You are here

Τύπος: Ενθαρρυντικά μηνύματα από την Τράπεζα Κύπρου

27/02/2002 08:52
Τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, αποτελούν τα βασικό θέμα σε όλα τα ένθετα του οικονομικού τύπου, ενώ στις περισσότερες εφημερίδες προβάλλεται και πρωτοσέλιδα το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες διεθνείς και τοπικές συνθήκες και συγκυρίες κατά το 2001, η Τράπεζα Κύπρου είχε καθαρά κέρδη 46,5 εκ. λίρες.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» έχει ως κύριο θέμα τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Υπό τον τίτλο «Καθαρά κέρδη 46,5 εκ.» γράφει ότι μέσα από την ανακοίνωση δόθηκε «μια γεύση των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην αγορά και συνέπεσαν με τη μείωση των επιτοκίων, την εισαγωγή του ευρώ στην Ελλάδα, την παρατεταμένη αρνητική πορεία στις χρηματιστηριακές αγορές Ελλάδας – Κύπρου και τα έξοδα στελέχωσης του δικτύου στην ελληνική αγορά».

Αλλού, αναφέρεται στη θέση που διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, στον κοινοτικό αξιωματούχο Λεοπόλτ Μάουρερ, ότι η Κύπρος εμμένει στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς για τις υπεράκτιες εταιρίες. Γράφει ακόμη, για το 3ο συνέδριο για το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με θέμα τη «ψηφιακή οικονομία στη σύγχρονη κοινωνία».

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κρίσιμο έτος για την οικονομία», προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Σόλων Τριανταφυλλίδη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τη δήλωση ότι το 2002 «θα είναι ο πλέον κρίσιμος χρόνος της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και θα επηρεάσει καθοριστικά και τα επόμενα χρόνια». Ενώ εξέφρασε παράλληλα, την αισιοδοξία του για τα χρόνια που έρχονται, με την ένταξη στην ΕΕ να αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα για την κυπριακή οικονομία.

Αλλού, γράφει ότι προτεραιότητα του Συνδέσμου χρηματιστών αποτελεί η εισαγωγή των ΕΠΕΥ και αλλού, ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ αποστέλλει σύντομα επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα ζητά ειδική χορηγία «για να αντεπεξέλθει στην οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει η ανέγερση του νέου κτιρίου στο παλαιό Γ.Σ.Π.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει επίσης ως βασικό θέμα τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Υπό τον υπέρτιτλο «Αν και αρνητικό το 2001, η Τράπεζα Κύπρου είχε κέρδη 8,8%». Προβάλει επίσης σε υπότιτλο, την θέση του Προέδρου του Συγκροτήματος, Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας το 2002, ότι «θα ήταν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη, οι προοπτικές όμως λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι άριστες».

Αλλού, γράφει ότι πέραν του 51% των κυπρίων πολιτών διαθέτουν δικό τους Η/Υ και το 30% έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.