You are here

Τύπος: Επαφές Αυξεντίου στο Λονδίνο για HSBC

16/01/2002 09:31
Η είδηση ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, θα έχει από σήμερα επαφές στο Λονδίνο για την HSBC, με απευθείας συζητήσεις με τη βρετανική Τράπεζα και την οικονομική Εποπτική Αρχή, για το θέμα των τριών καταστημάτων στα κατεχόμενα, κυριαρχεί στις οικονομικές σελίδες του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στους δείκτες της κυπριακής οικονομίας για το 2001, προβάλλοντας την σχέση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Στο κρίσιμο 3% το έλλειμμα». Σημειώνεται, επίσης, ότι την ίδια περίοδο ο ρυθμός αύξησης των κρατικών εσόδων παρουσίασε, εν σχέση με το 2000, σημαντική επιβράδυνση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2001.

Σε άλλες στήλες, αναφέρεται στις προγραμματισμένες, για αυτή την εβδομάδα, συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με συντεχνίες και εργοδότες, με αντικείμενο τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αναφέρεται στην σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου εν σχέση με τις έρευνες για την περίοδο 1999, στην οποία θα παραστεί ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς και υποστηρίζει ότι θα εξεταστούν «πιθανές» ευθύνες του κ. Μεταξά και «για ελλιπή εφαρμογή διατάξεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας».

Στο ένθετο «Οικονομία – χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Σημερινή» και υπό τον υπέρτιτλο «Επιχορηγήσεις ζητούν οι αγρότες» αναφέρεται στα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου να «καλυφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου». Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται σχετικές δηλώσεις των ηγετών της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και του Παναγροτικού.

Σε άλλες στήλες, σημειώνεται ότι σήμερα αρχίζει, σε μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρία, η εξέταση του φορολογικού πακέτου, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι «η παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων και η αναμενόμενη αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α.». Αλλού γράφει, ότι 30 εταιρίες είναι στο «στόχαστρο» της διερευνητικής επιτροπής για το ΧΑΚ και για τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο παραπομπής τους στη Γενική Εισαγγελία.

Η «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον βασικό τίτλο «Ο Αυξεντίου σήμερα στο Λονδίνο για την HSBC» γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα έχει απευθείας συζητήσεις με τη βρετανική Τράπεζα και την οικονομική Εποπτική Αρχή, για το θέμα των τριών καταστημάτων στα κατεχόμενα. Στο σχετικό ρεπορτάζ προβάλλεται και δήλωση του κ. Αυξεντίου, προς την εφημερίδα, στην οποία αναφέρει ότι «δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για μεγαλύτερη συμμετοχή στη Λαϊκή».

Αλλού και υπό τον τίτλο «μετά τα πλοία σειρά παίρνει το προσωπικό», γράφει ότι το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας προχωρεί στη ριζική αναθεώρηση της εκπαίδευσης και των προσόντων που πρέπει να κατέχει το προσωπικό που επανδρώνει τα κυπριακά πλοία. Γράφει ακόμη, ότι «δεν θα πληρωθεί η θέση του αποχωρήσαντος Μάριου Λανίτη στην Λαϊκή Τράπεζα».