You are here

Τύπος: Εκτεθειμένοι στην Ε. Ένωση

15/02/2021 06:45

Τα ακίνητα που αγόρασαν εκατομμυριούχοι καταβάλλοντας 5% ΦΠΑ αντί 19% κατά παράβαση ευρωπαϊκής οδηγίας καθώς και το νέο φιλόδοξο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Εκτεθειμένοι στην Ε. Ένωση»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα ακίνητα που αγόρασαν εκατομμυριούχοι καταβάλλοντας 5% ΦΠΑ αντί 19% κατά παράβαση ευρωπαϊκής οδηγίας. Όπως διαπίστωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλοδαποί κροίσοι και άλλοι πλούσιοι ενδιαφερόμενοι από τρίτες χώρες, που έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα εκμεταλλευόμενοι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αγόραζαν κατοικίες αξίας πέραν των €500 χιλ. και για τα πρώτα 200 τ.μ. πλήρωναν μόνο 5% ΦΠΑ, διευκόλυνση – βοήθεια που παραχωρείται από το κράτος σε όσους προχωρούν στην ανέγερση πρώτης κατοικίας για ιδιοκατοίκηση. Την απώλεια εσόδων κατά παράβαση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, επιβεβαίωσε η Κομισιόν στις 5 Φεβρουαρίου, σε διευκρινιστική απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη, μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μόλις 151 δανειολήπτες το Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, με δάνεια συνολικού ποσού €6 εκ. δεν επανήλθαν στην καταβολή δόσεων τους, από τους συνολικά 3.208 δανειολήπτες με συνολικό ποσό δανείων ύψους €167 εκ. μετά τον τερματισμό της αναστολής δόσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα προνόμια βουλευτικών συντάξεων, τι ισχύει στην Ευρώπη
  • Πανάκριβα εμπορικά ακίνητα ψάχνουν αγοραστή
  • Το Άμστερνταμ εκθρόνισε το Λονδίνο
  • Η Google απειλεί με αποκλεισμό την Αυστραλία λόγω αντιπαράθεσης

Πολίτης

 «Φιλόδοξο σχέδιο για τη Μεσόγειο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το νέο φιλόδοξο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρεται, σκοπός του είναι η επανεκκίνηση και ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων της Νότιας Γειτονιάς. Στο πλαίσιο του νέου Μηχανισμού Γειτονιάς, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας της ΕΕ, θα διατεθούν έως και €7 δισ. για την εφαρμογή ειδικού οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για την περίοδο 2021-2027.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι δεν έβγαλε άσπρο καπνό η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ και του υπουργείου οικονομικών.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Νέο σχέδιο επιβράβευσης – Ελληνική Τράπεζα

Οι εφημερίδες Χαραυγή και Αλήθεια δεν έχουν σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ – Έντονες αντιδράσεις για όσα συνέβησαν στην εκδήλωση του Σαββάτου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΚΑΝΕΙ ΠΙΟΝ» ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΜΟΥΣΚΕΜΑ! – Αστυνομία και Γιολίτη ψάχνουν τώρα αποδιοπομπαίους τράγους για την παράλογη βία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ Ε. ΕΝΩΣΗ – Η Κύπρος παραβίασε οδηγία, επιβάλλοντας μόνο 5% ΦΠΑ στις οικίες που αγοράστηκαν μέσω ΚΕΠ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΠΑΖΕΙ ΚΕΦΑΛΙΑ