You are here

Τύπος: Εισφορές για υγεία τεσσάρων ταχυτήτων

24/05/2019 06:41

Οι εισφορές για το ΓεΣΥ, η μετονομασία του Hilton Cyprus και η έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Εισφορές για υγεία τεσσάρων ταχυτήτων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι εισφορές για το ΓεΣΥ. Όπως αναφέρεται, από την 1η Ιουνίου που θα τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ, θα δημιουργηθούν εισφορές για παροχές υγείας τεσσάρων ταχυτήτων. Και αυτό γιατί άλλα θα καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, άλλα οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους δήμους και άλλα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Βάσει της συμφωνίας ΣΕΚ-ΠΕΟ και ΔΕΟΚ με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ-ΚΕΒΕ, από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 31η Μαΐου του 2020 οπότε θα εφαρμοστεί πλήρως το ΓεΣΥ, θα μειωθούν κατά 50% οι εισφορές των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στα συντεχνιακά ταμεία υγείας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στην έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας.  Σύμφωνα με την έρευνα, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς, συνέχισε να καταγράφει αύξηση και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει κυρίως την ισχυρή, αν και επιβραδυνόμενη, εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και υποστηρίζεται από τα ιστορικά χαμηλά δανειστικά επιτόκια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επενδυτές ανεβάζουν – κατεβάζουν κεφαλαιοποιήσεις
  • Οδηγίες για πληρωμή του τέλους εταιρειών
  • Απογοητευμένοι οι κάτοχοι αξιογράφων
  • Μεταρρυθμίσεις τώρα – ESM: Θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν στρεβλώσεις

Πολίτης

 «Το τέλος μιας εποχής»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η μετονομασία του Hilton Cyprus σε The Landmark Nicosia. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο όμιλος Louis Hotel κρατά το μονοπώλιο του ονόματος Hilton, ενώ νέοι παίκτες φέρνουν στη Λευκωσία δυνατά σήματα.  Η Quality φέρνει το Radisson και η Zeus International φέρνει το σήμα Wyndham. Οι νέοι ιδιοκτήτες του Hilton Cyprus, Invel και Πανγαία ανακοίνωσαν χθες τη μετονομασία του ξενοδοχείου σε The Landmark Nicosia, με ισχύ από την 1η Ιουνίου, δηλώνοντας ότι έχουν πλήρη επίγνωση του κύρους και της ιστορικής παρακαταθήκης του ξενοδοχείου Χίλτον Κύπρου. Οι νέοι ιδιοκτήτες, σημειώνεται, δεσμεύονται για ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το τμήμα δημοσίων έργων του υπουργείου μεταφορών, επικοινωνιών και έργων επίσπευσε κατά μία μέρα την προκήρυξη των προσφορών, στην οποία προχώρησε χθες, για την κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αγοράζει ακίνητα της ΣΠΕ – Δήμος Αγίας Νάπας
  • Αυξάνεται η ζήτηση στεγαστικών δανείων
  • Χρυσοί κληρονόμοι – Οι 48 γόνοι ρώσων μεγιστάνων θα κληρονομήσουν 238 δισ. δολ.
  • Ολοταχώς για 70 μονάδες – ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Και εκποιήσεις και αυστηρά κριτήρια στην παραχώρηση νέων δανείων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο συνεχίστηκε η αύξηση στην καθαρή ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις και μάλιστα η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες των τραπεζών, γεγονός το οποίο αποδίδεται από την ΚΤ μεταξύ άλλων στις αυξημένες πάγιες επενδύσεις και την ανάγκη των επιχειρήσεων για αύξηση των αποθεμάτων τους. Στα νοικοκυριά συνεχίστηκε η αύξηση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων, γεγονός το οποίο αποδίδεται από την ΚΤ στην οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και τη μικρή αύξηση στους μισθούς.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση παραπέμπει στο αόριστο μέλλον τις αποζημιώσεις για τους κουρεμένους, αφού ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός οικονομικών αρνήθηκαν για μια άλλη φορά χθες σε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προκηρύχθηκαν οι προσφορές για τον δρόμο Πάφου – Πόλης
  • Ακίνητο της πρώην ΣΠΕ αγόρασε ο δήμος Αγίας Νάπας
  • Παρίσταναν τους μεσολαβητές και εξαπατούσαν κόσμο υποσχόμενοι δάνεια
  • Συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους εκπαιδευτικούς οι κυβερνώντες

Αλήθεια

 «Νομικές μάχες σε πολλά επίπεδα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι δικαστικοί αγώνες σε διάφορα επίπεδα έξι χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων σε Λαϊκή και Τρ. Κύπρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη νομική οδό έχουν ακολουθήσει οι κάτοχοι αξιογράφων, καθώς επίσης και ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι υπέστησαν ζημιές λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2012.  Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα το γενικό δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης εξέδωσε μια πολύ σημαντική απόφαση.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στην προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς προχώρησε χθες το τμήμα δημοσίων έργων του υπουργείου μεταφορών, επικοινωνιών και έργων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων
  • Δεν ικανοποιήθηκε από τη συνάντηση με τον πρόεδρο – Σύνδεσμος αξιογράφων
  • Νέα πορεία για το πρώην Hilton Cyprus

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΥΟ ΚΡΥΦΕΣ ΨΗΦΟΙ: 81.611 Τ/ΚΥΠΡΙΟΙ 10.559 ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ – Ο άγνωστος «Χ» των εκλογών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΜΑΝΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – Το success story κραδαίνει πάλι έναντι του ΑΚΕΛ η κυβέρνηση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΧΗ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΩΝ – Τα εκλογικά επιτελεία ποντάρουν στον «κομματικό πατριωτισμό»

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ