You are here

Τύπος: Ελπίδες από ‘επανάσταση’ αεροδρομίων και εταιρειών

18/06/2021 06:26

Οι προσδοκίες για άρση του απαγορευτικού που ισχύει για ταξίδια αναψυχής των βρετανών στο εξωτερικό, καθώς και οι προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη μείωση των ΜΕΔ, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ελπίδες από ‘επανάσταση’ αεροδρομίων και εταιρειών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι προσδοκίες για άρση του απαγορευτικού που ισχύει για ταξίδια αναψυχής των βρετανών στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η αναθέρμανση των προσδοκιών προκλήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα ότι η χώρα, υπό την πίεση που δέχεται από την κοινή γνώμη και από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, φαίνεται να μελετά διευκόλυνση των ταξιδιών για όσους βρετανούς έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα. Σε περίπτωση που διευκολυνθούν τα ταξίδια από τη Βρετανία προς την Κύπρο, ο τομέας μπορεί να προσδοκά πως η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί καλύτερα σε σχέση με πέρσι.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη βουλή, δίνεται αναστολή στην καταβολή του ετήσιου τέλους εταιρειών, ύψους €350.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα δικαστήρια προσέφυγαν Ryanair και άλλοι φορείς
  • Ρώσοι οι έξι στους δέκα τουρίστες που ήρθαν
  • Τρεις συστάσεις από ΔΝΤ
  • Μείωση προσφυγών κατά ΕΔΥ εντός του 2020

Πολίτης

 «Προειδοποιήσεις ΕΜΣ – ΔΝΤ για τις εκποιήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη μείωση των ΜΕΔ.  Ο ΕΜΣ τονίζει ότι η εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης θα ενισχύσει το οικονομικό δυναμικό της Κύπρου. Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ζητεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα διατεθούν προς πώληση. Στο ίδιο πνεύμα, το ΔΝΤ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις χρέους παραμένουν βασικές προτεραιότητες και συστήνει να γίνουν αλλαγές.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας, η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει μετριότητα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Χαραυγή

 «Πρωταθλήτρια η Κύπρος στην αύξηση της διαφθοράς»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έρευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια όπου η Κύπρος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην πεποίθηση πως η διαφθορά αυξήθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Στην ερώτηση για το επίπεδο της διαφθοράς τον τελευταίο χρόνο, το 65% των κυπρίων απάντησαν ότι έχει αυξηθεί και βρίσκονται στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τους Σλοβένους που ακολουθούν με ποσοστό 51%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πακέτο προτάσεων για άμεση στήριξη των εργαζομένων κατέθεσε εκ νέου χθες το ΑΚΕΛ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΔΝΤ: «Ανομοιόμορφη ανάκαμψη με σημαντικούς κινδύνους»
  • ΑΚΕΛ: «Η κυβέρνηση αποτελεί μέρος του προβλήματος της διαφθοράς»

Αλήθεια

 «Συνέχιση της στήριξης της οικονομίας και το 2021»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο. Το ΔΝΤ προκρίνει τη συνέχιση της δημόσιας στήριξης της οικονομίας και το 2021 λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας συνεπεία της πανδημίας έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες της κρίσης, καλώντας τις κυπριακές αρχές όπως με την εδραίωση της ανάκαμψης επικεντρώσουν την προσοχή τους σε πολιτικές που ενισχύουν την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι εντός Ιουλίου αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συστάσεις στην Κύπρο για μεταρρυθμίσεις – ESM
  • Μεγάλες προοπτικές για τη βιομηχανία – Υπουργός ενέργειας
  • Μικρή υποχώρηση στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας
  • Εξετάζεται επιστροφή από πορτοκαλί χώρες δίχως καραντίνα – Βρετανία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΦΥΓΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΩΞΕΙ… – Ούτε ένα ευχαριστώ – Ενοχλημένος ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τη συμπεριφορά της Έμιλυς Γιολίτη, αποδέχθηκε αμέσως την παραίτηση της

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΜΙΛΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ – Οι αιχμές της τέως υπουργού δικαιοσύνης χάλασαν τις προθέσεις «ευρείας αποδοχής»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΓΙΟΛΙΤΗ – Υπέβαλε παραίτηση και έφυγε από το υπουργείο με βόμβες κατά του προέδρου Αναστασιάδη

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ…! ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΓΙΟΛΙΤΗ – Παραιτούμενη τα «έχωσε» στον πρόεδρο η υπουργός δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως