You are here

Τύπος: Εκτεθειμένοι, πάλι, για διαβατήρια και ΦΠΑ 5%

16/07/2021 06:23

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει μέτρα κατά της Κύπρου επειδή δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες και οι προβλέψεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την οικονομία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Εκτεθειμένοι, πάλι, για διαβατήρια και ΦΠΑ 5%»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει μέτρα κατά της Κύπρου επειδή δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες που αγοράζονται ή κατασκευάζονται στην Κύπρο. Η Κύπρος επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για τα πρώτα 200 m2 των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο, χωρίς άλλους περιορισμούς. Με τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει προειδοποιητική επιστολή, ως το πρώτο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει. Η κυβέρνηση έχει προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις παραλείψεις και να διαμορφώσει ανάλογα την κυπριακή νομοθεσία.  

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι προσδοκίες ότι το δεύτερο μισό του χρόνου θα είναι σαφώς καλύτερο από πρώτο δημιουργεί η παραμονή της Κύπρου στην πορτοκαλί κατηγορία της Αγγλίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τους τα είχε πει ο γενικός ελεγκτής, αλλά δεν άκουγαν – Το τμήμα φορολογίας καθησύχαζε ότι… τα βρήκε με την ΕΕ, αλλά μένει τώρα εκτεθειμένο

  • Μας προειδοποιούν και για άλλους τομείς

  • Μόνος του ο ΠΑΣΙΚΑ για τα SafePass

  • Εκατομμύρια πείνασαν στη διάρκεια της πανδημίας

Πολίτης

 «Ευρωπαϊκή κατσάδα για ΦΠΑ 5% στα ακίνητα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι προειδοποιητικές επιστολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει δεχθεί η Κύπρος για παραβιάσεις του ενωσιακού δίκαιου. Ειδικότερα, η Κομισιόν έχει αποστείλει τέσσερις προειδοποιητικές επιστολές στην Κύπρο για υποθέσεις διάφορων παραβάσεων, μεταξύ αυτών και ο μειωμένος ΦΠΑ για αγορά ή κατασκευή κατοικιών. Με βάση την επιστολή, η Κύπρος επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για τα πρώτα 200 τ.μ. των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο, χωρίς άλλους περιορισμούς. Η Κύπρος, σημειώνεται, έχει δύο μήνες προθεσμία για να αντιμετωπίσει τις παραλείψεις που επισημαίνονται στην προειδοποιητική επιστολή.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο 3,7% για το 2021 και στο 3,8% για το 2022.

Αλήθεια

 «Αναθεώρηση προς τα πάνω των ρυθμών ανάπτυξης το 2021-22»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι προβλέψεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την κυπριακή οικονομία. Όπως αναφέρει το ΚΟΕ, η κυπριακή οικονομία προβλέπεται να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 και 2022, μετά τη συρρίκνωση του 2020 λόγω της πανδημίας, καθώς αναμένεται σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται σε 3,7% για το 2021 και σε 3,8% για το 2022.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι αισθητές αυξήσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών έρχονται στο αμέσως προσεχές διάστημα ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών αρκετών πρώτων υλών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε χαμηλά επίπεδα οι ερευνητικές δαπάνες στην Κύπρο

  • Αισιοδοξία μετά την αφαίρεση της καραντίνας από Βρετανία – Τουρισμός

  • Έγιναν βήματα για στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης – ΥΠΟΙΚ

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ – Υπουργικό: Σήμερα αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΘΕ ΕΜΒΟΛΙΟ…. ΓΙΑ ΚΑΛΟ – Κλειδώνουν σήμερα ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου μέτρα και κίνητρα για εμβολιασμό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ – Αποφάσεις για κυκλοφορία με SafePass σχεδόν παντού, τέρμα οι χοροί και οι κατασκηνώσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΥΞΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ – Εξισώνουν αντίσταση και πραξικόπημα, προκαλώντας τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας