You are here

Τύπος: Ένα στα δέκα ευρώ της ΑΗΚ πάει σε ρύπους

30/07/2021 06:31

Η χθεσινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2020 και οι απόψεις εκπροσώπων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου για την καθολική χρήση safe pass, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ένα στα δέκα ευρώ της ΑΗΚ πάει σε ρύπους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αύξηση του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων για την ΑΗΚ. Όπως αναφέρεται, μέσα στο 2020 το κόστος αυξήθηκε κατά €7,6 εκ. σε σύγκριση με το 2019 και ανήλθε στα €74.660.000. Αντιστοιχεί στο 10,8% των συνολικών λειτουργικών εξόδων της ΑΗΚ. Σημειώνεται πως οι μισθοί και οι εργοδοτικές εισφορές στους υπαλλήλους της ΑΗΚ ανήλθαν το 2020 στα €92,6 εκ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Εθνική Τράπεζα Κύπρου θα διατηρήσει μόνο δύο καταστήματα στην Κύπρο και θα διακόψει τις νέες δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξήσεις και μειώσεις σε έσοδα – έξοδα, μετά την πανδημία

  • Στο 71,9 οι ηλεκτρονικές πληρωμές στο τμήμα φορολογίας

  • Τέλη ’22 τελειώνουν οι υποδομές στο Βασιλικό

  • Χειρότερα και από πέρσι… - Μικρότερη φέτος η αξιοποίηση αναπτυξιακών κονδυλίων από το κράτος, σε σχέση με το ‘20

Πολίτης

 «Διιστάμενες απόψεις στο λιανικό εμπόριο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι απόψεις εκπροσώπων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου για την καθολική χρήση safe pass. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση σήμερα περιλαμβάνουν safe pass και σε μικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων. Ο γγ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, χαρακτήρισε την καθολική χρήση safe pass ως υπερβολή, καθώς δεν βλέπει κάποιον λόγο να εφαρμοσθεί και στις μικρές επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο γγ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου, χαιρέτησε μια ενδεχόμενη καθολική χρήση safe pass και σε μικρές επιχειρήσεις.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι ζημιές της ΑΗΚ ανήλθαν σε €19,8 εκ., σύμφωνα με τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2020 που παρουσίασε στον Τύπο ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Μιχάλης Κωμοδρόμος.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ναυάγησε το ντιλ ΕΤΕ – AstroBank

Χαραυγή

 «’Ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο της κοινωνίας’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2020. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής Μιχάλης Κωμοδρόμος τόνισε ότι η ΑΗΚ αποτελεί ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο της κοινωνίας, στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε σχέση με τις κατά καιρούς προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει χέρι στο αποθεματικό της ΑΗΚ.  Το 2020 τα συνολικά έσοδα της ΑΗΚ, πριν την αφαίρεση της ειδικής έκπτωσης 10% που παραχωρήθηκε λόγω της πανδημίας, ανήλθαν στα €700,4 εκ. ενώ τα έξοδα έφθασαν τα €688,3 εκ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ετήσια αύξηση 11,8% κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το Μάιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Χρυσές» άδειες παραμονής μετά τα παρατράγουδα με τα διαβατήρια

  • Αναδιάρθρωση και σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης στην Εθνική Τράπεζα Κύπρου

  • Σε πτωτική πορεία το ΧΑΚ

Αλήθεια

 «Από Σεπτέμβριο στα βαθιά οι κοινωνικοί εταίροι»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι από το Σεπτέμβρη θα μπουν στα βαθιά και επί της ουσίας των θεμάτων που θα συζητήσουν οι κοινωνικοί εταίροι τα πλαίσια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου για συζήτηση θέματα του εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος, την εισαγωγή εθνικού κατώτατο μισθού και τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου δήλωσε χθες ότι βασική επιδίωξη της Κύπρου είναι η ολοκλήρωση, περί τα τέλη του 2022, του έργου ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών και της διαδικασίας προμήθειας φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά της Κύπρου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζημιά εργασιών €19,8 εκ. λόγω πανδημίας – Απολογισμός ΑΗΚ 2020

  • Αναδιάρθρωση και σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης – Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου

  • Αναφορά στο ανώτατο ή έκπληξη; Νόμος εκποιήσεων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ! – Κορωνοϊός

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 12ΧΡΟΝΩΝ – Επενδύουν στο safe pass για να σώσουν τα νοσοκομεία από τη συμφόρηση με ασθενείς covid

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΝΑΙ, ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ – Επιστημονική επιτροπή και παιδίατροι αποφάσισαν να ανάψουν πράσινο για ηλικίες 12 με 15

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΟ STATUS QUO ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ… ΛΥΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΔΔΟ – Συμβούλιο Ασφαλείας: H κατάσταση επί του εδάφους δεν είναι στατική