You are here

Τύπος: Έκλεισε και επίσημα η συμφωνία ΥΠΟΙΚ και ΠΑΣΥΔΥ

23/11/2021 06:27

Η συμφωνία μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΠΑΣΥΔΥ για τις διατμηματικές προαγωγές και η πρόταση της Κύπρου που έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ΦΠΑ για οικιακή χρήση από το 19% στο 9% για περίοδο τριών μηνών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έκλεισε και επίσημα η συμφωνία ΥΠΟΙΚ και ΠΑΣΥΔΥ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η συμφωνία μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΠΑΣΥΔΥ για τις διατμηματικές προαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι δύο πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους και προχώρησαν σε οριακές αλλαγές για τη μοριοδότηση αναφορικά με τα κριτήρια αξιολόγησης και τη βαρύτητα που δίνεται στα διάφορα κριτήρια. Μετά τη συμφωνία, σημειώνεται, φαίνεται πως τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τη βουλή.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στην απορρόφηση των αναπτυξιακών δαπανών από τα υπουργεία και τα κυβερνητικά τμήματα. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχει χρησιμοποιηθεί μόλις το 32% των αναπτυξιακών κονδυλίων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021, έναντι 35% κατά το τέλος του περσινού Σεπτεμβρίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πράσινο φως από ΕΕ στο ταμείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Επιμένουν και οι δύο πλευρές για τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα
  • Κλείνουν και φέτος οι πλείστοι ξενοδόχοι
  • Ρίχνει βάρος στην ΑΤΑ και τις συμβάσεις η ΔΕΟΚ

Πολίτης

 «Έδωσαν τα χέρια και κλείδωσαν τη μεταρρύθμιση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η συμφωνία μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ και του υπουργείου οικονομικών σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν μέσα από συναινετική διαβούλευση όπως προωθήσουν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας στη βουλή προς έγκριση το συντομότερο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του στο 18ο συνέδριο της ΔΕΟΚ ανέφερε ότι σημαντική μείωση στο 10% παρουσιάζει το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στην Κύπρο ως αποτέλεσμα των ελέγχων στην αγορά εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πράσινο φως για χαμηλό ΦΠΑ
  • Η ΕΚΤ θέλει μέτρα για το κλίμα – Τράπεζες

Χαραυγή

 «Στην ολομέλεια η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα σε 9%»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι στην ολομέλεια της βουλής οδηγείται η πρόταση νόμου των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως σημειώνεται, η πρόταση των κομμάτων περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% για όλους και για όσο ισχύουν οι αυξημένες τιμές των καυσίμων. Το αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο οικονομικών στην επιτροπή της ΕΕ σε σχέση με την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από 19% σε 9% έγινε χθες αποδεκτό.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ανησυχία εκφράζουν λογιστές και οικονομολόγοι αναφορικά με το θέμα του πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σύνδεσμος Καταναλωτών: Η τιμή δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο στο Black Friday
  • Νέο τελεσίγραφο στον εργολάβο της δημοτικής αγοράς μέχρι 20 Δεκεμβρίου

Αλήθεια

 «Πέραν των 9.000 ελέγχων το 1ο εξάμηνο για αδήλωτη εργασία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η κυβέρνηση με στόχο να πατάξει την αδήλωτη εργασία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του στο 18ο συνέδριο της ΔΕΟΚ ανέφερε ότι εκ των πρωταρχικών στόχων της κυβέρνησης είναι και η πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, η οποία μειώθηκε το 2020 στο 10%. Επεσήμανε επίσης ότι η ενιαία υπηρεσία επιθεώρησης διενεργεί ετησίως πέραν των 6 χιλ. στοχευμένων επιθεωρήσεων για την αδήλωτη εργασία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ενόψει της εορταστικής περιόδου, έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις για την καταβολή όλων των συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άναψε πράσινο η ΕΕ για μείωση ΦΠΑ – Ρεύμα
  • Τέλη του 2022 η αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Κύπρο – Γιώργος Παντελή
  • Προσφυγή Τράπεζας Κύπρου για πρόστιμο €277 χιλ. – Κεντρική Τράπεζα
  • Περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη – Εμπορικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας

ΑΛΗΘΕΙΑ

8 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ – Αρχή με ήπια μέτρα και περίοδος χάριτος για ανεμβολίαστους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ – Εισήγηση να τους κλείσουν τις πόρτες σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους αναψυχής

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ SELFTEST – Ποια νέα μέτρα πάνε αύριο στο υπουργικό για αποφάσεις – Μάσκες στα δημοτικά, απαγόρευση εκδηλώσεων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ… - Ακύρωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων σε δήμους, κοινότητες και σχολεία