You are here

Τύπος: Εμφύλιος για τα διαβατήρια

21/01/2021 06:33

Η αντίδραση του πρώην υπουργού εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στις ευθύνες που του απέδωσε έμμεσα ο πρώην υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 που αναμένεται το απόγευμα να εγκριθεί από την ολομέλεια της βουλής, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Εμφύλιος για τα διαβατήρια»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η αντίδραση του πρώην υπουργού εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στις ευθύνες που του απέδωσε έμμεσα, χωρίς να τον κατονομάσει, ο πρώην υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Η εφημερίδα αναζήτησε χθες τον κ. Χάσικο για ένα σχόλιο σχετικά με όσα ανέφερε για τον ρόλο του υπουργείου εσωτερικών ο Χάρης Γεωργιάδης στην κατάθεση της Τρίτης. Ο κ. Χάσικος απάντησε στον «Φ» πως ναι, διαβάζοντας όλο το ρεπορτάζ, διαπιστώνει και αυτός πως ο κ. Γεωργιάδης με όσα είπε ή υπονόησε φόρτωσε όλες τις ευθύνες στην περίοδο ο ίδιος ήταν υπουργός εσωτερικών.

«Εγκρίνεται σήμερα ο προϋπολογισμός»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 που αναμένεται το απόγευμα να εγκριθεί από την ολομέλεια της βουλής. Όπως σημειώνεται, οι χθεσινές κυβερνητικές αποφάσεις για την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη για θέματα εκποιήσεων, συμβάλλουν στη διαμόρφωση πλειοψηφίας στη βουλή. Στις 24 θετικές ψήφους του ΔΗΣΥ, της Συμμαχίας, της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και του ΕΛΑΜ, θα προστεθούν και οι ψήφοι της ΕΔΕΚ. Συνεπώς, οι θετικές ψήφοι ανεβαίνουν στις 27, ενώ οι αρνητικές ψήφοι είναι 26.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το πήραν – όλοι – απόφαση στη βουλή για τη λίστα Γιωρκάτζη
  • Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις €1 δισ.
  • Αρχίζουν πληρωμές για το εφάπαξ Νοεμβρίου

Πολίτης

 «’Δεν έκλεισε το ζήτημα στα ξενοδοχεία’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το ζήτημα του πρόεκυψε στο τέλος του 2020 σε σχέση με την καταβολή του 13ου μισθού στους εργαζομένους. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα, οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και οι δημόσιες παρεμβάσεις της ίδιας της υπουργού εργασίας έπιασαν τόπο και οι εργαζόμενοι έλαβαν στην πλειονότητα τους τα οφειλόμενα. Ωστόσο, ο κ. Μάτσας ανέφερε στην εφημερίδα πως υπάρχει θέμα στον ξενοδοχειακό τομέα με κάποιους ξενοδόχους να μην έχουν καταβάλει τους 13ους μισθούς σε εργαζομένους. Ο γενικός γραμματέας της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ Μιλτιάδης Μιλτιάδους, είπε πως την περασμένη Παρασκευή έγινα μια πρώτη διαμεσολάβηση και εκτιμά ότι στο τέλος θα υπάρξει θετική κατάληξη για τους εργαζομένους στην ξενοδοχειακή.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε χθες και μια δεύτερη απόφαση για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και συγκεκριμένα για μη βιώσιμους δανειολήπτες, που αν και υπέβαλαν πλήρως συμπληρωμένη αίτηση για ένταξη και πληρούν τα κριτήρια ένταξης, δεν έχουν το εισόδημα για την τήρηση του προγράμματος αποπληρωμής που προκύπτει μετά την αναδιάρθρωση του δανείου τους.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Η έγκριση του προϋπολογισμού

Χαραυγή

 «Βαρύ το σκάνδαλο και στη σκιά του η διαμάχη του ‘Ρε’»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ομολογία του πρώην υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι ουδείς από την κυβέρνηση δήλωσε σύγκρουση συμφέροντος όταν εγκρίνονταν αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια που υπέβαλλαν δικηγορικά γραφεία. Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου υπέδειξε ότι πρόκειται για κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων και επεσήμανε ότι σε άλλες χώρες κυβερνήσεις θα είχαν παραιτηθεί.

«Ψηφίζεται με ξαναζεσταμένα ‘δεσμεύομαι’ ο προϋπολογισμός»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι προς ψήφιση οδεύει ο προϋπολογισμός αφού η κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις τύπου «δεσμεύομαι» και εξασφάλισε τις ψήφους των κομμάτων ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη και Συνεργασίας. Την ίδια ώρα, στη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας στις 4 μμ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να κόψουν εκ νέου τα κονδύλια για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και να σταυρώσουν άλλα κονδύλια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΚΤ και τράπεζες πιέζουν για επαναφορά των εγγυήσεων
  • Ομόφωνη απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη
  • ΑΚΕΛ: «Η αλήθεια για τις εκποιήσεις αποκαλύπτει τη γύμνια της κυβέρνησης»

Αλήθεια

 «Περνά ο προϋπολογισμός με την υπεύθυνη στάση των μικρών»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι το αίσιο τέλος που αναμένεται να έχει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2021 ο οποίος θα συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια της βουλής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί λόγω της υπεύθυνης στάσης που έδειξαν τα μικρά κόμματα ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ.

«Έπεσε αυστηρότητα στα δάνεια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, από τη μια οι τράπεζες υιοθέτησαν πιο αυστηρά κριτήρια στην προσφορά δανείων, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας και εν δυνάμει του αυξημένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν μέσω της πανδημίας και από την άλλη η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις αυξήθηκε, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας που αυτές αντιμετωπίζουν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι τράπεζες εισέρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο λήψης αποφάσεων – CEO Alpha Bank Cyprus
  • Νέος κύκλος αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης – Διαβατήρια
  • Μειώθηκε κατά 1,1% το 2020 ο πληθωρισμός

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΕΡΝΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ – Τελειώνει σήμερα στη βουλή το θρίλερ και επανέρχεται η ηρεμία στην οικονομία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΜΠΑΙΤΕΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ – Άφησαν πίσω τους μια τετραετία αυταρχισμού, fake news και υπονόμευσης της Δημοκρατίας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ – Χάσικος στον «Φ»: Καμία πολιτογράφηση δεν μπορούσε να εγκριθεί αν δεν συναινούσε το ΥΠΟΙΚ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΒΑΡΥ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΟΥ «ΡΕ»