You are here

Τύπος: Έντονες ανησυχίες για το ΧΑΚ

09/04/2002 09:03
Με την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΑΚ και τις συνεχιζόμενες πτώσεις ασχολείται η μεγαλύτερη μερίδα του τύπου, ενώ φιλοξενούνται και ρεπορτάζ για το νομοθετικό πλαίσιο, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΠΑΣΕΧΑ και Λαϊκής Τράπεζας.

Με τίτλο «ΧΑΚ:Ολοταχώς προς τον πάτο» φιλοξενεί το κύριο ρεπορτάζ του ο «Φ» το οποίο αναφέρεται στην πορεία του ΧΑΚ και σε εκτιμήσεις αναλυτών οι οποίοι δεν βλέπουν σανίδα σωτηρίας αφού τόσο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή που προκαλεί αστάθεια στις διεθνείς αγορές όσο και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για το 2001 δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε άνοδο του δείκτη. Για το όλο σκηνικό όπως διαμορφώθηκε, οι αναλυτές επιρρίπτουν ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών, τη Βουλή και τις Χρηματιστηριακές αρχές.

Άλλού η εφημερίδα γράφει για την επίσκεψη Τσιμπανούλη στην Κύπρο. Ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στις απαραίτητες κινήσεις για «νομοθετική και θεσμική θωράκιση του ΧΑΚ». Η εφημερίδα γράφει επίσης και για την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου μετά από την χθεσινή ανακοίνωση του ΙΡΑΚ να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου για ένα μήνα ως μέτρο για την ανοχή της διεθνούς κοινότητας στη στάση του Ισραήλ.

Στο κύριο οικονομικό άρθρο της «η Σημερινή» αναφέρεται στη ψήφιση τροπολογίας στο δασμολόγιο, με την οποία ενσωματώνεται πρόνοια, σύμφωνα με την οποία βουλευτές που εξελέγησαν από το 1991 και εξακολουθούν να διατηρούν το αξίωμα του βουλευτή για τρίτη συνεχή θητεία μπορούν να αποκτήσουν αδασμολόγητο αυτοκίνητο. Το άρθρο εγείρει ερωτήματα όπως «Ευλογούν και τα δικά τους γένια; Δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν ή γνωρίζουν αλλά σιωπούν;»

Άλλού η «Σημερινή» αναφέρει ότι κόμματα και υπουργείο εμπορίου θα εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» αναφέρεται και αυτή στην κατάσταση που επικρατεί στο ΧΑΚ. Το άρθρο με τίτλο «Συναγερμός και στο ΚΕΒΕ για το ΧΑΚ» αναφέρεται στις έντονες ανησυχίες του ΚΕΒΕ το οποίο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για μεθαύριο Πέμπτη για λήψη μέτρων στήριξης του θεσμού.

Στο πρωτοσέλιδο της η Εφημερίδα αναφέρεται στην κόντρα που εξελίσσεται μεταξύ ΠΑΣΕΧΑ και Λαϊκής. Σύμφωνα με το άρθρο οι οργανωμένοι επενδυτές τα έχουν όχι μόνο με το Συγκρότημα Λαϊκής για την απόφαση τους να πάρουν στα δικαστήρια επενδυτές οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι της τράπεζας αλλά και με τον Τάσο Παπαδόπουλο και το γραφείο του το οποίο είναι νομικός σύμβουλος τόσο του Χρηματιστηρίου όσο και της Λαϊκής.