You are here

Τύπος: Έναρξη έργων για σύνδεση EuroAsia Interconnector

07/10/2022 06:04

Η συμβολική έναρξη των έργων για τη διασύνδεση του EuroAsia Interconnector, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2023, ο τελευταίος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στα οικονομικά τους ένθετα.

Φιλελεύθερος

 «Έναρξη έργων για σύνδεση»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η συμβολική έναρξη των έργων για τη διασύνδεση του EuroAsia Interconnector. Όπως αναφέρεται, την ερχόμενη Παρασκευή, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, της υπουργού ενέργειας Νατάσας Πηλείδου και του υπουργού ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των έργων για το EuroAsia Interconnector, του διασυνοριακού – ιδιωτικού έργου – διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων της Ελλάδας και της Κύπρου και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα έργα επί του εδάφους αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, σε περιοχή κοντά στην Κοφίνου, υπό τη διαχείριση της γερμανικής Siemens, με στόχο να ολοκληρωθούν το 2027. Σημειώνεται ότι το έργο της διασύνδεσης χρηματοδοτείται με €657 εκατ. από την ΕΕ, μέσω του προγράμματος «Ενώνοντας την Ευρώπη».

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Σεπτέμβριο 2022 μειώθηκε κατά 0,22 μονάδες και έφθασε στις 113,12 μονάδες, σε σύγκριση με 113,34 μονάδες τον Αύγουστο 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προϋπολογισμός με όπλα κατά της κρίσης
  • Εφάπαξ €98 εκατ. θα πληρώσει το κράτος το 2023

Πολίτης

 «Με το βλέμμα στραμμένο στη διεθνή κρίση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο προϋπολογισμός του 2023, τον οποίο παρέδωσε επίσημα χθες στην πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά περίπου €500 εκατ. και ειδικότερα: Οι αναπτυξιακές δαπάνες είναι αυξημένες κατά περίπου 12%, οι κοινωνικές δαπάνες κατά 4% και οι λειτουργικές κατά 15% λόγω του πληθωρισμού, που πλήττει και τα δημόσια οικονομικά. Ο τελευταίος προϋπολογισμός της παρούσας κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένος στο πλαίσιο της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης.  Όπως σημειώνεται, μέσω του προϋπολογισμού επιδιώκεται μεταξύ άλλων η περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας μέσω της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που οδήγησε σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου για το Ναυτιλιακό Συνέδριο Maritime Cyprus 2022, περιορισμένος φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ο αρνητικός αντίκτυπος των κυρώσεων προς τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον τομέα της κυπριακής ναυτιλίας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Το κατασκευαστικό κόστος ανεβάζει τις τιμές ακινήτων

Χαραυγή

 «Πανάκριβη η στέγη λόγω νέων αυξήσεων στα υλικά οικοδομής»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι «καμπάνες» που χτυπά η Κεντρική Τράπεζα για την αγορά κατοικίας. Η ΚΤ προειδοποιεί ότι η ακρίβεια στα υλικά οικοδομής έχει εκτοξεύσει ήδη τις τιμές των οικιών και των διαμερισμάτων, αλλά και ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της εφαρμογής αυστηρότερων κριτηρίων από τις τράπεζες στην παραχώρηση δανείων και της διάβρωσης των εισοδημάτων των πολιτών λόγω του πληθωρισμού.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα €20 εκατ. ανέρχονται τα ανείσπρακτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μερικά εκ των οποίων από την εποχή της κρίσης του 2013 και βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω προσφυγών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΥΠΟΙΚ: Δίνονται χορηγίες στο Ράλι Κύπρος χωρίς έλεγχο και χωρίς ανάλυση οφέλους
  • Μέχρι και 143% αυξάνονται οι μισθοί των εκπαιδευτικών στα χρόνια υπηρεσίας τους
  • One – strop – shop για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες και τους μετόχους τους
  • Πρωτοβουλία επιτροπής εσωτερικών για τις επικίνδυνες οικοδομές

Αλήθεια

 «Προίκα €800 εκατ. στην επόμενη κυβέρνηση»

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Αλήθειας γράφει ότι προϋπολογισμό αυξημένο κατά €500 εκατ. παρέδωσε χθες ο υπουργός οικονομικών στην πρόεδρο της βουλής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παρούσα κυβέρνηση αφήνει προίκα, που ξεπερνά τα €321 εκατ. και προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €463 εκατ., στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο προϋπολογισμός για το 2023 είναι γεμάτος όπλα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

«Συνεχίζονται με φόρα οι αυξήσεις τιμών σπιτιών - διαμερισμάτων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι Δείκτης Τιμών Κατοικιών που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το ΔΤΚ, το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος οδήγησε σε επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών κατοικιών και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας για 22 συνεχόμενα τρίμηνα αύξηση σε ετήσια βάση. Η αύξηση ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τροποποιήθηκε ο νόμος για το ΧΑΚ
  • Η Επ. Κεφαλαιαγοράς έχει ανείσπρακτα πρόστιμα €20 εκατ.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΙΚΑ €800 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Προϋπολογισμό αυξημένο κατά €500 εκατ. παρέδωσε ο ΥΠΟΙΚ στην πρόεδρο της βουλής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ «ΠΟΥΛΟΥΣΤΡΙΝΑ» ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ – Έναν μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές θα μοιραστούν ως κρατική χορηγία €7 εκατ.

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ – Το EuroAsia Interconnector με χρηματοδότηση €657 εκατ. από την ΕΕ μπαίνει την Παρασκευή σε φάση υλοποίησης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ Η ΣΤΕΓΗ ΛΟΓΩ ΝΕΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ – Η ΚΤΚ χτυπά «καμπάνες» ενόψει αύξησης επιτοκίων και διάβρωσης μισθών λόγω πληθωρισμού