You are here

Τύπος: Έγινε το χατίρι του ΔΗΚΟ

13/12/2018 06:50

Οι πρόσθετες πιστώσεις €30 εκ. που εισηγείται η κυβέρνηση για προικοδότηση του ταμείου αλληλεγγύης και η χθεσινή πρεμιέρα της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που ξεκίνησε χθες στη βουλή με ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση δέχθηκε σφυροκόπημα από ολόκληρη την αντιπολίτευση, με μόνο το ΔΗΣΥ να επικροτεί την κυβερνητική πολιτική. Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονόπλευρες και αντιλαϊκές πολιτικές.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το 2019 ένα έτος γεμάτο προκλήσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εισαγωγή του ΓεΣΥ και στη λειτουργία του κρατικού φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, κυρίως λόγω της απουσίας κοινωνικών πολιτικών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι εξαφανίζονται, αργά αλλά σταθερά, όλα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τα καταστήματα του Συνεργατισμού στην αγορά και τη θέση τους παίρνουν τα χρώματα και το λογότυπο της Ελληνικής. Όπως σημειώνεται, άλλαξαν ύψος 14 Συνεργατικά σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Παραλίμνι και Πάφο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο ίδιο επικριτικό μήκος κύματος και οι μικροί της βουλής
  • Μείωση των τιμών με βούλα βουλής
  • Επενδύσεις σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων
  • Και τώρα το πόρισμα – Η Ερευνητική ολοκλήρωσε τις δημόσιες ακροάσεις

Πολίτης

 «Έγινε το χατίρι του ΔΗΚΟ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι πρόσθετες πιστώσεις €30 εκ. που εισηγείται η κυβέρνηση για προικοδότηση του ταμείου αλληλεγγύης. Όπως αναφέρεται, με την τροποποίηση που έφθασε χθες στη βουλή η κυβέρνηση ενέδωσε ουσιαστικά στην απαίτηση του ΔΗΚΟ όπως η νέα συνεισφορά στο εν λόγω ταμείο να γίνει μέσω του τακτικού προϋπολογισμού του 2019 και όχι με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση εξασφαλίζει την ψήφιση του προϋπολογισμού, αφού οι ψήφοι του ΔΗΚΟ με αυτές του ΔΗΣΥ είναι αρκετές για έγκριση του.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι έπεσε χθες η αυλαία των δημόσιων ακροάσεων της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Ο πρόεδρος της ερευνητικής Γιώργος Αρέστη ανέφερε σε δημοσιογράφους και ακροατήριο, «θα σας δούμε στην παράδοση του πορίσματος μας προς τον γενικό εισαγγελέα».

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε ανοδική πορεία στην Ευρώπη – Ζυθοποιία
  • Πέφτει κατά έξι σεντ το λίτρο η τιμή των καυσίμων
  • «Έπρεπε να φύγω νωρίτερα» - Ταουσιάνης
  • Κληρίδης: Με υπέσκαπτε ο ΥΠΟΙΚ

Χαραυγή

 «Γεννά φούσκες το οικονομικό τους μοντέλο»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή πρεμιέρα της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.  Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων αναφέρθηκαν στα μεγάλα σκάνδαλα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού και της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε εργαζόμενους – φτωχούς και άστεγους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ολομέλεια της βουλής ψήφισε χθες το απόγευμα μείωση των τιμών στα καύσιμα κατά 6 σεντ περίπου από την ερχόμενη Τρίτη 18 Δεκεμβρίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διπλάσια η ανεργία μαζί με την υποαπασχόληση – ΠΕΟ
  • Συνεργατισμός: Ψου-ψου με εμπλοκή προσώπων με προσβάσεις στο ΥΠΟΙΚ
  • «Πράσινο» και από τους οικοδόμους της Πάφου για απεργιακά μέτρα
  • Τελευταίοι στην ΕΕ στις κοινωνικές δαπάνες

Αλήθεια

 «Έβγαλαν μαχαίρια οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αυλαία των συνεδριάσεων για συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που άνοιξαν κατά τη χθεσινή ημέρα στην ολομέλεια της βουλής οι αρχηγοί των κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στην ομιλία του σε ένα αναπτυξιακό προϋπολογισμό ο οποίος έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας κτίζοντας στο στέρεο υπόβαθρο που έχουμε πετύχει.  Ο γγ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού στη δική του ομιλία είπε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ επιμένουν να στηρίζουν ένα οικονομικό μοντέλο που γεννά φούσκες, προσθέτοντας ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να ξεπουλήσει τα δημόσια περιουσία και τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας στην Κύπρο ανήλθαν στο 19,1% του ΑΕΠ για το 2016 από 19,9% το 2015 και 20,2% το 2011.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειωμένα κατά 6 σεντ τα καύσιμα από την Τρίτη
  • Σε ανοδική πορεία η ζυθοβιομηχανία

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – Η Λουτ τα είπε χθες με Κατρούγκαλο και βλέπει και… ακούει, σήμερα ή αύριο και τον Τσαβούσογλου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – Η Τεχνική Επιτροπή που έγινε μοντέλο της συνεργασίας των κυπρίων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΑΓΚΥΡΑ – Ολοκληρώνει την περιοδεία της η Τζέιν Χολ Λουτ για τον καθορισμό των όρων αναφοράς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΓΕΝΝΑ ΦΟΥΣΚΕΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΤΕΛΟ