You are here

Τύπος: Ελπίδες στους αορίστου από νομική υπηρεσία

25/02/2020 06:42

Το παράθυρο που άνοιξε η νομική υπηρεσία για νομιμοποίηση των εργαζομένων αορίστου χρόνου στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών και η δημιουργία μιας νέας εξιδανικευμένης μονάδας από τον Invest Cyprus για την προσέκλυση τουριστικών επενδύσεων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έδωσαν ελπίδες στους αορίστου χρόνου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το παράθυρο που άνοιξε χθες η νομική υπηρεσία για νομιμοποίηση των εργαζομένων αορίστου χρόνου. Όπως αναφέρεται, η νομική υπηρεσία θα πρέπει να προχωρήσει σε σειρά διορθώσεων επί της πρότασης νόμου του βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργαλλά, για τη μονιμοποίηση των 4-5 χιλ. εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, έτσι ώστε αυτή να συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία που είναι σε ισχύ από το 2003. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας ανέφερε πως θα συμβάλει στην αναθεώρηση της πρότασης νόμου έτσι ώστε οι αορίστου χρόνου να λαμβάνουν τα ίδια ωφελήματα με τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα κάνει ασκήσεις επί χάρτου σε σχέση με τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε τραπεζικούς λογαριασμούς και υπηρεσίες τους. Δεν αποκλείεται, σημειώνεται, την επόμενη βδομάδα όπου ο διοικητής της ΚΤ αναμένεται να παραδώσει τις εισηγήσεις του στον υπουργό οικονομικών, να εισηγηθεί και το μέτρο του πλαφόν σε τέσσερις βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν βρίσκουν την άκρη για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου
  • Στροφή επενδύσεων στον τουρισμό
  • Νέο πλαίσιο για την παρουσίαση ΜΕΔ
  • Επιλεκτικός προορισμός – Άλλο η Κύπρος, άλλο οι φορολογικοί παράδεισοι, λένε οι επαγγελματίες

Πολίτης

 «Σαφάρι για επενδύσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η δημιουργία μιας νέας εξιδανικευμένης μονάδας από τον Invest Cyprus για την προσέκλυση τουριστικών επενδύσεων. Ο γενικός διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας, εξήγησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι η δημιουργία της μονάδας Tourist Invest Cyprus αποτελεί βασική εισήγηση της ομάδας εξωτερικών συμβούλων προς τη μονάδα διοικητικής μεταρρύθμισης. Η στρατηγική έχει ως ποσοτικό στόχο την αύξηση των τουριστικών αφίξεων στα 5 εκ. ετησίως το 2030 από 4 εκ. το 2019, στόχος που απαιτεί νέες επενδύσεις για να επιτευχθεί.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι νέα δυναμική στον τουριστικό τομέα αποκτά ο δήμος Πάνω Λευκάρων με την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Αγορά».

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η ΕΚΤ ζητεί τη γνώμη μας – Ξεκινά δημόσιο διάλογο για τον τρόπο που θα ασκεί τη νομισματική πολιτική της
  • Ευρωπαϊκή οδηγία πυξίδα για τους αορίστου
  • Περισσότερες πτήσεις – Αεροδρόμιου Πάφου
  • Υποχώρηση 1,42% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «1,2 εκ. ευρώ για συμβούλους του προέδρου και των υπουργών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι στα στοιχεία του κατατέθηκαν στη βουλή τα οποία δείχνουν αύξηση των συμβούλων του προέδρου και των υπουργών. Η λίστα κατατέθηκε στην επιτροπή οικονομικών με αφορμή αίτημα του υπουργού οικονομικών για αποδέσμευση όλων των κονδυλίων τα οποία αφορούν τις αμοιβές των συμβούλων μέχρι το τέλος του έτους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το κόστος για τους 47 συμβούλους οι οποίοι προσλήφθηκαν με αγορά υπηρεσιών είναι €1,2 εκ. το χρόνο περίπου, ενώ ανάλογα υψηλό είναι το κόστος για τους 36 δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι μεταφέρθηκαν με απόσπαση, αφού οι περισσότεροι βρίσκονται σε κλίμακες υψηλότερες της Α10.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι κορωνοϊός χτύπησε τα χρυσά διαβατήρια, καθώς και άλλους τομείς της οικονομίας οι οποίοι συνδέονται με την αγορά της Κίνας, όπως αναφέρθηκε χθες από αξιωματούχους του Invest Cyprus.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παράθυρο για μονιμοποίηση των εργαζομένων αορίστου χρόνου
  • Μονάδα One-Stop για προσέλκυση επενδύσεων στον τουρισμό
  • ΟΕΛΜΕΚ: Πολλαπλά οφέλη από το σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης
  • Λάρνακα: Η έλλειψη πολιτικής βούλησης φέρνει νέες υποσχέσεις

Αλήθεια

 «Προσδοκίες για επίλυση του θέματος των αορίστου χρόνου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι νέες προσδοκίες για επίλυση του θέματος των εκτάκτων υπαλλήλων αορίστου χρόνου που έφερε χθες η συνεδρία της επιτροπής οικονομικών. Η νομική υπηρεσία παρουσίασε τη γνωμάτευση της επί δύο προτάσεων νόμου που υποβλήθηκαν, η μία από κοινού από ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ και μια από τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργαλλά. Ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας Δημήτρης Λυσάνδρου εξέφρασε την προθυμία να τροποποιήσει την πρόταση του βουλευτή της Αλληλεγγύης ώστε να συμμορφώνεται με το σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, ΣΕΛΚ και ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν για εξαιρέσεις στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς αναζήτηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού – Invest Cyprus
  • Τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της συντεχνίας – ΠΑΣΥΔΥ
  • Σχέδιο επιχορήγησης για αναβάθμιση κέντρων αναψυχής – Υφυπουργείο τουρισμού
  • Στόχος η ανάπτυξη της βιομηχανίας στο 15-20% - Αβέρωφ Νεοφύτου

ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο ΦΟΒΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ! – Κορωνοϊός

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΟΠΩΣ… ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ – Πολλά υποσχόμενος κώδικας με αυτορρύθμιση των πάντων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΓΓ – Αποφασισμένος να προχωρήσει με άτυπη πενταμερή διάσκεψη μετά τις «εκλογές»

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ