You are here

Τύπος: Έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων στα σκαριά

22/05/2018 06:55

Το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2019-2021 που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο και η 15η παγκόσμια έρευνα για θέματα απάτης της EY, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έργα εκατοντάδων εκ. ευρώ στο ΣΠΔΠ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα κατασκευαστικά έργα για δρόμους και κτίρια που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2018-2020.  Όπως σημειώνεται, τα πιο πολυσυζητημένα έργα είναι ο δρόμος Πόλης – Πάφου, η ανάπλαση Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους στη Λευκωσία, η βουλή και το γήπεδο Λεμεσού.  Στα οδικά έργα για το 2018 είναι μεταξύ άλλων ο Συνδετικός Γεροσκήπου €3,5 εκ. και ο δρόμος Πόλης – Πάφου βελτιώσεις €1 εκ. Τα έργα για κτίρια το 2018 αφορούν ανάμεσα σε άλλα την Πνευμονολογική Κλινική Κυπερούντας €4 εκ. και τις πρώτες βοήθειες Κυπερούντας €800 χιλ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι περίπου 28 χιλ. ανάπτυξης γης επηρεάζονται από τα προβλήματα στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, εκκρεμούν περίπου 15.316 αιτήσεις για αναγκαστική μεταβίβαση ακινήτων επ’ ονόματι των αιτητών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 18 έργα e-διακυβέρνησης συνολικού κόστους €600 εκ.
  • Στις 15 Ιουνίου η αυλαία για υφ. Τουρισμού
  • Κονδύλια για «τσιεκκούθκια» και υπηρεσίες
  • Ρυθμοί ανάπτυξης πέραν του 3%

Πολίτης

 «Κοινή πρακτική η δωροδοκία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η 15η παγκόσμια έρευνα για θέματα απάτης της EY.  H έρευνα κατέγραψε τις απόψεις 2.550 στελεχών από 55 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 25 ανώτερων στελεχών από την Κύπρο. Όπως σημειώνεται, το 52% όσων συμμετείχαν στην έρευνα από την Κύπρο ανέφεραν ότι αποτελεί συνήθη πρακτική η χρήση δωροδοκίας για να κερδηθεί ένα συμβόλαιο (έναντι 11% διεθνούς δείγματος), ενώ το 80% (έναντι 38% στο διεθνές δείγμα) θεωρούν ότι η δωροδοκία και η διαφθορά είναι εκτεταμένα φαινόμενα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι πρωτογενή πλεόνασμα €1 δισ. περίπου ετησίως, μέχρι και το 2021, προβλέπει το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής για την επόμενη τριετία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έκτακτη συνέλευση λόγω «Δήμητρας» - Ελληνική Τράπεζα
  • Πιο κοντά η δημιουργία υφυπουργείου τουρισμού
  • Ανεργία στο 5% το 2021
  • Άρεσε η πρώτη άδεια – Η Moody’s χαιρετίζει την αδειοδότηση της B2Kapital από την ΚΤΚ

Χαραυγή

 «Η γαλλική Total μπαίνει και στο τεμάχιο 8»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι το αίτημα που υπέβαλε χθες ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total για συμμετοχή στο τεμάχιο 8 το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην ιταλική ΕΝΙ.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, Total και ΕΝΙ διαθέτουν ήδη από 50% στα τεμάχια 6 και 11.

«Έρχεται ντόμινο απεργιών σε υπηρεσίες σκυβάλων των δήμων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή απεργία στην οποία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στα συνεργεία σκυβάλων του δήμου Στροβόλου. Όπως αναφέρεται, οι συντεχνίες αναμένεται να πάρουν αποφάσεις για διενέργεια απεργών και άλλους δήμους  που θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Η στάση του δημοτικού συμβουλίου Στρόβουλους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα των εργαζομένων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Μάχη» Ελληνικής – Apollo για τη ΣΚΤ
  • Προς ψήφιση το υφυπουργείο τουρισμού στις 15 Ιουνίου
  • Αύξηση €22 εκ. στο εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο
  • Επίδομα φροντίδας σε αιχμαλώτους του 1974 και εξαρτώμενους τους

Αλήθεια

«Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης και πλεονάσματα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2019-2021 που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο.  Με βάση το μακροοικονομικό σενάριο που ετοιμάστηκε από το υπουργείο οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2018 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3,8%, το 2019, στο 3,6%, το 2020 στο 3,2%  και το 2021 στο 3%.  Εκτιμάται ότι το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον θα οδηγήσει στην περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θεωρούνται κλειδί για την κυπριακή οικονομία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οίκος Moodys’s χαρακτηρίζει πιστωτικά θετική για τις κυπριακές τράπεζες την πρώτη χορήγηση άδειας από την ΚΤ για πώληση δανείων στην Β2Kapital Cyprus Ltd.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εγκρίθηκε από τη βουλή ο διορισμός τους – Στελέχη ΥΠΟΙΚ στη ΣΚΤ
  • Ανέβασε τον πήχη – Υπουργικό για πολιτογραφήσεις
  • Στην ολομέλεια το βάρος της απόφασης – Υφυπουργείο τουρισμού
  • Κατρακυλά συνεχώς η τουρκική λίρα

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ; – Συγκλονιστικές καταγγελίες της αστυνομίας στο δικαστήριο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΜΑΝΑΤΙ – Ανίκανο το σύστημα αξιολόγησης να αποβάλει τους προβληματικούς

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ Ο 14ΧΡΟΝΟΣ, ΤΕΛΙΚΑ – Στο νοσοκομείο δεν είδαν σοβαρές κακώσεις στα οστά και των δύο ποδιών και τον έδιωξαν δύο φορές

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΟΤΑL ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 8