You are here

Τύπος: Επιχειρηματικά δάνεια με επιδότηση

07/07/2020 07:42

Η ενεργοποίηση του σχεδίου επιδότησης για νέα επιχειρηματικά δάνεια, η εκτίμηση του οίκου Moody’s ότι οι δανειολήπτες στην Κύπρο θα χρεοκοπήσουν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Επιχειρηματικά δάνεια με επιδότηση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου επιδότησης για νέα επιχειρηματικά δάνεια. Όπως αναφέρεται, το σχέδιο καλύπτει δάνεια που εγκρίθηκαν από 1/3/2020 μέχρι 31/12/2020, εντός της Δημοκρατίας, με οποιαδήποτε τράπεζα συμμετέχει στο σχέδιο και τα οποία αφορούν ανάγκες κεφαλαίων κίνησης ή επενδύσεις εντός της Δημοκρατίας με μέγιστη διάρκεια επιδότησης επιτοκίου τα τέσσερα έτη. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται και τα δάνεια που θα εγκριθούν μέχρι 31/12/2020 μέσω της ΕΤΕπ, του ταμείου επιχειρηματικότητας Κύπρου και του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων. Με βάση την έγκριση της ΕΕ, το ανώτατο ύψος του δανείου που μπορεί να παραχωρηθεί ανά αυτοτελώς εργαζόμενο και επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €800 χιλ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με την έγκριση του σχεδίου από την ευρωπαϊκή επιτροπή, 10 τράπεζες υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στο σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και έχουν αποδεκτεί τους όρους του σχεδίου. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας το 2021
  • Ανάπτυξη γίγας στο Μενεού – Δρομολαξιά
  • Νέα έξοδος στις αγορές μέσω επανανοίγματος ομολόγων
  • Διαφωνίες για τα στοιχεία – Stop βάζει η αντιπολίτευση στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Πολίτης

 «Οροφή 800.000 ευρώ για επιχειρήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων που εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης. Οι δέκα τράπεζες που θα συμμετέχουν στο σχέδιο είναι οι Ancoria, AstroBank, Ελληνική Τράπεζα, Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, Societe Generale Bank, Τράπεζα Κύπρου, RCB Bank, Alpha Bank Cyprus, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) και Eurobank Cyprus. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους τραπεζίτες, στην οποία εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες. Η σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις είναι ότι τίθεται ανώτατο όριο €800 χιλ. στο ύψος του δανείου που μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο.

Χαραυγή

 «Δανειολήπτες θα χρεοκοπήσουν»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η εκτίμηση του οίκου Moody’s ότι οι δανειολήπτες στην Κύπρο θα χρεοκοπήσουν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Σε σημείωμα του ο οίκος αναφέρει ότι το πρόγραμμα αναστολής δόσεων έχει περιορίσει την πιθανότητα απότομης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχει δώσει ευελιξία στις τράπεζες, προκειμένου να επαναπρογραμματίσουν δάνεια τα οποία αφορούν βιώσιμους δανειολήπτες. Σημειώνεται ωστόσο ότι η τελική επίδραση θα εξαρτηθεί από το βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι ορισμένοι δανειολήπτες θα χρεοκοπήσουν.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο εντοπίστηκαν 47 ακάλυπτες επιταγές, σε σύγκριση με 9 τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δάνεια έως 800 χιλ. ευρώ με επιδότηση για όσους εγκριθούν από τις τράπεζες
  • ΑΚΕΛ: Καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ακρίβεια σε βασικά αγαθά
  • CPT: Καμία απώλεια εισοδήματος

Αλήθεια

 «Πράσινο φως από ΕΕ για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας. Όπως αναφέρεται, η διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την παροχή επιδότησης μέγιστου ύψους €6 εκ. ετησίως. Στόχος, σημειώνεται, είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση να τεθεί σε λειτουργία το 2021. Το μέγιστο ύψος των κομίστρων, θα είναι για μονή διαδρομή €50 και με επιστροφή €80, ενώ με καμπίνα το κόμιστρο θα ανέρχεται στα €80 για μονή διαδρομή και €120 με επιστροφή.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι άλλες πέντε με οκτώ ερευνητικές/ επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η αναστολή πληρωμών προστατεύει τις τράπεζες – Moody’s
  • Μεγάλη αύξηση στις ακάλυπτες επιταγές – Κεντρική Τράπεζα
  • Αναβαθμισμένη η εικόνα της κυπριακής ναυτιλίας – Νατάτας Πηλείδου
  • Έκτακτη έξοδος της Κύπρου στις αγορές

ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ δεν κρύβεται – Οι προεδρικές του 2023 έφαγαν τις ιδέες του ΑΚΕΛ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ – Αποκλιμάκωση της έντασης επιχείρησε στην Άγκυρα ο Ζοζέπ Μπορέλ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – Με αντίποινα προειδοποίησε τον Μπορέλ ο Τσαβούσογλου σε περίπτωση νέων κυρώσεων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΠΟΡΕΛ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ