You are here

Τύπος: Ελεγχόμενες οι παρενέργειες από Thomas Cook

24/01/2020 06:47

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της Thomas Cook που φαίνεται να έχουν μετριαστεί και η εκ νέου κατάθεση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τα ταμεία προνοίας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ελεγχόμενες οι παρενέργειες από Thomas Cook»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της Thomas Cook που φαίνεται να έχουν μετριαστεί. Όπως αναφέρεται, η φετινή σεζόν θα αρχίσει κανονικά σε δύο-τρεις μήνες, ενώ ήδη τα ξενοδοχεία άρχισαν να δέχονται τις πρώτες κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο. Οι οργανωτές ταξιδίων επιδιώκουν να προσελκύσουν το ταξιδιωτικό κοινό της Thomas Cook. Τους τουρίστες, δηλαδή, που επέλεγαν σταθερά την Κύπρο για τις διακοπές τους. Η Tui, σημειώνεται, επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο της που αυτή τη στιγμή είναι στο 11% και η Jet2holidays έχει σταθερή ανοδική πορεία στην Κύπρο. Στο παιχνίδι μπαίνει φέτος και η Easyjet Holidays, ενώ στη Βρετανία δυναμική αποκτούν και οι διαδικτυακές πλατφόρμες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι νέα μέθοδο και ορολογία στην αγορά εισάγει η Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων συγκεκριμένης μερίδας πελατών. Το νέο σύστημα έχει την ονομασία χρέωση κόστους ρευστότητας σε καταθέσεις σε ευρώ και αντιστοιχεί με αρνητικό επιτόκιο 0,4%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχεδιασμοί εκατομμυρίων για συγχρηματοδοτούμενα
  • Ξέχασαν το κονδύλι για την κρατική έκθεση
  • Νέο νομοσχέδιο για ταμεία προνοίας
  • Διογκώνεται το μισθολόγιο – Αύξηση 12% σε μια δεκαετία στο δημόσιο, παρά την κρίση στην οικονομία

Πολίτης

 «Εκ νέου κατάθεση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η εκ νέου κατάθεση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τα ταμεία προνοίας.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο, χωρίς τις πρόσθετες διατάξεις, αλλά μόνο με το περιεχόμενο που πηγάζει από την κοινοτική οδηγία, δεν αποκλείεται να κατατεθεί εκ νέου ακόμη και σήμερα στη βουλή ώστε να ψηφιστεί μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράταση για την εναρμόνιση που παρείχε η ΕΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκαλούν την κυβέρνηση για την απόσυρση ενός θετικού μέτρου που η ίδια εισηγήθηκε μέσα από το κυβερνητικό νομοσχέδιο, υπό την πίεση των εργοδοτικών οργανώσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο διευθυντής του γραφείου διαχείρισης δημόσιου χρέους Φαίδωνας Καλοζώης, αναφέρθηκε χθες στις εξοικονομήσεις που θα υπάρξουν από την εξόφληση του δανείου προς το ΔΝΤ, αλλά και γενικότερα από τα χαμηλά επιτόκια που εξασφάλισε η Κύπρος με την πρόσφατη έξοδο της στις αγορές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητούν ενιαία συλλογική σύμβαση σε ΚΕΔΙΠΕΣ – Altamira – ΣΕΚ και ΠΕΟ διεκδικούν εναρμόνιση των όρων απασχόλησης στους δύο οργανισμούς
  • Στο επίκεντρο ο δανεισμός- ΥΠΟΙΚ
  • Υποχώρηση αβεβαιότητας – Αισιόδοξη η Κριστίν Λαγκάρντ για την ευρωπαϊκή οικονομία
  • Υποχώρηση 0,68% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Η ΟΕΒ απαίτησε και η κυβέρνηση υποκλίθηκε»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι πιέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για πρόνοιες στο νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει τη θέση των εργοδοτικών οργανώσεων, αναγκάστηκε την υστάτη να αποσύρει το νομοσχέδιο.  Μάλιστα, πριν προχωρήσει στο ύστατο μέτρο της απόσυρσης, η κυβέρνηση κατέθεσε την τελευταία στιγμή και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τροπολογίες επί του αρχικού κειμένου, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από τους παρόντες βουλευτές – μέλη της επιτροπής εργασίας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οδηγείται σήμερα προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής η παροχή εγγύησης €60,2 εκ. από το κράτος προς την Alfa Mediterranean Enterprises για έργο ΑΠΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υποχρέωση, όχι χρέος, η οφειλή προς το ΤΚΑ
  • Άλλα συμφωνούν και άλλα κάνουν για τη λίστα ΠΕΠ
  • Σε αδιέξοδο η σύμβαση στον τομέα μηχανολογικών έργων
  • Ενιαία σύμβαση ζητούν ΠΕΟ και ΣΕΚ από ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira

Αλήθεια

 «Σχεδόν ξοφλήσαμε όλα τα επίσημα δάνεια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου διαχείρισης δημόσιου χρέους Φαίδωνα Καλοζώη. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ελέγχου ανέφερε ότι εξοικονόμηση περίπου 90 μονάδων βάσης στο κόστος δανεισμού θα πετύχει η Κύπρος με την τελευταία διπλή πράξη δανεισμού με την οποία θα εξοφλήσει το δάνειο της περιόδου της οικονομικής κρίσης από το ΔΝΤ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση τους ότι η συνομολόγηση ενιαίας συλλογικής σύμβασης και εναρμόνιση των όρων απασχόλησης η οποία θα δεσμεύει σε κάθε περίπτωση τον οποιονδήποτε εργοδότη για το μέλλον, είναι ο μόνος τρόπος εξασφάλισης των συμφερόντων των εργαζομένων σε ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ – Βγάλαμε μόνοι μας τα στοιχεία για το τεμάχιο 8 στη φόρα (ίντερνετ) και μετά ψαχνόμασταν πως ήλθαν σε γνώση της Τουρκίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΥΡΗ – ΚΟΥΛΙΑ – Δεν ζητούν ευθέως ονόματα – στοιχεία για τα δάνεια πολιτικών προσώπων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΓΕΣΥ – Θετικός πρώτος απολογισμός – Προϋπολογισμός με πλεόνασμα – Γιατροί για όλες τις ειδικότητες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΟΕΒ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ