You are here

Τύπος: Εν αναμονή... λόγω Ελληνικής Τράπεζας

06/03/2002 08:16
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας, για το 2001, ο σημερινός οικονομικός τύπος καλύπτει ποικιλία θεμάτων γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Τα αποτελέσματα της Ελληνικής θα ανακοινωθούν σήμερα το πρωί στις 8.30 π.μ. κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, από τον Πρόεδρο και Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή του Συγκροτήματος, Πάνο Γαλανό.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στις τρεις διαδοχικά ανοδικές συνεδριάσεις στο ΧΑΚ. Υπό τον υπέρτιτλο «Αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις» γράφει ότι είναι πρόωρο να προεξοφλείται η ανάκαμψη της αγοράς καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανακοινώσεις των άλλων μεγάλων εταιριών του χρηματιστηρίου και παρά το θετικό γεγονός, ότι έχει τερματισθεί η αβεβαιότητα η οποία συνδεόταν με τα αποτελέσματα των δύο μεγαλύτερων εταιριών του ΧΑΚ, των τραπεζικών ομίλων Κύπρου και Λαϊκής.

Αλλού, γράφει ότι η αντιπολίτευση θέλει όπως, στην υπό διαμόρφωση φορολογική μεταρρύθμιση, το αφορολόγητο εισόδημα να ανέρχεται στις 10 χιλιάδες λίρες, από τις εννέα που προτείνει η κυβερνητική πρόταση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενδεχομένως να συμφωνήσει και ο ΔΗΣΥ.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» και υπό τον τίτλο «Εντείνεται ο σάλος για την Αστραία» γράφει ότι ανέρχονται στους 50 οι επενδυτές στην Ελλάδα που καταχωρούν αγωγές κατά της εν λόγω εταιρίας ΑΕΠΕΥ. Το κυπριακό ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός της εμπλοκής στην υπόθεση ανώτατων στελεχών της εταιρίας Sharelink, η οποία ως γνωστόν μετείχε με ποσοστό 39% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αστραίας». Όπως υποστηρίζουν πηγές «προσκείμενες στο γραφείο του Ανακριτή», σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πρόωρο να πει κανείς εάν τα τρία στελέχη ευθύνονται ή όχι. Οι ίδιες πηγές πάντως, σημείωναν ότι, «η άμεση εμπλοκή που είχαν, στοιχειοθετεί κάποια ευθύνη, αλλά το βάθος της ευθύνης θα διερευνηθεί από τον ανακριτή.

Αλλού, γράφει ότι κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, θα επιδιωχθεί γεφύρωση της διαφοράς για το τουριστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην επαρχία Λεμεσού.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφέρεται στις επαφές μεταξύ των κομμάτων της τριμερούς (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ) για την υποβολή κοινής πρότασης στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Υπό τον τίτλο «Όχι πριν από το τέλος του μήνα η πρόταση για τη φορολογική μεταρρύθμιση», γράφει εφόσον τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης καταλήξουν σε κοινή πρόταση, θα την θέσουν ενώπιον του υπουργού Οικονομικών, ενώ οι διαβουλεύσεις του Τάκη Κληρίδη με την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, θα συνεχισθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Αλλού, γράφει ότι ο Λίβανος θα προχωρήσει σε ανέγερση διυλιστηρίου που θα καλύπτει και τις ανάγκες της Κύπρου, προβάλλοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Λιβάνιου υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων ύστερα από την συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.