You are here

Τύπος: Δύσκολο και το 2020 για τουρισμό

14/06/2019 06:57

Η αβεβαιότητα που επικρατεί για τον κυπριακό τουρισμό και το 2020, οι επικρίσεις κατά της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού που φλερτάρουν με παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, η εαρινή έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου, καθώς και η ετήσια έκθεση του ESM για το 2018, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στη σημερινή ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

 «Και το 2020 δυσκολίες για τον τουρισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί για τον κυπριακό τουρισμό και το 2020. Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, τονίζει επανειλημμένα τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε το 2020. Εκτιμά ότι αναμένεται να είναι και η επόμενη δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, καθώς το Brexit πήρα παράταση.  Διαμηνύει επίσης ότι αυτός είναι και ο λόγος που το υφυπουργείο δουλεύει πάρα πολύ στο άνοιγμα νέων αγορών. Αρχικά, σημειώνεται, θα γίνει προσπάθεια να διαδοθεί περισσότερο η χώρας μας σε Τσεχία, Πολωνία και Ουκρανία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ζήτηση για οικιακές βοηθούς υπάρχει στην Κύπρο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία από το τμήμα μετανάστευσης, από το 2018 μέχρι τα μέσα Μαΐου 2019 έχουν εκδοθεί 74.309 άδειες διανομής σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δημοσιονομικό συμβούλιο: Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις
  • Πράσινο ΕΚΤ στον Αράπογλου για την Τράπεζα Κύπρου
  • Νέος ισχυρός παίκτης στην Τρ. Κύπρου
  • Χωριστοί δρόμοι – Σε κυπριακό έδαφος το επιχειρηματικό διαζύγιο των J&P

Πολίτης

 «Παραβίαση οδηγίας η επίθεση στην ΕΠΑ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι επικρίσεις κατά της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να διεξάγει έρευνα στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τους χειρισμούς του για το ΓεΣΥ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα επέκρινα την απόφαση της ΕΠΑ, φλερτάρει με παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.  Ειδικότερα, η κοινοτική οδηγία 2019/1, η λεγόμενη ECN+, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2019, παρέχει στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού βασικά εχέγγυα ανεξαρτησίας για την προστασία τους από παραβάσεις.

 «Προειδοποιεί για 11 κινδύνους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η εαρινή έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου. Η έκθεση καταγράφει έντεκα κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν τη θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών. Η θεραπεία που υπέδειξε ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, δεν είναι άλλη από την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι κίνδυνοι που καταγράφει το δημοσιονομικό συμβούλιο είναι μεταξύ άλλων το ύψος των κρατικών δαπανών και το κρατικό μισθολόγιο, καθώς και το κυπριακό πρόγραμμα επενδύσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θετική αξιολόγηση από Moody’s – RCB Bank
  • Προχωρά η κατασκευή – Μαρίνα Αγίας Νάπας
  • Χάσαμε την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας
  • Ποντάρει στην άνοδο – Μειοψηφικό πακέτο της Τρ. Κύπρου απέκτησε η Caius Capital

Χαραυγή

 «Γην και ύδωρ υπουργικού σε ντιβέλοπερ»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι με απόφαση του ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2018 το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κήρυξη τμήματος εδάφους της Δημοκρατίας στην κοινότητα Σοφτάδων ως χώρου ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής κατόπιν αίτησης της συγκεκριμένης εταιρείας. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία εμπλέκεται στην ανταλλαγή φιλέτου κρατικής γης με ιδιωτική στη Γερμασόγεια.

 «ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: Νομική ρύθμιση συλλογικών συμβάσεων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα καλέσει σύντομα τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, αίτημα της διαμαρτυρίας είναι η νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και η αξιοπρεπής εργασία με δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ρέγκλιγκ: Ταυτίζεται με την κυβέρνηση
  • Μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα, διατήρηση πλεονασμάτων
  • Σε 60 χιλιάδες τόνους ετησίως η παραγωγή γάλακτος
  • Μικρή ετήσια αύξηση κατέγραψαν οι αγοραπωλησίες αυτοκινήτων

Αλήθεια

 «Θετική η εκκαθάριση της ΣΚΤ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ετήσια έκθεση του ESM για το 2018.  Στο κεφάλαιο για την Κύπρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η εκκαθάριση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας μείωσε ένα σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω της κατάργησης ενός μεγάλου μεριδίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός του τραπεζικού τομέα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ένα νέο μέτοχο με μερίδιο πάνω του 3% αποκτά η Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για το ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου Caius Capital με έδρα το Λονδίνο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναγκαία η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων – Δημοσιονομικό συμβούλιο
  • Μικρή αύξηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2018
  • Συνεχίζονται σταθερά οι εργασίες κατασκευής – Μαρίνα Αγίας Νάπας
  • Σταθερή θέση για RCB Bank – Moody’s

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ – Μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑ – Φετινή κοινοτική οδηγία θωράκισε περαιτέρω την ανεξαρτησία της ΕΠΑ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ – Οι δύτες, που πάλεψαν με πείσμα για 59 μέρες, περιγράφουν στον «Φ» όσα βίωσαν

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΓΗΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΕ ΝΤΙΒΕΛΟΠΕΡ