You are here

Τύπος: Εκποιήσεις κατοικιών στη Λευκωσία

29/05/2023 06:10

Η πληθώρα ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων μετά τις τρίμηνες αναστολές εκποιήσεων που αποφάσιζε η βουλή, καθώς και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Εκποιήσεις κατοικιών στη Λευκωσία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πληθώρα ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων μετά τις τρίμηνες αναστολές εκποιήσεων που αποφάσιζε η βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εσωτερικών, αρκετές είναι οι κατοικίες που θα βγουν προς εκποίηση τον επόμενο μήνα στην περιοχή της Λευκωσίας από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Ανάμεσα σε άλλα, οικόπεδο 593 τ.μ. και 562 τ.μ. στο δήμο Στροβόλου βγαίνει προς εκποίηση από την ΚΕΔΙΠΕΣ στην τιμή €1.604.375. Εντός των οικοπέδων έχει ανεγερθεί περί το 2008 διώροφη ανεξάρτητη κατοικία 4 υπνοδωματίων με πισίνα και αυλή. Οικόπεδο 535 τ.μ. στο δήμο Αγλατζιάς εντός του οποίου υπάρχει διώροφη κατοικία 3 υπνοδωματίων, η οποία ανεγέρθηκε περί το έτος 1998 θα βγει σε πλειστηριασμό με επιφυλασσόμενη τιμή €351.025. Η Τράπεζα Κύπρου, μεταξύ άλλων, θα βγάλει σε πλειστηριασμό οικόπεδο 538 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στο Πλατύ στο δήμο Αγλατζιάς εντός του οποίου υπάρχει κατοικία στην τιμή €531.600. Οικόπεδο 683 τ.μ. στο δήμο Αγίου Δομετίου στο οποίο υπάρχει τριώροφη οικοδομή, τα διαμερίσματα ενδέχεται να κατοικούνται/ενοικιάζονται όπως και τα καταστήματα θα εκποιηθούν με αρχική τιμή €437.100.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κομισιόν ενέκρινε νέα δέσμη μέτρων για τις λιανικές επενδύσεις, η οποία θέτει τα συμφέροντα των καταναλωτών στο επίκεντρο των λιανικών επενδύσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κατοικίες, διαμερίσματα και αποθήκες προς πώληση από Altamira
  • Ουραγός η Ελλάδα σε ειδικούς πληροφορικής
  • Συνεδριάζει το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
  • Η συγχώνευση 11 νομισμάτων κυρίαρχων εθνών σ’ ένα

Πολίτης

 «Ο πληθωρισμός πέφτει, η ακρίβεια μένει»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τα οποία δείχνουν ότι το γενικό επίπεδο των τιμών έχει εισέλθει σε καθοδική πορεία, αλλά είμαστε μακριά από τη λήξη του συναγερμού. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο 2023 αυξήθηκε κατά 3,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 0,9%. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 σημειώθηκε αύξηση 5,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι τιμές, όμως, σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 6,9% και σε πολλά προϊόντα οι αυξήσεις είναι διψήφια. Στην Κύπρο, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, αλλά ο πυρήνας του παραμένει υψηλός. Το 2022 ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε το 8,1% ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων που συνδέθηκε με την ενεργειακή κρίση και τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό οδήγησε σε μια μετακύλιση στις τιμές των υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα, ο πυρήνας του πληθωρισμού (δηλαδή χωρίς τις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων) αυξήθηκε από 1% το 2021 σε 5,3% το 2022. Καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώνονται, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί σε 3,8% και 2,5% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου τάσσεται εναντίον της κοινής πρότασης νόμου ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, των βουλευτών του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, Παύλου Μυλωνά και Χρίστου Ορφανίδη και των βουλευτών Κωστή Ευσταθίου και Αντρέα Θεμιστοκλέους για την παροχή αναστολής, μέσω προσφυγής στο δικαστήριο, στην εκποίηση ενυπόθηκων εξασφαλίσεων για συγκεκριμένους λόγους, μεταξύ των οποίων και η αμφισβήτηση του υπολοίπου της οφειλής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απαισιοδοξία καταναλωτών για το πορτοφόλι τους
  • Πρωτοβουλία διευκόλυνσης – Κανονισμός Πράσινης Γραμμής

Χαραυγή

 «Αναζητεί λύσεις για τα ενεργειακά η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι για ξεκάθαρο και συγκεκριμένο προσανατολισμό και στρατηγική σε σχέση με θέματα ενέργειας μίλησε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο ΠτΔ ανέφερε ότι θα δημοσιοποιηθούν σύντομα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και οδικός χάρτης σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο και συγκεκριμένο προσανατολισμό και στρατηγική.  

Αλήθεια

 «Θέλουμε ξένους αγοραστές ή όχι;»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι άρθρο του Αντώνη Λοΐζου, εκτιμητή ακινήτων, σε σχέση με την πρόταση της νέας κυβέρνησης για άδεια μόνιμης διαμονής από ξένους.  Αναφέρεται ότι είναι αντιληπτή η προσέγγιση της κυβέρνησης μετά την υπόθεση των διαβατηρίων και η προσοχή που χρειάζεται στον χειρισμό τους και από την άλλη τα νέα μέτρα που σχεδόν αποκλείουν την προσέλκυση αυτής της πηγής επενδυτών. Το νέο μέτρο απαιτεί για να μπορεί κάποιος κάτοικος τρίτης χώρας για μόνιμη κατοίκηση να έχει ξένο εισόδημα €50.000 τον χρόνο + €15.000/χρόνο για την/τον σύζυγο + €10.000/χρόνο για ανήλικα παιδιά + €300.000 αγορά κατοικίας κλπ. Δηλαδή ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει ως «κάσια» ποσό τουλάχιστον ±€450.000 (περιλαμβανομένων μεταβιβαστικών, Φ.Π.Α., έπιπλα, δικηγορικά και άλλα έξοδα, επιπλέον μια αποταμίευση γύρω στις €100.000 για να καλύψει την αρχική περίοδο μέχρι τακτοποίησης του/της οικογένειας του) – έστω ένα συνολικό ποσό €600.000 (εκτός της αγοράς 1-2 αυτοκινήτων), επιπλέον τα σχολικά έξοδα, σε περίπτωση ύπαρξης παιδιών κλπ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την προοπτική του αξιόχρεου των γιγαντιαίων τραπεζών που ειδικεύονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις υποθήκες Fannie Mae και Freddie Mac.

ΑΛΗΘΕΙΑ

25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – Μόνος εναντίον όλων επανεκλέγηκε πρόεδρος για τα επόμενα 5 χρόνια

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ – Έρευνα του «Π»: To ΓεΣΥ τέσσερα χρόνια στη ζωή μας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ – Ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε 52,1% και ο Κ. Κιλιτσντάρογλου 47,9%

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ – Χαράλαμπος Έλληνας: Όλα είναι στον αέρα σε σχέση με την εισαγωγή του φυσικού αερίου