You are here

Τύπος: Έκλεισε τουρμπίνες η PEC και προχωρεί ολοταχώς

18/02/2021 06:31

Οι σχεδιασμοί της Power Energy Cyprus για κατασκευή ιδιωτικού συμβατικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο καθώς και οι online αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τους κύπριους καταναλωτές, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έκλεισε τουρμπίνες η PEC και προχωρεί ολοταχώς»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι σχεδιασμοί της Power Energy Cyprus για κατασκευή ιδιωτικού συμβατικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Όπως σημειώνεται, η PEC υπέγραψε συμφωνία με το γερμανικό κολοσσό Siemens για την αγορά τριών ηλεκτρογεννητριών, οι οποίες θα συνθέσουν μια σύγχρονη μονάδα συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος 260 μεγαβάτ. Ο διευθύνων σύμβουλος της PEC Γιώργος Χρυσοχός, ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι δύο αεριοστρόβιλοι που θα προμηθεύσει η Siemens θα είναι μοντέλο SGT800, ενώ από την ίδια εταιρεία θα προμηθευτεί η PEC και τον ατμοστρόβιλο. Το συνολικό κόστος της μονάδας υπολογίζεται να πλησιάσει τα €200 εκ. και η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί μέσω ευέλικτων συμφωνιών με την Τράπεζα Κύπρου και τη Eurobank.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με φόντο την πανδημία και τους μερικούς ή εκτεταμένους περιορισμούς στη διακίνηση και την εργασία που εφαρμόζονται, οι κύπριοι είναι σε σημαντικό ποσοστό απαισιόδοξοι για το μέλλον σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το 58% πιστεύει ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε χειρότερη θέση σ’ ένα χρόνο από σήμερα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Με καθυστέρηση τα αναδρομικά σε συνταξιούχους του ΕΕΕ
  • Βροχή αιτημάτων στη βουλή για αποδέσμευση κονδυλίων €45 εκ.
  • Τον χαβά τους επτά ημικρατικοί οργανισμοί
  • Μισανοίγουν τελικά οι αιθέρες

Πολίτης

 «Με αργά, αλλά σταθερά βήματα οι ψηφιακές αγορές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι online αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τους κύπριους καταναλωτές. Με βάση στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τις online αγορές καταναλωτών. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2020 το ποσοστό των καταναλωτών που έχει προχωρήσει σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ήταν περίπου στο 50%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν στο 72%. Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, η χρήση ψηφιακών μέσω και αγορά προϊόντων και υπηρεσιών έχει αυξηθεί από το 2004 που ήταν 100 χιλ. άτομα σε 500 χιλ. στο τέλος του 2020.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο κύπριος νομπελίστας οικονομικών κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική μεταμόρφωση και διάθεση για μεταρρυθμίσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το πολιτικό σύστημα ώστε να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τουρισμός σε ελεύθερη πτώση
  • Τραπεζικές υπηρεσίες από τη Revolut στην Κύπρο

Αλήθεια

 «Θέμα της Κύπρου η συμφωνία με το Ισραήλ για επίσκεψη τουριστών»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι δεν συγκρούεται με καμία ευρωπαϊκή οδηγία η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος ανέφερε στη StockWatch ότι η συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την έλευση στην Κύπρο ισραηλινών χωρίς τεστ για κορωνοϊό αρκεί να έχουν εμβολιασθεί, δεν επηρεάζεται από τη σύσταση του ευρωπαϊκού συμβουλίου προς τις χώρες της ΕΕ ότι είναι πολύ νωρίς να γίνουν παρόμοιες συμφωνίες.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό σημείωσαν τον Ιανουάριο βουτιά 90,1%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πισσαρίδης: Ο σκοπός μιας σωστής οικονομικής πολιτικής είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας
  • Μείωση 24% στις πωλήσεις οχημάτων στην ΕΕ
  • Παρατείνεται για ένα εξάμηνο η ενισχυμένη εποπτεία για Ελλάδα

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ, ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ – Αλέκος Κωνσταντινίδης: Στις επάλξεις μέχρι την τελευταία στιγμή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΜΕ ΓΙΑ… ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΦΕΙΔΩ – Η καλή επιδημιολογική εικόνα, η ανάγκη τόνωσης της αγοράς αλλά και εκτόνωσης των πολιτών φέρνουν δεύτερες σκέψεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ – Χορός προσφορών για τα rapid tests, που έφθασαν τα 1,94 εκατ. και το κόστος διογκώνεται

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Ο γγ του ΑΚΕΛ θέτει στον πρόεδρο θέμα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων