You are here

Τύπος: Ένας ο πρώτος, δύο οι νικητές

06/02/2023 06:02

Το χθεσινό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι το θέμα που πρωτοστατεί στη σημερινή ειδησεογραφία. Σύμφωνα με τα τελικά παγκύπρια αποτελέσματα, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε 32,04% των ψήφων (127.305 ψήφοι), ακολουθούμενος από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 29,60% (117.627). Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Αβέρωφ Νεοφύτου έλαβε 26,11% των ψήφων (103.755). Το αποτέλεσμα των εκλογών, η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων (2,5%), παραπέμπει σε μια δύσκολη δεύτερη αναμέτρηση την ερχόμενη Κυριακή. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες που θα ξεκινήσουν από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την τελευταία ημέρα. Πρωτίστως, όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα λειτουργήσουν Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρεάς Μαυρογιάννης μέχρι την τελική μάχη.

Είναι σαφές πως η προσοχή στρέφεται προς τον ΔΗΣΥ. Τόσο επειδή ο Συναγερμός είναι ο μεγάλος χαμένος, όσο και από το γεγονός ότι οι δυο πρώτοι θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του κόμματος αυτού. Το τι θα πράξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει σημασία, είναι όμως σαφές πως οι ψηφοφόροι του, πέραν από ένα ποσοστό, στην πλειοψηφία τους, ανεξαρτήτως των αποφάσεων, θα στηρίξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτό προφανώς και θα δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα στον κ. Χριστοδουλίδη. Αν και είναι σαφές πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί οτιδήποτε σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Όπως αναφέρεται, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, εξασφάλισε ένα ψηλό ποσοστό.  Σχεδόν τα ίδια ποσοστά, που εξασφάλισε το 2018 ο Σταύρος Μαλάς ( 30,24%).  Ο κ. Μαλάς ελαφρώς ψηλότερα. Αυτό που λειτουργεί υπέρ του κ. Μαυρογιάννη, είναι πως έχει εξασφαλίσει υποστήριξη πέραν του ΑΚΕΛ, που με βάση τη συσπείρωση κινήθηκε στο 85%-88%. Αυτό, που προκαλεί ενθουσιασμό στο επιτελείο του υποψήφιου και του ΑΚΕΛ, είναι η απόσταση των ποσοστών του από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Είναι σαφές πως κατάφερε αυτό που στο ΑΚΕΛ αρχικά θεωρούσαν δύσκολο. Να περάσει με σχετική άνεση στο δεύτερο γύρο.

Στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της ερχόμενης εβδομάδας, κατεγράφη ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εκλογικής διαδικασίας. Για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές, πέρασε στη δεύτερη Κυριακή και θα διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας ένας υποψήφιος ο οποίος δεν στηρίχθηκε από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, τη μάχη την έδιναν οι υποψήφιοι τους οποίους στήριζαν τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ. Στην παρούσα προεδρική αναμέτρηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στηρίχθηκε από μικρότερα κόμματα, πέρασε στον δεύτερο γύρο χωρίς την επίσημη στήριξη των μεγάλων κομμάτων.

Οι εφημερίδες σήμερα δεν έχουν σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο ΑΒΕΡΩΦ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ – Έστειλε μήνυμα: Ο λαός μας ανέθεσε την αντιπολίτευση

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΑΧΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΕ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Β’ ΓΥΡΟΥ – Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με εμπλοκή και του προεδρικού – Αποφάσεις σήμερα στο ΠΓ του κόμματος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΥΟ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ – Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης στην αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής, με το κλειδί στα χέρια του Αβέρωφ Νεοφύτου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ – «Στον αγώνα για το σήμερα και για το αύριο δεν περισσεύει κανείς»