You are here

Τύπος: Εντός Ιουλίου ανεργιακό και μητρότητα εξπρές

29/06/2022 06:15

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για νέα επιδόματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης από την αμερικανίδα ομόλογο του Τζάνετ Γέλεν, καθώς και οι επιλογές που εξετάζει η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου μαζί με την Chevron σε ότι αφορά την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Εντός Ιουλίου ανεργιακό και μητρότητα εξπρές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για νέα επιδόματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο νέος υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος είχε χθες συνάντηση για το θέμα με τον υφυπουργό έρευνας Κυριάκο Κόκκινο, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ν’ αρχίσει εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου Ιουλίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και για νέα επιδόματα. Ο κ. Κόκκινος ανέφερε στην εφημερίδα ότι στόχος είναι εντός Ιουλίου να υπάρξει ψηφιοποίηση του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος μητρότητας και του επιδόματος/ βοηθήματος τοκετού, που παρέχονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η έναρξη της τουριστικής σεζόν και οι καλές επιδόσεις του φετινού Μαΐου σε επίπεδο αφίξεων φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο, δίνοντας ώθηση στην αγορά πετρελαιοειδών. Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Μάιο 2022 οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών έφθασαν τους 120.906 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 34% σε σχέση με το Μάιο 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τρέχουν για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στο δημόσιο
  • Δεν θέλουν να προσφέρουν caschback
  • Εξαίρεση από την αποδοχή καρτών ζητούν περιπτεριούχοι
  • Πάει ολομέλεια το πλαφόν

Πολίτης

 «Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο περνάει και από την Κύπρο»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης από την αμερικανίδα ομόλογο του Τζάνετ Γέλεν. Το τηλεφώνημα έβαλε την Κύπρο στο τραπέζι της παγκόσμιας συζήτησης για τον περιορισμό της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, μέσω της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Οι ΗΠΑ προωθούν τα τελευταία 24ωρα με ένταση την ιδέα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, θέμα που συζητήθηκε και στην Σύνοδο των G7, προκειμένου να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας από την πώληση του προϊόντος και παράλληλα να αποκλιμακωθεί η τιμή του πετρελαίου.

«Μόνη λύση η Αίγυπτος για το ‘Αφροδίτη’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι επιλογές που εξετάζει η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου μαζί με την Chevron σε ότι αφορά την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη. Σε συνάντηση εκπροσώπου της εταιρείας με λειτουργούς της ΕΥΚ ανέφεραν μεταξύ άλλων πως εξετάζονται διάφορες επιλογές για διοχέτευση της ποσότητας φυσικού αερίου από το Αφροδίτη. Κοινή συνισταμένη αυτών των επιλογών είναι η διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, όπως ήταν άλλωστε οι αρχικοί σχεδιασμοί.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Η Τράπεζα Κύπρου επενδύει στη ναυτιλία

Χαραυγή

 «Ανοίγει ο δρόμος για πλαφόν στα πετρελαιοειδή»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η επιβολή πλαφόν στα πετρελαιοειδή για προστασία των καταναλωτών. Στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ενέργειας αποφασίσθηκε η προώθηση της πρότασης του ΑΚΕΛ στην ολομέλεια της βουλής για ψήφιση. Η πρόταση αφορά τη διεύρυνση της δυνατότητας του υπουργείου ενέργειας να επιβάλλει πλαφόν στις περιπτώσεις στις οποίες επικρατούν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν τη συγκράτηση των τιμών για προστασία των καταναλωτών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας, που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε μείωση 1,4 μονάδων τον Ιούνιο, υποχωρώντας στις 99,8 μονάδες σε σύγκριση με 101,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παράπονα από το βοηθό γενικού ελεγκτή κατά της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών
  • Έρευνα της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για καρτέλ στα τούβλα

Αλήθεια

 «Πλαφόν στο κέρδος και όχι στην τιμή»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι υπό το βάρος των χθεσινών αντιπαραθέσεων στην επιτροπή ενέργειας αλλά και του ενδεχόμενου εξεύρεσης κοινής συνισταμένης στο θέμα της επιβολής πλαφόν στα περιθώρια κέρδους για τα καύσιμα, πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο οικονομικών η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον υπ. οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, για να παρθούν αποφάσεις που θα επιτρέπουν ανάσες από την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε χθες ότι υπό τις περιστάσεις η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά, παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΑΛΚ: Απαντήσαμε για τις χρυσές αποζημιώσεις στους αχθοφόρους
  • Θετικές οι προοπτικές μακροπρόθεσμης αξιολόγησης - CIR για Ελληνική

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ – Αχνοφαίνεται συμφωνία για τα καύσιμα – Σήμερα ενδείξεις για τις προθέσεις των κομμάτων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Τηλεφώνημα της υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ στον Κωνσταντίνο Πετρίδη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι για το συρματόπλεγμα, αλλά και για τους αυξημένους αριθμούς στα χωριά τους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ – Φ.Α. ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Ι. Κασουλίδης: Μέχρι στιγμής κανένας επενδυτής δεν επέδειξε ενδιαφέρον για τον αγωγό EastMed