You are here

Τύπος: Επιδότηση για το ηλεκτρικό

29/07/2022 06:23

Η επιδότηση από το κράτος της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού τον Ιούλιο και Αύγουστο, η αυστηροποίηση των κριτηρίων παραχώρησης δανείων που βλέπουν οι τράπεζες, καθώς και ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Επιδότηση για το ηλεκτρικό»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η επιδότηση από το κράτος της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού τον Ιούλιο και Αύγουστο. Χθες το υπουργικό αποφάσισε την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος κρατικής επιχορήγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, αξίας πέραν των €50 εκατ., το οποίο θα καλύπτει 449 χιλ. οικίες και 111.500 επιχειρήσεις. Όπως σημειώνεται, για τις ευάλωτες ομάδες, θα καλυφθεί μέχρι το 100% της επικείμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Για τους οικιακούς καταναλωτές η αύξηση θα είναι κλιμακωτή και θα επιδοτείται ποσό από 50% μέχρι 85% της αύξησης στη χρέωση.  Για μηνιαία κατανάλωση από 401 Kw μέχρι 600 Kw η επιδότηση θα είναι μέχρι 75% της αύξησης και για κατανάλωση από 601kw μέχρι 800 Kw η έκπτωση στην αύξηση θα καλύπτει μέχρι 50%.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η ασυνέπεια περίπου 70 χιλ. φορολογούμενων για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου για το φορολογικό έτος 2021, αλλά και το γεγονός ότι η 31η Ιουλίου, η οποία ήταν η τελευταία ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, συμπίπτει με τη λήξη της υποβολής της δήλωσης εισοδήματος εταιρείας και αυτοεργοδοτούμενου με λογαριασμούς 2020, οδήγησαν την κυβέρνηση να δώσει στους πρώτους παράταση ενός μηνός.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο ψάξιμο και οι εργαζόμενοι
  • Επιτέλους πήραμε σειρά για ρευστό από το ταμείο ανάκαμψης
  • Κόβουν αιτήσεις για δάνεια εταιρειών
  • Ακόμα χειρότερο το 2023 κατά τους Moody’s

Πολίτης

 «Δεν αρκεί η βελτίωση των επιδόσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης παρακολουθεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ στον ψηφιακό τομέα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Κύπρος έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της σε όλες σχεδόν τις διαστάσεις του δείκτη DESI, παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις η βαθμολογία της εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η πιο αξιοσημείωτη πρόοδος σημειώθηκε στους τομείς της συνδεσιμότητας, της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Κύπρος υπέβαλε την Πέμπτη την πρώτη αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την εκταμίευση χρηματοδοτικής στήριξης ύψους €85 εκατ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απευθείας επιδότηση ηλεκτρισμού
  • Παράταση στις δηλώσεις – Φόρος
  • Φόβοι στις ΗΠΑ ότι η ύφεση μπορεί ήδη να έχει αρχίσει

Χαραυγή

 «Τράπεζες: Έρχονται πιο αυστηρά κριτήρια για δάνεια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η αυστηροποίηση των κριτηρίων παραχώρησης δανείων που βλέπουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια χορήγησης δανείων στην Κύπρο προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για όλες τις κατηγορίες δανείων αναμενόταν να γίνουν αυστηρότερα, ενδεχόμενα λόγω της αβέβαιης γεωπολιτικής κατάστασης που ξεκινούσε εκείνη την περίοδο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρεται στην έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας. Όσον αφορά στη ζήτηση δανείων, σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ καταγράφηκε αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πιστωτικά θετικό χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού της τράπεζας κατά 550 άτομα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αίτημα από την Κύπρο στην ΕΕ για εκταμίευση €85 εκατ. από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
  • Moody’s: Υποβάθμιση των προοπτικών της ευρωζώνης

Αλήθεια

 «Νέο πακέτο επιχορήγησης του κόστους του ηλεκτρισμού ανακοίνωση η κυβέρνηση»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το νέο πακέτο επιχορήγησης του κόστους του ηλεκτρισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ύψους €50 εκατ. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση θα καλύψει κλιμακωτά από το 50% μέχρι και το 85% της αναμενόμενης νέας αύξησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, με την κάλυψη να φθάνει το 100% για τους ευάλωτους. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η επιχορήγηση αυτή θα καλύψει και την επαναφορά του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 19%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε χθες την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής στην ΕΕ για την εκταμίευση €85 εκατ. από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Moody’s: «Σημαντικές μελλοντικές εξοικονομήσεις για την Τράπεζα Κύπρου λόγω ΣΕΑ»
  • Παράταση στην υποβολή δηλώσεων αυτοφορολογίας
  • Τράπεζες: Αυστηροποίηση κριτηρίων χορήγησης

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ – Μετά και την έναρξη δεύτερης ποινικής έρευνας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ «ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ – Κόμματα και υποψήφιοι αυθαιρετούν και διατηρούν ξεδοντιασμένο το νόμο για να τον παραβιάζουν

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ – Επανέρχεται στο 19% ο ΦΠΑ στο ρεύμα, αλλά θα δοθεί επιδότηση ώστε να μειωθεί κλιμακωτά η αύξηση που θα επιβάλει η ΑΗΚ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΣΥ – Η κινητοποίηση και η πίεση των πολιτών έφερε την παύση του Αγαθαγγέλου από το ΔΣ του ΟΑΥ