You are here

Τύπος: Ερευνούνται 80 πάροχοι για φοροδιαφυγή

24/02/2021 06:30

Η έρευνα του τμήματος φορολογίας για να εντοπιστεί κατά πόσο επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή, καθώς και η προσδοκία για άρση των περιορισμών στη Βρετανία που έχει ήδη οδηγήσει σε ζήτηση για ταξίδια, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ερευνούνται 80 πάροχοι, χωρίς τρανταχτά ευρήματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έρευνα του τμήματος φορολογίας για να εντοπιστεί κατά πόσο επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λειτουργοί στο τμήμα φορολογίας έχουν να ασχοληθούν με περίπου 240 ελεγκτικά και νομικά γραφεία και με περίπου 50 επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, που εμπλέκονται σε πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων για σκοπούς απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου. Προς το παρόν, η έρευνα ακούμπησε περίπου 80 πάροχους υπηρεσιών, δηλαδή το 1/3 των γραφείων και έγινε έλεγχος απόδοσης φόρων και ΦΠΑ. Πηγές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν βρέθηκα κάτι τρανταχτό.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι νέα ευκαιρία σε όσους οφείλουν κοινωνικές εισφορές τόσο στο ΤΚΑ όσο και στα άλλα ταμεία για τα οποία έχουν την ευθύνη είσπραξης εισφορών οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να προβούν σε ρυθμίσεις εξόφλησης τους με την παροχή διευκολύνσεων και έκπτωσης, αναμένεται να δώσει το νομοσχέδιο το οποίοι ετοιμάστηκε από το υπουργείο εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

 • Πακέτο προτάσεων νόμου υπέρ επιχειρήσεων από το ΔΗΚΟ
 • Ούτε η ΑΗΚ θέλει στα ταμεία της όσους επιλέξουν διαχειριστή
 • Επίδομα ασθενείας και για όσους εργάζονται μετά τα 63
 • Αργή η έξοδος από το lockdown

Πολίτης

 «Επέστρεψαν οι κρατήσεις για διακοπές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η προσδοκία για άρση των περιορισμών στη Βρετανία που έχει ήδη οδηγήσει σε ζήτηση για ταξίδια. Αναφέρεται ότι η easyJet έκανε γνωστό ότι οι κρατήσεις για πτήσεις αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 300% και για διακοπές άνω του 600% σε εβδομαδιαία βάση μετά την παρουσίαση των σχεδίων της Βρετανίας για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών. Παράγοντες της κυπριακής αγοράς εκτιμούν την επιστροφή των τουριστικών αφίξεων από τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική αγορά έδωσε το 1/3 των αφίξεων το 2019. Στα πλάνα της κυβέρνησης είναι η σύναψη και με το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνίας ανάλογης με αυτή του Ισραήλ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ικανοποιημένη είναι η συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ από τις αποδόσεις των επενδύσεων του ταμείου προνοίας των τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

 • Ηλεκτρονικό Αλφαμέγα

Χαραυγή

 «Προσδοκίες για επανεκκίνηση με εσωτερικό τουρισμό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι προσδοκίες για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας με εσωτερικό τουρισμό. Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΤΑΠ Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου, η τουριστική βιομηχανία μπορεί να επανεκκινήσει με αργούς ρυθμούς, εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επιτρέψει, περί τα τέλη Μαρτίους – αρχές Απριλίου, αρχικά με εγχώριο τουρισμό και στη συνέχεια ίσως με επισκέπτες από το Ισραήλ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου κλήθηκε να καταθέσεις ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα χρυσά διαβατήρια. Η συνεδρία έχει οριστεί για σήμερα στις 2 μμ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

 • Σε πτωτική πορεία επανήλθε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
 • Ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες λόγω των μέτρων του κορωνοϊού

Αλήθεια

 «Σαν τα πρώτα χελιδόνια!»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα ενθαρρυντικά μηνύματα για τον τουρισμό από τη Βρετανία. Σημειώνεται ότι τη διάθεση και την προθυμία να ταξιδέψουν στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα έδειξαν ο ι βρετανοί αμέσως μετά που ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε χθες σε τηλεδιάσκεψη ότι το ποσό των €3 δισ. θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

 • Στο -0,8% ο πληθωρισμός στην Κύπρο
 • Τέλη Μαρτίου εφικτή η επανεκκίνηση του τουρισμού
 • Στο επίκεντρο οι χαλαρώσεις στις κρατικές ενισχύσεις
 • Καινοτόμο λογισμικό σύστημα τερματικού στο λιμάνι Λεμεσού – DP World

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ! – Ενθαρρυντικά μηνύματα για τον τουρισμό από τη Βρετανία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ – Αρχίζει να ξεφεύγει η κατάσταση στη Λεμεσό και φέρνει δεύτερες σκέψεις για χαλαρώσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΡΑΦΙΑ – Στήνονται ερευνητικές η μια μετά την άλλη, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκαν τα ευρήματα τους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ – Κοινωνικοί λειτουργοί σε σχολεία και νοσοκομεία για πρόληψη κρίσιμων, για τη ζωή, περιστατικών