You are here

Τύπος: Έως 11.000 θέσεις εργασίας μέσω Τ. Ανάκαμψης

18/05/2021 06:36

Η χθεσινή παρουσίαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των βασικών χαρακτηριστικών του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Έως 11.000 θέσεις εργασίας μέσω Ταμείου Ανάκαμψης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα σημαντικά οφέλη που θα επέλθουν στην κυπριακή οικονομία από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» περιλαμβάνει συνολικά 58 μεταρρυθμίσεις και 76 αναπτυξιακές επενδύσεις, ύψους €1,2 δισ. τα οποία θα πρέπει να αντληθούν κατά την περίοδο 2021-2026. Οι συνολικές αναπτυξιακές δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο τα επόμενα πέντε χρόνια εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα ανέλθουν σε €4,4 δισ. Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε χθες σε παρουσίαση του σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο αποτελείται από πέντε άξονες πολιτικής και 13 ενότητες. Οι πέντε άξονες του σχεδίου είναι η δημόσια υγεία και η πολιτική προστασία, η πράσινη οικονομία, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ψηφιακή οικονομία και η αγορά εργασίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, με καθυστερημένες δόσεις πάνω από τρεις μήνες βρίσκονταν δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους €3,93 δισ. στο τέλος Φεβρουαρίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έτεινε χείρα συνεργασίας στη νέα βουλή για τις μεταρρυθμίσεις
  • Εκτιμήσεις για 1,7 εκ. τουρίστες
  • Οι οίκοι αξιολόγησης δεν ήταν αυστηροί με την Κύπρο
  • Τι ζητά το ΕΤΕΚ από τη νέα βουλή

Πολίτης

 «Πέπλο μεγάλης αβεβαιότητας στον τουρισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η υποτονική εικόνα που παρουσιάζεται στις τουριστικές ροές στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης χθες που πραγματοποιήθηκε από τον ΣΤΕΚ με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, αναφέρθηκε ότι μέχρι στιγμής η βρετανική αγορά δεν φαίνεται να ενεργοποιείται, ενώ και η αγορά του Ισραήλ κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Μπορεί οι εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού να αναφέρονται σε ένα σενάριο ανάκτησης του 40% των συνολικών αφίξεων του 2019 για το 2021, ωστόσο τα στοιχεία στην καλύτερη περίπτωση εκπέμπουν μια στασιμότητα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,9% τον Απρίλιο του 2021 παρουσίασε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης μετά από ετήσιες μειώσεις 2,5% τον Μάρτιο και 8,8% τον Φεβρουάριο αντιστοίχως.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Φάρμακο €4,4 δισ. ευρώ στην πανδημική κρίση – Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο»

Χαραυγή

 «’Προεκλογικό ευχολόγιο διάτρητης αξιοπιστίας’»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι προεκλογικό ευχολόγιο διάτρητης αξιοπιστίας χαρακτηρίζουν τα κόμματα τις νέες εξαγγελίες του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ για νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας. Το ΑΚΕΛ, διά του Στέφανου Στεφάνου, δήλωσε ότι οι εξαγγελίες του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ δεν αντέχουν σοβαρή κριτική, γιατί αφενός πολλές αποτελούν ξαναζεσταμένο φαγητό.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Σον Τίπτον δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Βρετανία δεν θα στείλουν πελάτες στην Κύπρο όσο η χώρα παραμένει στην πορτοκαλί κατηγορία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παλιά και νέα «δεσμεύομαι» στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
  • Διαβατήρια: Η Ελεγκτική υπηρεσία προσφέρει χείρα βοηθείας στην αστυνομία
  • Αύξηση ΣΠΟΔ

Αλήθεια

 «Σχέδιο ‘Κύπρος – το αύριο’»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή παρουσίαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των βασικών χαρακτηριστικών του Σχεδίου Ανάκαμψης.  Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάζοντας το σχέδιο ανάκαμψης έκανε λόγο για ιστορική μέρα. Συνολικά €4,4 δισ. θα μπουν στην οικονομία την περίοδο 2021-2026 για να διαμορφώσουν την Κύπρο του αύριο. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι από την υλοποίηση των κονδυλίων του σχεδίου προβλέπεται να δημιουργηθούν πέραν των 11 χιλ. νέων θέσεων εργασίας.  Αναφερόμενος στα κεφάλαια που πρόκειται να εκταμιευθούν, είπε πως θα επενδυθούν άμεσα σε δράσεις και έργα πνοής, με υψηλή οικονομική επίδραση και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, σε βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης ανέφερε χθες ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το 2021 αναμένεται να είναι καλύτερο σε σχέση με το 2020 όσον αφορά στον τουρισμό, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας σε ποιο βαθμό θα είναι αυτό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναγκαίος ο ενιαίος φορέας στεγαστικής πολιτικής – Πρόεδρος ΔΗΠΑ
  • Μικρή αύξηση στα κόκκινα δάνεια το Φεβρουάριο – Κεντρική

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ «ΚΥΠΡΟΣ – ΤΟ ΑΥΡΙΟ» – Αναστασιάδης: Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΣΗ – Οι χαμηλές συσπειρώσεις ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ οδηγούν σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ – Αμφίρροπες αναμετρήσεις σε προσωπικό και κομματικό επίπεδο για τις βουλευτικές

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΑΜΑΣΗΜΕΝΑ «ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ» ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ…. ΑΥΡΙΟ! – Κάμποσα «θα» λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές από κυβέρνηση ΔΗΣΥ