You are here

Τύπος: Επιστολή Αλεξάκη και άνοδος ΓΔ κυριαρχούν...

30/10/2002 09:11
Η απαντητική επιστολή του προέδρου του ΧΑΑ Παναγιώτη Αλεξάκη, τα αίτια της ανόδου των τελευταίων ημερών του γενικού δείκτη και οι έρευνες της διερευνητικής επιτροπής, είναι τα θέματα που απασχολούν το σημερινό ημερήσιο οικονομικό τύπο.

Υπό τον τίτλο «Εκτεθειμένο το Χρηματιστήριο» και με υπότιτλο «Ο Π. Αλεξάκης βάζει τα πράγματα στη θέση τους» παρουσιάζει το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΧΑΑ με την οποία διαψεύδει ισχυρισμούς του κυπριακού Χρηματιστηρίου που περιείχοντο σε ανακοίνωση της 25ης Οκτωβρίου. «Ανοικτά και σταράτα και χωρίς υπεκφυγές», σημειώνει το ρεπορτάζ, ο κ. Αλεξάκης ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγωγή του μεσογειακού δείκτη FTSE – Mediterranean 100, μεταξύ των χρηματιστηρίων Αθηνών – Κύπρου – Ισραήλ. Ο κ. Αλεξάκης σε μια άκρως ευγενική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΧΑΚ, αφήνει το κυπριακό χρηματιστήριο εκτεθειμένο και το ανάγκασε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία πλέκει το εγκώμιο του Προέδρου του ΧΑΑ.

Το ρεπορτάζ, καταγράφοντας το ιστορικό των εξελίξεων αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΧΑΚ στις 25 Οκτωβρίου, με την οποία αφήνετο σαφώς να νοηθεί, ότι ο πρόεδρος του ΧΑΑ υπέκυψε στις πιέσεις και σε όρους που έθεσαν οι Τούρκοι και προχώρησε στη δημιουργία κοινού δείκτη των χρηματιστηρίων Αθηνών – Κωνσταντινούπολης – Τελ-Αβίβ, χωρίς τη συμμετοχή του ΧΑΚ. «Ωστόσο, η χθεσινή επιστολή του Αλεξάκη», καταλήγει το ρεπορτάζ, «πόρρω απέχει από την πρώτη ανακοίνωση του ΧΑΚ».

Αλλού, γράφει ότι όλοι εμπλεκόμενοι φορείς καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τις παρανομίες των υπεραγορών.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο κύριο θέμα του με την αυξανόμενη, το τελευταίο διάστημα, άνοδο του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο. Υποστηρίζει μάλιστα με τον τίτλο του ρεπορτάζ, ότι «Μέρες του ’99 ζει το ΧΑΚ» ενώ στον επίτιτλο αναφέρει ότι «Οι ειδικοί καλούν τους επενδυτές να είναι πολύ προσεκτικοί». Όπως αναφέρεται, τα αίτια της ανόδου συνθέτουν οι αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα στο χρονοδιάγραμμα των διεργασιών για εξεύρεση λύσης, η ολιγόλεπτη συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον τούρκο ομόλογο του και η ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων στο τρίγωνο Αθήνα – Κύπρος – Άγκυρα. Αυτά τα στοιχεία, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «συνέθεσαν ένα εκρηκτικό πoλιτικό μίγμα το οποίο επέδρασε καθοριστικά στην ψυχολογία των επενδυτών, οδηγώντας στο χθεσινό limit – up ενθουσιασμού, που έφερε την αγορά 5,37% ψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής».

Αλλού, γράφει ότι η Κοινοτική οδηγία για εναρμόνιση του ελεγκτικού επαγγέλματος, δίχασε τους ελεγκτές.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Πέντε ύποπτοι για χειραγώγηση της αγοράς στο γενικό εισαγγελέα». Όπως γράφει έργο, το οποίο παρομοιάζεται με Λερναία Ύδρα, έχει να επιτελέσει η Διερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ και η οποία έχει ετοιμάσει τις τελευταίες εβδομάδες, φακέλους με τα ονόματα 5 ή 6 ατόμων τα οποία εμφανίστηκαν ξαφνικά την περίοδο 1999 – 2000 να κατέχουν και να επενδύουν τεράστια ποσά στο ΧΑΚ και να προβαίνουν σε ξεφόρτωμα μετοχών κερδίζοντας εκατομμύρια λίρες. Οι φάκελοι έχουν αποσταλεί από τη Διερευνητική Επιτροπή στο γενικό εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.

Αλλού, γράφει ότι συνεχίζεται η μείωση στις αποδόσεις των επενδυτικών ταμείων των Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.