You are here

Τύπος: Έδωσαν χιλιάδες παράνομα διαβατήρια

16/09/2020 06:56

Το νομικο-πολιτικό σκάνδαλο που επιμένει ότι εντόπισε η ελεγκτική υπηρεσία κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο πέντε φακέλων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών, οι εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την προηγούμενη κρίση, καθώς και το 57ο ετήσιο συνέδριο των αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Υπέρβαση εξουσίας από το υπουργικό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νομικο-πολιτικό σκάνδαλο που επιμένει ότι εντόπισε η ελεγκτική υπηρεσία κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο πέντε φακέλων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών. Όπως σημειώνεται, το πιο σοβαρό εύρημα της ελεγκτικής υπηρεσίας αφορά στην παραχώρηση κυπριακών υπηκοοτήτων από το υπουργικό συμβούλιο, καθ’ υπέρβαση των εξουσιών του και σε τελική ανάλυση εκτός νομικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως πολιτογραφήθηκαν «χιλιάδες», όπως είπε στη βουλή ο Οδυσσέα Μιχαηλίδης, μέλη των οικογενειών επενδυτών από το υπουργικό, το οποίο όμως δεν είχε εκ του νόμου τέτοια εξουσία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, η χρήση καρτών καταλαμβάνει μερίδιο 64,1% στις πληρωμές άνευ μετρητών που έγιναν στην Κύπρο το 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τους… πάσαρε στον Πετρίδη για τις διαφορές στην οικονομία
  • Θέλουν να τους δώσουν βοήθεια να μην κλείσουν
  • Βγάζει γραμματέα σήμερα η ΠΑΣΥΔΥ
  • Χώρες ανεβοκατεβαίνουν

Πολίτης

 «Οι κύπριοι βιώνουν ανισότητα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την προηγούμενη κρίση. Η ανασκόπηση για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη για το 2020 που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της ΕΕ δείχνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά στην Κύπρο, αλλά το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών είναι κατά 10% χαμηλότερο απ’ ότι το 2008 και υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, λιγότεροι από ένας στους τρεις στην Κύπρο δηλώνουν ότι έχουν ίσες ευκαιρίες να προχωρήσουν στη ζωή όπως και οι άλλοι στη χώρα τους. Το 65% δηλώνει ότι δεν κατανέμονται δίκαια ο πλούτος και τα εισοδήματα της χώρας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το γενικό πρόσταγμα για συντονισμό διαφόρων υπηρεσιών του κράτους θα αποκτήσει η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή με εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το οποίο συζητήθηκε χθες στην επιτροπή εμπορίου.

Χαραυγή

 «Παζάρι ξεπουλήματος και φαγοπότι με τροχονόμους τα αρμόδια υπουργεία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η νέα θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων καθώς και τα ευρήματα του γενικού ελεγκτή. Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού παρέλαβε ένα επενδυτικό πρόγραμμα και το μετέτρεψε σε παζάρι ξεπουλήματος της κυπριακής υπηκοότητας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει το Πάσχα του 2021, ενώ το κόστος για το κόμιστρο έχει ήδη καθοριστεί στα €50 για μονή διαδρομή και €80 μετ’ επιστροφής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΑΚΕΛ: Ενεργοποιεί τη διαδικασία για διά νόμου αναστολή των εκποιήσεων
  • «Η δημόσια υπηρεσία κατάντησε ο φτωχός συγγενής»

Αλήθεια

 «Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το 57ο ετήσιο συνέδριο των αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ. Ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ σε σχέση με το θέμα των περικοπών μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Στη χθεσινή του ομιλία ο κ. Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα κα τόνισε την ευχέρεια που υπάρχει για προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οικονομική ενίσχυση ύψους €800 χιλ. ζητά από την κυβέρνηση η TUI Airways με στόχο την επιβίωση της και την επανέναρξη των πτήσεων της από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνέχιση αναστολής ζητούν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ – Εκποιήσεις
  • Το Μάιο η έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης
  • Εύκολη πρόσβαση σε Covid-19 τεστ για ταξιδιώτες – ΠΑΣΥΞΕ
  • Μειώθηκε στο 1,2% το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας – Eurostat

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΡΕΛ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ – Συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ – Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΕΕ – ΜΕΡΚΕΛ – Με νέα NAVTEX για το Γιαβούζ τινάζει στον αέρα την προσπάθεια αποκλιμάκωσης στην Αν. Μεσόγειο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΕΛ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ..