You are here

Τύπος: Επί ποδός για το Black Friday

28/11/2019 06:41

Τα εργασιακά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά στις τράπεζες λόγω των αλλαγών και ανακατατάξεων που καταγράφονται στον τομέα και οι καταναλωτές και επιχειρήσεις που βρίσκονται επί ποδός για την Black Friday, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πολλά τα ανοικτά μέτωπα για ΕΤΥΚ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα εργασιακά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά στις τράπεζες λόγω των αλλαγών και ανακατατάξεων που καταγράφονται στον τομέα. Όπως αναφέρεται, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει έδαφος να τα βρούνε οι τραπεζικές διοικήσεις με την ΕΤΥΚ και αλλού η αντιπαράθεση οξύνεται. Η πιο κρίσιμη εργατική διαφορά είναι στην Ελληνική καθώς οι σχέσεις διεύθυνσης και ΕΤΥΚ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Στις 21 Νοεμβρίου η ΕΤΥΚ απέστειλε μέσω δικηγορικού γραφείου επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ. Στην επιστολή αναφέρεται ότι εάν μέχρις τις 27/11 η τράπεζα δεν προχωρήσει με την παραχώρηση των ετήσιων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, τότε δίχως άλλη ειδοποίηση θα γίνει καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών υποθέσεων εναντίον των μελών της διοίκησης της τράπεζας προσωπικώς, με αίτημα την ποινική τιμωρία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σε τέσσερις μέρες τίθενται σε ισχύ τα νέα τέλη κυκλοφορίας, ενώ από την ίδια μέρα, θα ισχύσει και για την Κύπρο η νέα μέθοδος μέτρησης ρύπων που καθιέρωσε η ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το κλειδί και πάλι στη Ζέτα – Καλείται ξανά να βγάλει το φίδι από την τρύπα για τη σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων
  • Κτίζει θέση στην αγορά ΜΕΔ η APS
  • Έκκληση ΣΕΚ για τραπεζικές χρεώσεις
  • Θα έχουν 15 μέρες – Οι λήπτες ΕΕΕ για να δικαιολογούν αύξηση εισοδημάτων

Πολίτης

 «Μάχη για ‘χρυσή’ Παρασκευή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι καταναλωτές και επιχειρήσεις που βρίσκονται επί ποδός για την Black Friday. Όπως σημειώνεται, το κυπριακό λιανεμπόριο και όχι μόνο, ακόμη και οι τράπεζες και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έχουν μπει στον πειρασμό των προσφορών, επενδύσει πλέον πολλά σε ένα θεσμό που ξεκίνησε διστακτικά μετά την τραπεζική κρίση του 2013. Οι περσινές επιδόσεις, με υψηλά επίπεδα τζίρου και επισκεψιμότητας, έχουν καταστήσει περισσότερο επιθετικές τις επιχειρήσεις οι οποίες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη δίψα των καταναλωτών για προσφορές.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών στην ΕΕ ενέκριναν χθες τη θέση του συμβουλίου για ένα κοινό πλαίσιο και τις ελάχιστες απαιτήσεις για ένα εξωδικαστικό μηχανισμό για την ανάκτηση της αξίας εγγυημένων δανείων με εξασφαλίσεις σε περίπτωση που δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παίρνει σειρά η Cyber Monday
  • Έρχονται τα πρώτα σκάφη – Σε πιλοτική λειτουργία ο χώρος ελλιμενισμού της μαρίνας Αγ. Νάπας
  • Παραχώρηση αυξήσεων στην AstroBank – ΕΤΥΚ
  • Υψηλά πρόστιμα για αμελείς – Αυστηρότητα στην Ελλάδα για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Χαραυγή

 «Έντονες πιέσεις και αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές για τις συνενώσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι έντονες παρασκηνιακές δραστηριότητες που φαίνεται να διεξάγονται για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σήμερα αναμενόταν να παρουσιαστεί η μεταρρύθμιση, ωστόσο αναβλήθηκε χωρίς να είναι γνωστή η νέα ημερομηνία. Οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, αφού η συζήτηση θα μεταφερθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τα κόμματα να διαμορφώνουν την τελική κατάσταση.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ολοκληρωμένα στεγαστικά προγράμματα καλούν την κυβέρνηση να εκπονήσει τόσο η Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για όλους» όσο και το ΑΚΕΛ, αφού το θέμα στέγασης εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυπριακή κοινωνία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναδρομικά ωφελήματα στους εργαζόμενους της AstroBank
  • Ζητούν μείωση του κόστους του ηλεκτρικού οι ξενοδόχοι Πάφου
  • Ευρωπαϊκή πρωτιά για το κέντρο καινοτομίας IDEA
  • Η Cyprus Airways ανακοίνωσε τις πτήσεις της για το καλοκαίρι

Αλήθεια

 «Χαμηλότερες οι δαπάνες στέγασης, ψηλότερες για υγεία - εκπαίδευση»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Eurostat για το συνολικό ποσό που δαπάνησαν τα νοικοκυριά στην ΕΕ για στέγαση, νερό, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα κατά το 2018.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 15,5% περίπου των συνολικών δαπανών των κυπριακών νοικοκυριών κατά το 2018, ποσό που αντιστοιχεί σε €2,305 δισ., δαπανήθηκε για στέγαση, νερό, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ποσοστό αισθητά μειωμένο με τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των νοικοκυριών στην ΕΕ που ανέρχεται σε 24%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ως πολύ θετική εξέλιξη, για την οποία εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση, χαρακτηρίζει η ΕΤΥΚ την απόφαση της διοίκησης της AstroBank να προχωρήσει στην αναδρομική παραχώρηση από την 1/1/2019 στο προσωπικό της, της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μισή αλήθεια, η παγοποίηση τους – Η ΣΕΚ για τις αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών
  • Δεν την καθορίζει το μέγεθος της – Την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας
  • Επιτέλους, τώρα έχουμε κεντρικό τραπεζίτη – ΣΥΠΡΟΔΑΤ
  • Υπόγραψαν τη σύμβαση εργασίας 2015-2018 – Cyta και συντεχνίες

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΕΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙΑ – Το πόρισμα της Επ. Διοικήσεως για τον 15χρονο που αυτοκτόνησε, άνοιξε τον δρόμο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΑΡΕΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ – Θάνατος Στυλιανού: Γνωστός ο θύτης, με «θεατές» αστυνομικούς και λειτουργούς ΥΚΕ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ – Καίει πολλούς σε γραφείο ευημερίας και αστυνομία το πόρισμα για τον θάνατο του 15χρονου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο «ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ» ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ