You are here

Τύπος: Το επί θύραις λουκέτο στα ξενοδοχεία «Λούης»... και τα κρατικά έσοδα

11/04/2003 09:25
Η συρρίκνωση στα προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια τους δύο πρώτους μήνες του 2003, τα μειωμένα έσοδα του Κράτους κατά 30% στους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους και η επί θύραις απεργία στη μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων «Χίλτον» που είναι υπό τη διεύθυνση της γνωστής εταιρείας Λούης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στη σημερινή οικονομική ειδησεογραφία.

Το θέμα της επί θύραις απεργία στην αλυσίδα ξενοδοχείων «Χίλτον» παρουσιάζεται είτε στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων, είτε στις εξωτερικές τους σελίδες. Όπως αναφέρεται σε όλα τα ρεπορτάζ το προσωπικό των ξενοδοχείων «Cyprus Hilton» και «Hilton Park» εξουσιοδότησε τις συντεχνίες να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα, όταν οι ίδιες το κρίνουν απαραίτητο, προκειμένου να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα τους. Αιτία αποτέλεσε, η απόφαση της Εταιρείας να υποχρεώνει το προσωπικό να κάνει χρήση άδειας άνευ απολαβών, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προσωπικού, η Διεύθυνση προσλάμβανε έκτακτους υπαλλήλους ή και παράνομους αλλοδαπούς με ημερομίσθιο £16, ημερομίσθιο σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που προνοεί η συλλογική σύμβαση. Μάλιστα στο σχετικό ρεπορτάζ, της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» (σελ 28) αναφέρεται ότι «οι συντεχνίες δικαιώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, που σε τοποθέτηση του τονίζει πως δεν μπορεί στην εταιρεία να απασχολούνται έκτακτοι ή αλλοδαποί για αναπλήρωση θέσεων μόνιμου προσωπικού».

Κατά τα άλλα, στο βασικό θέμα στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Συρρίκνωση προσωπικών δανείων» αναφέρεται ότι οι τραπεζικές πιστώσεις έχουν διευρυνθεί κατά £60,5 εκ. τους δύο πρώτους μήνες του 2003. Το μεγαλύτερο μέρος των χορηγήσεων αυτών αφορούν την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων εξωτερικού και εγχώριου εμπορίου, αύξηση ωστόσο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η οποία δεν κατανέμεται κατά τρόπο ομοιόμορφο σε όλες τις κατηγορίες των δανείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, προστίθεται, τα προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια τα οποία αν και στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν συστατικό της πιστωτικής επέκτασης καταγράφουν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μείωση κατά £30,3 εκατ. Η αύξηση κατά την ίδια χρονική περίοδο, στα δάνεια στον εμπορικό τομέα ανήλθε σε £42,7 εκατ., θετική μεταβολή, η οποία υπερέχει καταφανώς όλων των υπολοίπων κατηγοριών χορηγήσεων στη συγκεκριμένη περίοδο.

Αλλού, γράφει ότι το θέμα της εισαγωγής ή όχι, εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου, αποτελεί θέμα διαφωνίας μεταξύ των κυβερνώντων, αφού ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ εμφανίζονται υπέρ της κατάργησης των εισοδηματικών κριτηρίων, σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Οι ανοικτές πληγές της οικονομίας» γράφει ότι πρόκειται, πρώτον: για την χαμηλή παραγωγικότητα και δεύτερον, την έλλειψη της ανταγωνιστικότητας, «πληγές», όπως τονίζεται, οι οποίες δεν πρόκειται να επουλωθούν σύντομα, μετά και τον πόλεμο στο Ιράκ ο οποίος επιδείνωσε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με την ενημέρωση τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών κατά την (προχθεσινή) συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο αναμένεται να φθάσει το 2003 στο 3,5% του ΑΕΠ, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης 2%, κυρίως όμως, τα μειωμένα έσοδα του Κράτους, τα οποία κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2003, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, παρουσιάζονται μειωμένα κατά 30% εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης. Μειωμένα παρουσιάζονται και προβλεπόμενα έσοδα από το Φόρο Εισοδήματος, ενώ η άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό δεν αφήνει ανέπαφη την οικονομία.

Αλλού, γράφει ότι το ΕΒΕ Λάρνακας ζητά αύξηση των τουριστικών κλινών.

Το κύριο θέμα στο ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορείται «Παρεμβάσεις στη δομή της οικονομίας και αποζημιώσεις από ΗΠΑ – Βρετανία ζήτησαν οι κοινωνικοί εταίροι από το κράτος». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα σχετικά υπομνήματα που υπέβαλαν το ΚΕΒΕ και η ΣΕΚ, για αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία λόγω του πολέμου στο Ιράκ και για αναδιάρθρωση στη δομή της κυπριακής οικονομίας στα πρότυπα των σύγχρονων οικονομιών.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στην εφημερίδα ότι «είναι απολύτως ορθά όσα έχουν δημοσιευθεί (σ.σ. χθες στη Stockwatch) για μείωση κατά 30% περίπου των δημοσίων εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2003, μείωση που οφείλεται στη μειωμένη ροή εσόδων από το Φόρο Εισοδήματος και στα πολύ χαμηλά επίπεδα εσόδων από το ΦΠΑ, λόγω χαμηλής κατανάλωσης.