You are here

Τύπος: Έλεγχοι ΕΚ στους χρηματιστές

25/06/2002 08:11
Οι έλεγχοι που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) σε όλα σχεδόν τα χρηματιστηριακά γραφεία, είναι η είδηση που ξεχωρίζει στη σημερινή ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «“Ξεσκόνισμα” στα βιβλία χρηματιστών» γράφει ότι έχει επεκταθεί σε όλα σχεδόν τα χρηματιστηριακά γραφεία ο έλεγχος που διεξάγει η ΕΚ για τα καθαρά τους κεφάλαια. Εξετάζεται συγκεκριμένα, κατά πόσον αυτά τα κεφάλαια έχουν υπολογιστεί με τον ορθό τρόπο, καθώς επίσης, για να διαπιστωθεί κατά πόσον μέσα στα καθαρά τους κεφάλαια περιέχονται ενεχυριασμένες μετοχές. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε σχετικές επιστολές προς όλως ανεξαιρέτως τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

Αλλού, γράφει ότι σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίες προσανατολίζονται οι επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου της βουλής για τη δεύτερη έρευνα γύρω από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου στο μικροσκόπιο της οποίας θα είναι εταιρίες που εισήχθησαν στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Γράφει ακόμη, ότι οι έρευνες θα πρέπει να αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ κάνει λόγο για συνάντηση στις 3 Ιουλίου, μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών με τη Διερευνητική Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το γεγονότα στο ΧΑΚ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Εταιρική: Δεν πρέπει να αντιγραφούν ξένα μοντέλα» αναφέρεται σε συνέδριο της ένωσης ευρωπαίων δικηγόρων που διεξήχθη στα Χανιά και στο οποίο συζητήθηκαν σε έκταση, θέματα που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση. Στο συνέδριο παρέστη και ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε συνδυασμό προστασίας των επενδυτών και αποτελεσματικής λειτουργίας της εταιρίας, χωρίς δραματική αύξηση του κόστους.

Αλλού, γράφει ότι η τάση στις διεθνείς χρηματαγορές είναι πτωτική.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως υπέρτιτλο στο βασικό της θέμα «Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχιση των διαβουλεύσεων (πιθανόν η τελευταία συνάντηση τους) μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη και της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών. Σίγουρο πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι μεθαύριο Πέμπτη θα εγκριθούν από την Ολομέλεια της βουλής όλα τα νομοθετήματα και θα αποτελεί γεγονός η φορολογική μεταρρύθμιση στο νησί μας.

Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η δευτερογενής αγορά στη Κύπρο βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση.