You are here

Τύπος: Επανήλθε το ‘love story’ για τις κυπριακές τράπεζες

05/12/2022 06:13

Το “love story” των ελληνικών τραπεζών προς τις κυπριακές τράπεζες και η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Επανήλθε το ‘love story’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το “love story” των ελληνικών τραπεζών προς τις κυπριακές τράπεζες, το οποίο επανήλθε υπό το πρίσμα των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν. Η αναθέρμανση του ελληνοκυπριακού τραπεζικού φλερτ έγινε με τη Eurobank που απέκτησε το 26% της Ελληνικής Τράπεζας και πλέον της λείπει μόνο το 4% για να φθάσει στο 30%, άρα και στον πλήρη έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας στην Κύπρο. Μία κίνηση που σηματοδοτεί την εξωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Για την Τράπεζα Κύπρου, σημειώνεται, είναι γνωστό το ενδιαφέρον που επέδειξε πριν από μήνες το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μπορεί ο πληθωρισμός να παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά η ακρίβεια υπάρχει, ενώ ούτε δέκα δεν είναι τα είδη των οποίων οι τιμές καταγράφουν μείωση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εξαίρεση κονδυλίων από σταύρωμα
  • «Καμπανάκι» του ΟΗΕ για το θαλάσσιο εμπόριο έως το 2027
  • Δυσαρέσκεια της Deutsche Bank για τις προτροπές της ΕΚΤ
  • Διατηρείται η υφιστάμενη παραγωγή πετρελαίου

Πολίτης

 «Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ. Όπως αναφέρεται, η επιβολή ανώτατου ορίου τιμής καθορίστηκε στα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Το ανώτατο όριο τιμών, μια ιδέα της G7, στοχεύει να μειώσει το εισόδημα της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου, αποτρέποντας ταυτόχρονα την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου. Το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύσει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωλείται για λιγότερο από το ανώτατο όριο τιμής.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι την εξαίρεση σειράς κονδυλίων από τη δέσμευσή τους από τη Βουλή ζητά το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην επηρεαστούν η λειτουργία της κρατικής μηχανής και οι εκτελέσεις κάποιων συμβολαίων τους επόμενους μήνες λόγω των προεδρικών εκλογών.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Προετοιμάζονται οι τραπεζίτες – Πράσινος πληθωρισμός

Χαραυγή

 «Μείωση βιοτικού επιπέδου και ένταση οικονομικής ανασφάλειας αφήνει πίσω του το 2022»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι με μείωση του βιοτικού επιπέδου για την πλειοψηφία της κοινωνίας και ένταση της οικονομικής ανασφάλειας αποχαιρετά η κυπριακή κοινωνία το 2022, λόγων των αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών, του πληθωρισμού που έφθασε το 8% και την καθήλωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.  Από την άλλη, η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ενέργεια και να προσφέρει μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας, αλλά και μια σειρά από λανθασμένες εκτιμήσεις και αποφάσεις, έχουν φορτώσει στην κοινωνία το αυξημένο βάρος του πληθωρισμού.

Αλήθεια

 «Στο χείλος του γκρεμού η τουρκική λίρα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι μεγάλες πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο χρόνο η τουρκική λίρα. Όπως σημειώνεται, αυτό έχει να κάνει με ένα συνδυασμό παραγόντων. Από τη μία η Τουρκία έχει έναν ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό, που τον Οκτώβριο έτρεχε με 85,5% και από την άλλη ο Ερντογάν επιμένει ότι η απάντηση στον πληθωρισμό δεν είναι η αύξηση των επιτοκίων, αλλά η μείωση τους.  

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η πρώτη φάση της δοκιμής για τετραήμερη απασχόληση 32 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους τους με το καθεστώς αυτό.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ο νέος κόσμος της εργασίας: Επαγγέλματα, δεξιότητες, προοπτικές

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΟΤ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – Το 2023 στη βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ – «Αναβάθμιση» για αποκοπή του 5G και τώρα λειτουργούν και τα 4G!

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ – Ο Χριστοδουλίδης εξύμνησε την ΕΟΚΑ, μετά το ψήφισμα της βουλής για Γρίβα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΑ – Ο Α. Μαυρογιάννης εγκαλεί Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη για τους τραμπουκισμούς στην ολομέλεια της βουλής