You are here

Τύπος: EasyJet και επιτόκια...

17/05/2002 09:12
Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και η εξαγορά πρώην θυγατρικής εταιρίας της British Airways από την EasyJet, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στο βασικό του θέμα ασχολείται με την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, την οποία δημιούργησε ο Στέλιος Χατζηιωάννου. Υπό τον υπέρτιτλο «Η EasyJet πρώτη με διαφορά» γράφει ότι με την ολοκλήρωση εξαγοράς της ανταγωνιστικής εταιρίας Go-Fly. Όπως ανακοινώθηκε υπεγράφη η προκαταρκτική συμφωνία για πλήρη εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης από την πρώτη, έναντι του ποσού των $546,4 εκατομμυρίων (374 εκ. στερλίνες). Η Go η οποία το 2001 είχε κέρδη 17 εκ στερλίνες, ανήκε μέχρι πριν από ένα χρόνο στην British Airways η οποία την είχε πωλήσει στη κοινοπραξία 3i έναντι μόλις 110 εκ. στερλινών.

Αλλού, γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Πάτε καλά, αλλά προσπαθήστε περισσότερο», αναφέρεται στην συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών. Όπως γράφει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεν αυστηρή, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει τη θετική πορεία της Κύπρου κατά την προενταξιακή περίοδο. Θεωρεί επίσης, ότι η Κύπρος είναι σε καλύτερη θέση για την προοπτική εισαγωγής του ευρώ, από τις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες.

Αλλού, γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συναινετική συμφωνία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,5%, αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, υπό την προεδρία του Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Προβάλλει μάλιστα στον υπότιτλο του ρεπορτάζ, τη δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίο η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σχετικά καλύτερα, σε σχέση τόσο με βασικούς δείκτες των οικονομιών της Ευρώπης, όσο και σε σχέση με την αμερικανική οικονομία.

Αλλού, γράφει ότι 332 εκθέτες θα συμμετάσχουν στην 27η Διεθνή Έκθεση Κύπρου.