You are here

Τύπος: Εκτόνωση της κρίσης και Claridge...

13/06/2002 09:08
Η εκατέρωθεν προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης και της οξείας διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και βουλής, κυριαρχεί στο σημερινό ημερήσιο τύπο. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου της βουλής που βρέθηκαν στο επίκεντρο των υψηλών τόνων, αντιπαράθεσης έριξαν χθες «νερό στο κρασί τους»: Με τον Μιχάλη Παπαπέτρου να μην δίνει συνέχεια ούτε στην πρόκληση του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία που τον αποκάλεσε «στρουθοκάμηλο» και τον Χρίστο Πουργουρίδη να δηλώνει ότι ουδέποτε ζήτησε τις παρατήσεις κρατικών αξιωματούχων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Πόρισμα: Ρίχνουν τους τόνους» και γράφει ότι σε αυτή την εξέλιξη οδήγησε και ο διορισμός τριμελούς εξ υπουργών επιτροπής η οποία μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, θα μελετήσει το πόρισμα της βουλής και εντός 15 ημερών θα υποβάλει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, τις εισηγήσεις της οι οποίες θα συζητηθούν σε άλλες ειδικές συνεδρίες του Σώματος.

Αλλού, γράφει ότι το πρώην μέλος του Συμβουλίου του ΧΑΚ Γιώργος Κορφιώτης, σχολιάζοντας το πόρισμα της βουλής ισχυρίζεται ότι «το πόρισμα έχει διαψεύσει και αυτούς τους λίγους που πίστευαν ότι έστω και αργά, το πόρισμα των επιτροπών της βουλής θα μπορούσε να ρίξει λίγο φως στο τι έχει γίνει το 1999-2000 στην Κύπρο αναφορικά με το χρηματιστήριο».

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Πέφτουν οι τόνοι για το πόρισμα» αναφέρει ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης «προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα» ενώ η αντιπολίτευση «εκμεταλλεύεται την αντιπαράθεση του συναγερμικού βουλευτή με την κυβέρνηση». Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στο διορισμό υπουργικής επιτροπής η οποία μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα θα μελετήσει το πόρισμα των επιτροπών της βουλής, ενώ την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου επαναλαμβάνει την πρόθεση του για υποβολή πρότασης νόμου για το ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Αλλού, γράφει ότι «στο μικροσκόπιο της βουλής τα έργα της «Λεπτός». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή Ελέγχου για τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου στο Δήμο Γεροσκήπου και τους ισχυρισμούς περί ευνοϊκής μεταχείρισης προς τον συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της Διερευνητικής Επιτροπής Ιωάννη Παπαδόπουλου, υπό τον τίτλο «Και η Claridge και όλες οι εισηγμένες τότε στο ΧΑΚ βρίσκονται υπό εξέταση από την Ερευνητική». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων που επεξεργάζονται τα στοιχεία των αγοραπωλησιών μετοχών κατά τη διετία 1999-2000, βρίσκονται ανεξαιρέτως όλες οι εταιρίες. Τα πρώτα αποτελέσματα, αφορούν τις συναλλαγές και τα άτομα που προέβαιναν σε αυτές, το χρόνο των συναλλαγών, τους μεγαλομετόχους και τις τιμές στις οποίες μεγαλομέτοχοι χρηματιστές, επενδυτές, αγόραζαν ή πωλούσαν μετοχές.

Αλλού, γράφει ότι σήμερα, κατά την συνεδρία του Συμβουλίου του ΧΑΚ θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον η αυριανή δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. – 12.μ.μ.) του προσωπικού του χρηματιστηρίου θα πραγματοποιηθεί.