You are here

Τύπος: Επιστροφή χρημάτων και επίδομα τέκνου

16/07/2002 09:15
Η νέα πρόταση των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ για αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα τέκνων και η συζήτηση χθες στη βουλή, της νέας πρότασης Νόμου για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, κυριαρχούν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Εισοδηματικά με “σφραγίδα” Τριμερούς» ασχολείται στο κύριο του θέμα με την νέα πρόταση των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ η οποία προνοεί αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα τέκνων, εν σχέση με τη προηγούμενη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και της επιτροπής Οικονομικών, περιλαμβανομένων και των εκπροσώπων των κομμάτων της Τριμερούς. Το ρεπορτάζ παρουσιάζει αναλυτικά τη συγκεκριμένη πρόταση ενώ σημειώνει ότι η νέα μορφή που έλαβε η πρόταση των τριών, «πιθανώς να εμπεριέχει αντισυνταγματικές πρόνοιες επειδή αυξάνει τον κρατικό προϋπολογισμό». Με αυτό το σενάριο, προστίθεται στο ρεπορτάζ, «ενδέχεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο στη βουλή» και υπενθυμίζει ότι ενώ πριν από μία εβδομάδα ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Δώρος Θεοδώρου ήταν αντίθετος με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα επίδομα τέκνου, «σήμερα το κόμμα του φαίνεται να συμπλέει με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ».

Αλλού, υποστηρίζει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συναίνεσε στην υπόθεση της Liberty, ισχυρισμός πάντως, που θέτει θέμα τάξης για τον πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς.

Σε μια καταφανή προσπάθεια του συντάκτη του ρεπορτάζ να ανασκευάσει τη κακή εικόνα που προφανώς δημιουργήθηκε μέσα από δήλωση του ιδίου του προέδρου της Επιτροπής Μάριου Κληρίδη στη Stockwatch, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, στην ουσία τον αφήνει πλήρως εκτεθειμένο. Υπενθυμίζουμε, ότι την Παρασκευή όταν ο πρόεδρος της ΕΚ κλήθηκε από την “SW” να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου να ανακαλέσει απόφαση της Κεφαλαιαγοράς για αναστολή των τίτλων της Liberty και την έναρξη έρευνας στα λογιστικά βιβλία της εταιρίας, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε πλήρη άγνοια. Το σημερινό ρεπορτάζ του «Φ» παρουσιάζει τον Μάριο Κληρίδη να είναι «πλήρως ενημερωμένος για την ανάκληση της αρχικής απόφασης αναστολής...» και μάλιστα να επισημαίνει ότι «η ακυρωτική απόφαση αναστολής της συγκεκριμένης μετοχής ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου του ΧΑΚ και της Κεφαλαιαγοράς, δήλωσε στον «Φ» ο κ. Κληρίδης ανασκευάζοντας (σικ) δημοσιεύματα που τον παρουσίαζαν να έχει άγνοια της απόφασης».

Συνεπώς, πρώτον, θα συστήναμε στην εκλεκτή συνάδελφο ότι δεν υπήρχε πρόβλημα να έκανε αναφορά στη StockWatch, δεύτερον γνωρίζει καλά ότι στα εν λόγω «δημοσιεύματα» υπήρχε ρητή και συγκεκριμένη αναφορά σε σχετική δήλωση του ιδίου του κ. Κληρίδη, άρα κανένα δημοσίευμα δεν τον παρουσίαζε να έχει άγνοια... το είπε Ο ΙΔΙΟΣ...

Κατά δεύτερον, η εκλεκτή συνάδελφος αυτό που θέλει να πει είναι ότι ο κ. Κληρίδης της είπε σαφώς ότι ΔΕΝ έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση στη «SW»; Με όλο σεβασμό να μας επιτρέψει να αμφιβάλλουμε...

Κατά τρίτον, λόγω της μεγάλης εκτίμησης που ο υπογράφων το σχετικό ρεπορτάζ της Παρασκευής τρέφει προς το πρόσωπο και το σπουδαίο και θαυμαστό έργο που επιτελεί ο κ. Μάριος Κληρίδης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Κεφαλαιαγοράς, το θέμα προς το παρόν μένει ως εδώ...

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Επιστροφή χρημάτων με τόκο 7%» αναφέρεται στη γνωστή σχετική πρόταση Νόμου του βουλευτή Νίκου Κλεάνθους για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές. Όπως γράφει ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε χθες το πράσινο φως στη συνέχιση της συζήτησης της πρότασης, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα. Το ρεπορτάζ παρουσιάζει τις δηλώσεις του Αλέκου Μαρκίδη και του Μάρκου Κυπριανού, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της βουλής στην οποία εξετάστηκε η πρόταση Νόμου.

Αλλού, γράφει ότι αύριο κατά πάσα πιθανότητα το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα ανάψει «το πράσινο» ή «το κόκκινο» για το δικαίωμα διεκδίκησης της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας, από την ΑΗΚ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ με τη πρόταση Κλεάνθους, δηλώνει ο γενικός εισαγγελέας». Το σχετικό ρεπορτάζ φιλοξενεί δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, σύμφωνα με την οποία δεν εκφράστηκε υπέρ ή κατά της πρότασης του βουλευτή του ΔΗΚΟ για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές. «Εκείνο που λέω είναι ότι δεν βρίσκω να υπάρχει συνταγματικό κώλυμα στη ψήφιση της σχετικής πρότασης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι ο δικός του ρόλος δεν είναι να τάσσεται υπέρ ή εναντίον μιας πρότασης, αλλά να γνωματεύει αν είναι συνταγματικά ορθή ή όχι.

Αλλού, γράφει ότι η αγοραστική δύναμη των Κυπρίων είναι τριπλάσια από το μέσο όρο των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη