξης 3,4% το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έρχεται ρύθμιση για συμμετοχική χρηματοδότηση
  • Διεύρυνση στο έλλειμμα – Εμπορικό ισοζύγιο
  • Στροφή στα καινούργια – Αυτοκίνητο
  • Η Airbus των μπαταριών      

Χαραυγή

 «’Η στέγη μετατρέπεται από κοινωνικό δικαίωμα σε ακριβοπληρωμένο προνόμιο’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία δείχνουν αύξηση των χρεώσεων των τραπεζών στα οικιστικά δάνεια. Ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου, με αφορμή τα στοιχεία της ΚΤ υπέδειξε χθες ότι οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που εξέθρεψαν την αυθαιρεσία των τραπεζών κάνουν ολοένα και πιο εμφανείς τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ενώπιον της βουλής των αντιπροσώπων θα βρεθεί σήμερα ο προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα για την ίδια δουλειά»
  • Πορεία πρόκλησης επιδιώκει η Τουρκία
  • Η μαύρη λίστα των αεροπορικών εταιρειών
  • €3,8 δισ. έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο το εννεάμηνο

Αλήθεια

 «Λάβρος κατά συντεχνιών του δημοσίου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι 92η ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε χθες.  Από το βήμα της συνέλευσης ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης καταφέρθηκε εναντίον πρακτικών και συμπεριφορών των συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την κάθετη διαφωνία του ΚΕΒΕ στο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για επιστροφή των αποκοπών που τους επιβλήθηκαν κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης για διάσωση του εργοδότη τους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα ύψους €7,5 εκ. το 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης – Κυπριακή οικονομία
  • Μείωση 7,1% στις εγγραφές επιβατικών οχημάτων
  • Επέκταση ΑΕΠ με βραδύτερους ρυθμούς – Επ. οικονομικών
  • Νέες προοπτικές στην οικονομία με σειρά μεταρρυθμίσεων – Πρόεδρος Δημοκρατίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΚΥΡΩΣΕΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – Η Ελλάδα ζήτησε από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΡΕΖΙΛΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ – Έριξαν για δεύτερη φορά την Petrana στα δόντια των Rottweiler

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΑΓΚΥΡΑ – Στη Σύνοδο Κορυφής το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης – Ο πρόεδρος το συζήτησε με τον Σαρλ Μισιέλ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΤΙΖΟΥΝ ΑΝΩΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩΓΙΑ