You are here

Τύπος: Εμμονή για επιτόκια παρά την καταιγίδα

17/03/2023 09:10

Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, είναι το θέμα που κυριαρχεί στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Εμμονή για επιτόκια παρά την καταιγίδα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι παρά τις διεθνείς εξελίξεις με τα προβλήματα της Credit Suisse και την πτώχευση αμερικανικών τραπεζών, η ΕΚΤ προχωρεί απτόητη με την πολιτική της με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» του ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο από την αναταραχή που έχει προκληθεί με την κρίση στην Credit Suisse -και νωρίτερα στην αμερικανική SVB- είναι τo μήνυμα που δόθηκε χθες από τον κεντρικό τραπεζίτη Κωνσταντίνο Ηροδότου στην πολιτική ηγεσία, καθώς οι ισολογισμοί τους δεν είναι εκτεθειμένοι σε ομόλογα της ελβετικής τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ισχυρή, με κεφάλαια και ρευστότητα η Ελληνική
  • Λίγο πάνω από 50% και βλέπουμε-Βολιδοσκοπήσεις για μεγαλύτερη ΑΤΑ φέτος, χωρίς ρήτρα πλήρους αποκατάστασης
  • Εκτός ρυθμίσεων για εκποιήσεις οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
  • Μικρή η παράταση που πήρε η Credit Suisse, λένε οι αναλυτές

Πολίτης

«Μετά την καταιγίδα, άνοδος κατά 0,50% στα επιτόκια»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Όπως αναφέρεται, οι κραδασμοί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, οι οποίοι αποδίδονται και στο νέο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, δεν οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε αλλαγή τακτικής σε ό,τι αφορά την άνοδο των επιτοκίων. Εν μέσω της τραπεζικής κρίσης και αβεβαιότητας, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα αύξηση κατά 0,50%, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος του χρήματος και θα οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη τα έτη 2024-25 λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι μεγάλη βελτίωση στο τραπεζικό σύστημα βλέπει ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής τράπεζας, ο οποίος αναφέρει πως ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της τράπεζας είναι στο 440% συγκριτικά με το εποπτικό όριο του 100%.

Χαραυγή

«Οι κυπριακές τράπεζες έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα καθησυχαστικά μηνύματα από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές σε σχέση με τις επιπτώσεις στις κυπριακές τράπεζες και την ευρύτερη οικονομία από τις διεθνείς εξελίξεις με την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και τις αμερικανικές τράπεζες Silicon Valley και Signature Bank.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παρουσιάζεται μείωση 20% στις κενές θέσεις εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εθνική: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Γεώργιος Αγιουτάντης
  • Αύξηση 1,4% στην απασχόληση στον ευρύ δημόσιο τομέα
  • Τουρισμός: Νέα αξιοθέατα στο οπλοστάσιο της Λάρνακας

Αλήθεια

«Σε επιφυλακή η ΕΚΤ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΚΤ προχώρησε χθες σε νέα αύξηση 50 μονάδων, ως επακόλουθο των προσπαθειών απόκρουσης του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε επιφυλακή εκφράζοντας αβεβαιότητα για την επιτοκιακή πολιτική που θα ακολουθήσει εφεξής.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας όλιβερ Γκάτζκε καθησυχάζει για την παρούσα κρίση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς ένταξη 946 δάνεια-Σχέδιο Οικία
  • Αναστολή συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας-Ρωσία: Έκδοση προεδρικού διατάγματος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΕΚΤ-Ο παγκόσμιος πανικός δημιουργεί σκεπτικισμό στην αύξηση των επιτοκίων

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΤΆ 0,50% ΣΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ-Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαφοροποιεί την πολιτική της

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΜΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ-Ανησυχία στην Ευρώπη για κλυδωνισμό από τις συνεχείς αυξήσεις

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΕ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ»-ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ πρέπει να πείσει ότι έχει γνήσια πολιτική βούληση για λύση