You are here

Τύπος: Ένα χρόνο μετά το σοκ...

11/09/2002 09:05
Ένας χρόνος κλείνει σήμερα - η πρώτη θλιβερή επέτειος - από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στις ΗΠΑ. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η παγκόσμια οικονομία επηρεάσθηκε αρνητικά, οι διεθνείς χρηματαγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, η εμπιστοσύνη των επενδυτών κλονίστηκε περαιτέρω λόγω του κύματος των σκανδάλων λογιστικής απάτης στις Ηνωμένες Πολιτείες (Enron, WorldCom, Qwest), ενώ η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 48%.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον ξένο τύπο, όλα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν εξ ολοκλήρου στον Μπιν Λάντεν και στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Ένα χρόνο μετά το σοκ» παραθέτει σχετικά στοιχεία και πίνακα, με την πορεία του δείκτη μετοχών στις σημαντικότερες χρηματαγορές σε όλο τον κόσμο, στο διάστημα 10/9/2001 και 10/9/2002. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, το τρομοκρατικό κτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρέασε αρνητικά την παγκόσμια οικονομία, η οποία στη συνέχεια δέχθηκε απανωτά κτυπήματα και περαιτέρω κλονισμό της εμπιστοσύνης και της ψυχολογίας των επενδυτών, από το κύμα των σκανδάλων λογιστικής απάτης στις Ηνωμένες Πολιτείες (Enron, WorldCom, Qwest). Επιπλέον, σημειώνεται ότι «προκαλεί πανικό στις διεθνείς αγορές μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ».

Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θρηνούν σήμερα, στην πρώτη επέτειο της «μαύρης» επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, καταλήγει το ρεπορτάζ, «την ίδια ώρα αυξάνονται οι προοπτικές μιας αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει τη μείωση των προμηθειών σε πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή».

Αλλού, γράφει ότι οι τράπεζες απορρίπτουν τα περί προσυνεννοήσεων μεταξύ των διοικήσεων για την προσφορά διαφόρων υπηρεσιών και ζητούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την έκδοση, και μάλιστα σύντομα, του πορίσματος στην έρευνα που διεξάγει εδώ και 4 μήνες.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» ασχολείται στο κύριο της θέμα με τη διαδικασία και το χρόνο υλοποίησης των τελών αναϊσορρόπησης της ΑΗΚ. Υπό τον τίτλο «Καθυστερεί η πρώτη φάση διατίμησης ΑΗΚ» αναφέρει ότι αντί την 1η Οκτωβρίου, η έναρξη εφαρμογής πιθανότατα να μετατεθεί κατά ένα με δύο μήνες, με το ΑΚΕΛ να προτίθεται να διενεργήσει σοβαρή μελέτη γύρω από την αναϊσορρόπηση, ενώ στο ρεπορτάζ καταγράφονται οι δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού Εμπορίου, με τις οποίες ο Νίκος Ρολάνδης υποστηρίζει ότι με την αναπροσαρμογή των διατιμήσεων στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος «θα τερματιστούν οι στρεβλώσεις της αγοράς».

Αλλού, γράφει ότι χωρίς νικητές και ηττημένους έληξε η κρίση στις τράπεζες, με την υπογραφή χθες της νέας συλλογικής σύμβασης που έχει τριετή διάρκεια.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται στο βασικό του θέμα με τη λήξη του σήριαλ στις τράπεζες. Υπό τον τίτλο «Μουσιούττας: Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» και με υπότιτλο «Η συμφωνία στις τράπεζες δεν απέχει από την επιβάρυνση που είχαν υπολογίσει, δηλώνει ο υπ. Εργασίας», το ρεπορτάζ αναφέρεται στο τελετουργικό μέρος της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης χθες στο υπουργείο Εργασίας και τις σχετικές δηλώσεις των εμπλεκομένων, στις διαπραγματεύσεις που έγιναν, ηγετών.

Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ είναι επιβεβλημένη η μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.