You are here

Τύπος: Έπεσαν έξω στους υπολογισμούς €690,8 εκατ.

29/10/2021 06:21

Το επιπλέον ρευστό ύψους €180,6 εκατ. που χρειάζεται το κράτος για να βγάλει τη χρονιά και ο περισσότερος χρόνος που δόθηκε στις τράπεζες για προσαρμογή στην επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έπεσαν έξω στους υπολογισμούς €690,8 εκατ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το επιπλέον ρευστό ύψους €180,6 εκατ. που χρειάζεται το κράτος για να βγάλει τη χρονιά. Όπως αναφέρεται, το υπουργικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία ενέκρινε τον 5ο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021, ανεβάζοντας τις επιπρόσθετες πιστώσεις στα €690,8 εκατ., η πλειοψηφία των οποίων και συγκεκριμένα ποσό €361,7 εκατ. δαπανήθηκε για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στα προβλήματα στην αγορά εργασίας που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι της τεχνικής εκπαίδευσης λόγω του ότι έχουν περισσότερο θεωρητικές παρά πρακτικές γνώσεις και έρχονται αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό από ξένο εργατικό δυναμικό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέες επιδοτήσεις προ των πυλών για τουρισμό
  • Το κομπόδεμα των νοικοκυριών «φεύγει» από τις καταθέσεις
  • Αμετάβλητα τα επιτόκια από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • Τρέχουν 4 συν 1 μεταρρυθμίσεις

Πολίτης

 «Προσεκτική εφαρμογή νέων κανόνων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο περισσότερος χρόνος που δόθηκε στις τράπεζες για προσαρμογή στην επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της νέας δέσμης μέτρων, για την εφαρμογή της συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ» στην ΕΕ, στις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις του τραπεζικού τομέα της ΕΕ δεν είναι σημαντικός και θα εφαρμοστεί σταδιακά σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα προτεινόμενα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών της ΕΕ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το Σεπτέμβριο οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου ανήλθαν στα €41,219 δισ. από €41,078 δισ. τον Αύγουστο και €39,098 δισ. το Σεπτέμβριο του 2020.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόστιμο €277.000 στην Τράπεζα Κύπρου για «παλιές αμαρτίες»

Χαραυγή

 «33 χιλιάδες παιδιά σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού βρίσκονται 33 χιλ. παιδιά στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των παιδιών κάτω των 18 ετών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού φθάνει στο 19%. Σημειώνεται επίσης ότι σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται το ποσοστό και στα άτομα ηλικίας 18-64 ετών καθώς και στους συνταξιούχους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πρόστιμο €277 χιλ. επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου, λόγω μη συμμόρφωσης με συγκεκριμένες πρόνοιες του περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του νόμου του 2007 και οι οποίες αφορούν τη χρονική περίοδο 2008 έως 2015.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στον πάτο των κρατικών αναπτυξιακών δαπανών η Λεμεσός
  • Άρχισε η κατεδάφιση του ξενοδοχείου Beau Rivage

Αλήθεια

 «Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο ανήλθε στο €1,333 το λίτρο, αρκετά πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, στις οποίες η βενζίνη πωλείται έναντι €1,632 και €1,689 αντίστοιχα. Το πετρέλαιο κίνησης στην κυπριακή αγορά πωλήθηκε στα πρατήρια κατά μέσο όρο €1,397 το λίτρο, την ώρα που στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ άγγιξε το €1,50 και στις 19 χώρες της Ευρωζώνης ξεπέρασε το €1,51.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στον τομέα της υγείας αναδεικνύεται η Κύπρος και ειδικότερα η Λευκωσία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πακέτο προτάσεων για νέους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών – Κομισιόν
  • Κύπριος ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών
  • Νέο δρομολόγιο Λάρνακα – Θεσσαλονίκη – Sky Express

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ 114.000 ΣΦΑΙΡΕΣ; – Εντείνονται οι ανησυχίες – Άκαρπες οι μέχρι τώρα έρευνες της αστυνομίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ – Έναν μήνα μετά την τριμερή συνάντηση Γκουτέρες – Αναστασιάδη – Τατάρ ακόμα… ψάχνουν

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Αδρανοποιημένες 100 κλίνες στη Λευκωσία – «Κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας»

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

33 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ – Στοιχεία από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Κύπρο