You are here

Τύπος: Επώδυνα μέτρα στην ΑΗΚ

08/12/2022 06:03

Τα δυναμικά μέτρα που ανακοίνωσαν χθες οι συντεχνίες της ΑΗΚ, καθώς και η απόφαση του Eurogroup να τερματιστεί η οριζόντια στήριξη μέσω επιδότησης των τιμών της ενέργειας, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Επώδυνα μέτρα στην ΑΗΚ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα δυναμικά μέτρα που ανακοίνωσαν χθες οι συντεχνίες της ΑΗΚ. Οι συντεχνίες αποφάσισαν να μην εργάζεται το προσωπικό της ΑΗΚ για τη λειτουργία των έξι ατμολέβητων στο σταθμό Δεκέλειας. Όπως σημειώνεται, τα δύο μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες οδηγούν κατά πάσα πιθανότητα σε περιοδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που θα επηρεάσουν σημαντική μερίδα των καταναλωτών ρεύματος. Θα προκαλέσουν, επίσης, ταλαιπωρία – καθυστερήσεις σε πελάτες που αναμένουν εξυπηρέτηση για συνδέσεις στο σύστημα ή για άλλες υπηρεσίες σχετικές με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως η χθεσινή εξέλιξη θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης σε σημερινή – προγραμματισμένη από μέρες – σύσκεψη αρμοδίων στη ΡΑΕΚ, η οποία είχε προγραμματιστεί να εξετάσει το θέμα επάρκειας ηλεκτρισμού για το 2023.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι δεν θα εγκριθούν τροπολογίες για πρόσθετες αποκοπές κονδυλίων €15,6 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος αναμένεται σήμερα το απόγευμα να εγκριθεί από την ολομέλεια του σώματος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διαφώνησαν Νατάσα και Δέσποινα – Διάσταση απόψεων για τη διείσδυση της ΑΗΚ στις ΑΠΕ

  • Κλείνετε φώτα, πόρτες και πρίζες ζητά το υπουργικό συμβούλιο

  • Ηροδότου: Αν έρθει ύφεση, θα είναι ήπια και σύντομη

  • Κροατία και Κύπρος πρώτευσαν στην αύξηση επιβατών

Πολίτης

 «Τι αλλάζει στην επιδότηση της ενέργειας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η δήλωση του Eurogroup για τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών μελών το 2023. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να τερματιστεί η οριζόντια στήριξη μέσω επιδότησης των τιμών της ενέργειας - την οποία ακολουθεί και η Κύπρος στο ηλεκτρικό ρεύμα - και να ακολουθηθεί ένα νέο μοντέλο επιδοτήσεων δύο επιπέδων. Ειδικότερα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή έως ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης και αν το ξεπερνούν, θα χρεώνονται με τις ισχύουσες τιμές της αγοράς. «Η Ευρωομάδα συμφωνεί με την εκτίμηση της επιτροπής ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα, καθώς οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας μειώνονται.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι τιμές των προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεβαίνουν με το γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός των προϊόντων για το μήνα Οκτώβριο άγγιξε το 16,2%, με βασικά τρόφιμα όπως γάλα, αβγά και μακαρόνια να γίνονται «απλησίαστα».

Χαραυγή

 «Κατεβαίνουν οι διακόπτες θέρμανσης και φωτισμού σε κτίρια, μνημεία και πάρκα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα δεκαεπτά μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση τα οποία στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η εφαρμογή των μέτρων είναι υποχρεωτική για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και προαιρετική για τον ιδιωτικό τομέα. Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων στη ρύθμιση του θερμοστάτη του συστήματος θέρμανσης να μην υπερβαίνει τους 21°C (περιθώριο προσαρμογής +2°C για μη κεντρικά συστήματα θέρμανσης). Τη ρύθμιση του θερμοστάτη του συστήματος κλιματισμού να μην είναι κατώτερη από 26°C όταν αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς ψύξης. Την απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Την απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και την απενεργοποίηση φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι εκτός αν προκύπτουν θέματα ασφάλειας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέα πρωτοβουλία για προστασία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες και τις εκποιήσεις, ανέλαβε το ΑΚΕΛ.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Τράπεζα Κύπρου: Αναβάθμιση από Fitch

Αλήθεια

 «Κλείνουν το διακόπτη στη Δεκέλεια»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα δυναμικά μέτρα αντίδρασης των συντεχνιών της ΑΗΚ, με το αιτιολογικό πως τα θέματα που έχουν εγείρει δεν έτυχαν καμίας ανταπόκρισης από τους αρμόδιους. Σε ότι αφορά το σταθμό Δεκέλειας, από τις 14 Δεκεμβρίου κλείνουν το διακόπτη επ’ αόριστο σε έξι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία και έπειτα, μειώνουν τον αριθμό των συνεργείων της Αρχής που επιλαμβάνονται εργασιών λειτουργίας, συντήρησης και κατασκευών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι άλμα πενήντα θέσεων στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πραγματοποίησε η κυπριακή οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ήπια ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη – Κωνσταντίνος Ηροδότου

  • Το EMGF υλοποιεί κυπριακή πρόταση

  • Υποχρεωτική η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο

  • Κάτω το πετρέλαιο, πάνω τα μεταφορικά

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΤΗ ΔΕΚΕΛΕΙΑ – Έξι από τις δέκα μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χωρίς προσωπικό από 14/12

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΔΗΓΩΝ – Δημιουργούνται τέσσερις κατηγορίες – εκπαιδευτές θα εκπαιδεύουν τους εκπαιδευτές που θα κάθονται και σε εξετάσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΗΚ – Οι συντεχνίες αδρανοποιούν τους ατμολέβητες στη Δεκέλεια, με προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σε συναγερμό οι υπηρεσίες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Στο επίκεντρο της συζήτησης του προϋπολογισμού τα κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα