You are here

Τύπος: Έρευνα για το ρεύμα της Λ/σίας

21/07/2022 06:08

Η τριμελής ερευνητική επιτροπή που διόρισε η ΡΑΕΚ για τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας σχετικά με τα προβλήματα που συνυπάρχουν στον δακτύλιο υπόγειων καλωδίων της αστικής Λευκωσίας, η διαβούλευση για την εισαγωγή κατώτατου μισθού στην Κύπρο που μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία, καθώς και οι εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την οικονομία, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν το σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έρευνα για το ρεύμα της Λ/σίας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η τριμελής ερευνητική επιτροπή που διόρισε η ΡΑΕΚ για τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας σχετικά με τα προβλήματα που συνυπάρχουν στον δακτύλιο υπόγειων καλωδίων της αστικής Λευκωσίας. Όπως σημειώνεται, η ΡΑΕΚ θα ερευνήσει κατά πόσο κάποια διαχρονικά προβλήματα στον δακτύλιο υπόγειων καλωδίων της Λευκωσίας έχουν μειώσει την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρισμού στην πρωτεύουσα. Αυτό που φοβούνται οι αρμόδιοι περισσότερο είναι το σοβαρό ενδεχόμενο, σε περίπτωση βλάβης σε ενεργό καλώδιο, να μην μπορεί να ηλεκτροδοτείται μεγάλο μέρος της Λευκωσίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στην παρέμβαση του δημοσιονομικού συμβουλίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καταπολέμηση των «μαύρων» χρημάτων στην αγορά και της παραοικονομίας γενικότερα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καθησυχάζει για τους άσπρους καπνούς η ΑΗΚ

  • Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Σήμερα η σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια

  • Τα μάτια όλων στον αγωγό

Πολίτης

 «’Χάσμα’ 140 ευρώ χωρίζει τους εταίρους»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η διαβούλευση για την εισαγωγή κατώτατου μισθού στην Κύπρο που μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία. Ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Σήμερα, θα συζητήσει χωριστά με ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και στη συνέχεια θα έχει από κοινού επαφές με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Την Παρασκευή, θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.  Όπως αναφέρεται, το βασικό ζητούμενο δεν είναι άλλο από τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού. Υπολογισμοί της εφημερίδας εκτιμούν σε περίπου €140 τη διαφορά που χωρίζει εργοδότες και συντεχνίες.

«Υψηλότερη ανάπτυξη βλέπει το Πανεπιστήμιο Κύπρου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την οικονομία. Σύμφωνα με νέα έκδοση του ΚΟΕ, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2022 και κατά 2,8% το 2023. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, η πρόβλεψη για το 2022 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω (0,3%), ενώ η πρόβλεψη για το 2023 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω (0,3%).Οι αναθεωρήσεις χαρακτηρίζονται μικρές, καθώς στη διαμόρφωση των προοπτικών επενεργούν αντιτιθέμενοι παράγοντες.

Χαραυγή

 «’Κλειδώνει’ την Παρασκευή ο κατώτατος μισθός»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι διαβουλεύσεις του υπουργείου εργασίας και των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, έχει συγκαλέσει για σήμερα σε χωριστές συναντήσεις τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς επίσης μια κοινή συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και μια με τις εργοδοτικές. Ακόμη, έχει συγκαλέσει για αύριο κοινή συνάντηση όλων των κοινωνικών εταίρων, στην οποία αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μπαράζ νέων αυξήσεων στα δανειστικά επιτόκια, τα οποία πληρώνουν τα κυπριακά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αναμένεται να φέρει η νέα νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μηχανισμό υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου προτείνει η Κομισιόν

  • Κατσάδα από την Κομισιόν για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Αλήθεια

 «Το 50% δεν έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση ακόμη»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι οι μισοί φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν ακόμη τη φορολογική τους δήλωση για το 2021, παρά το γεγονός ότι η δήλωση είναι αναρτημένη στο taxisnet από τις αρχές Απριλίου. Μιλώντας στη StockWatch ο έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, ανέφερε ότι μέχρι τη Δευτέρα 18/7/2022 έχουν επεξεργαστεί τη δήλωση τους 155.000 φορολογούμενοι (140.700 μισθωτοί και 14.300 αυτοεργοδοτούμενοι), από τους οποίους οι περίπου 138.000 έχουν υποβάλει οριστικά τις δηλώσεις τους και οι 17.000 έχουν τις δηλώσεις τους σε προσωρινή παραλαβή.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η αρχή αδειών αποφάσισε ότι θα εξετάζει αιτήσεις για τοποθέτηση διαφημίσεων στα αστικά ταξί.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΙΕΑ: «Επιβραδύνεται σημαντικά η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας»

  • Άρχισε να παίρνει τα πάνω του το ευρώ

  • Ρώσοι αγοράζουν με ψηλούς αριθμούς ακίνητα στην Τουρκία

  • Το δημοσιονομικό συμβούλιο χαιρετίζει τον επαναδιορισμό του Ανδρέα Χαρίτου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ – Αιχμές για εμπρησμό άφησε ο Χρήστος Στυλιανίδης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΧΑΣΜΑ» €140 ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ  – 48ωρο τελικών διαβουλεύσεων του υπουργού εργασίας για τον εθνικό κατώτατο μισθό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΣ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ – Χαστούκι από το Ανώτατο Δικαστήριο για νομιμοποίηση στη δημόσια υπηρεσία τεσσάρων συνεργάτιδων που πήρε στο προεδρικό από το κόμμα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΗ ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ – Ανοιχτή επιστολή 14 οργανώσεων προς τον πρόεδρο.  Εγείρουν ηθικά και θεσμικά ζητήματα